07 Σεπτεμβρίου, 2014

ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

 

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ .Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,05% από 0,15% και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νομισματικά  μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να στηρίξει και ενισχύσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Υπό την απειλή του αποπληθωρισμού και υπό το βάρος των υφεσιακών συνθηκών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, προχώρησε ουσιαστικά  στον μηδενισμό των επιτοκίων - ειδικώς οι Τράπεζες τα επιτόκια θα είναι αρνητικά, θα πληρώνουν φύλλακτρα  αν μεταφέρουν χρήματα στα ταμεία της ευρωτράπεζας- με προφανή στόχο να προτρέψει Τράπεζες και επιχειρήσεις στην ανάληψη ρίσκου και επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Η στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - έστω καθυστερημένη - δημιουργεί ελπίδες για μια γενικότερη αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.Η μονολιθικότητα , η εμμονή στο νομισματικό στόχο και στις πολύ αυστηρές  πολιτικές δημοσιονομικής συρρίκνωσης  κατά τα φαινόμενα σπάει και αφήνει περιθώρια για αναπτυξιακές πολιτικές.

Είναι ίσως πολύ νωρίς για εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων ,αλλά η πίεση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλη και ικανή να επιβάλλει μια γενικότερη στροφή. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια  δέχθηκε εντονότατη πίεση να εφαρμόσει τις πιο ακραίες  πολιτικές δημοσιονομικής  συρρίκνωσης, μπορεί να ελπίζει έστω σε μερική απελευθέρωση από τα ασφυκτικά πλαίσια που επέβαλαν εταίροι και δανειστές.

Η αλήθεια είναι ότι υπό την πίεση των συνθηκών φαίνεται ότι όντως  κάτι να αλλάζει στην Ευρώπη. Το ζήτημα είναι να έχει συνέχεια και οι ελληνικές Τράπεζες να εκμεταλλευθούν κατά το δυνατόν τις νέες συνθήκες.  Να απορροφήσουν τους νέους διαθέσιμους πόρους,  να αποκτήσουν τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι ίδιες και η οικονομία και να τη διοχετεύσουν κατά τρόπο απολύτως ορθολογικό ώστε να στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις ,εκείνες που έχουν αναπτυξιακές δυνατότητες και η κρίση τις ακινητοποίησε και τις δέσμευσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: