21 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο. Το προβάδισμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι της τάξης του 3,7% με 3,8%. Πάνω από το 6% η Χρυσή Αυγή, χαμηλές πτήσεις για τα υπόλοιπα κόμματα με την ΔΗΜΑΡ κάτω από 2%. Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί μετά την εφετινή πρώτη εφαρμογή του, που θα είναι και η τελευταία, είπε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Europalink» με σημαία Ιταλίας, το οποίο στη διάρκεια της νύχτας προσέκρουσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη νησίδα «Περιστέρες» βορειοανατολικά του νησιού. Και οι 692 επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας. Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 03:45 και στις 04:15 τα ξημερώματα της Κυριακής, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου. Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών και η δεύτερη 4 βαθμών. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Τις βασικές του θέσεις ανακοινώνει την Κυριακή το «Ποτάμι» σε μια ολοήμερη και πολύωρη ημερίδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ. Συνολικά 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα από επτά θεματικές ενότητες.

Κόσμος: Δραματική έκκληση προς τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε η σύζυγος ενός βρετανού οδηγού ταξί που έχει απαχθεί, καλώντας τους να τον απελευθερώσουν, καθώς - όπως λέει - δεν βλέπει πώς ο θάνατός του θα μπορούσε να υπηρετήσει οποιαδήποτε υπόθεση. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να ζητήσουν άμεση δράση ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ. Καμπάνες και τύμπανα θα σημάνουν συντονισμένα «συναγερμό» ενώ στην πορεία θα δώσει το «παρών» μέχρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι αντίπαλοι προεδρικοί υποψήφιοι στο Αφγανιστάν κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά το πολιτικό χάος που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές και τις αλληλοκατηγόριες για νοθεία. Η συμφωνία υπογράφεται την Κυριακή ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της επανακαταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δηλώνει έτοιμος να παράσχει κάθε απαιτούμενη βοήθεια στη διεθνή μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), ωστόσο καλεί σε «ευρύτερη στρατηγική» για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του εξτρεμισμού σε όλη την περιοχή. Τρόμο και θάνατο συνεχίζει να σπέρνει η Μπόκο Χαράμ επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία. Τουλάχιστον 36 άτομα σκοτώθηκαν, οι 23 άμαχοι, στην τελευταία επίθεση των ισλαμιστών της οργάνωσης στη βορειοανατολική πόλη Μαϊνόκ.

Οικονομία: Στη λήψη μέτρων με στόχο την αύξηση της αξίας του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον μέχρι το 2018, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), που συνεδρίασαν στην Αυστραλία. Μήνυμα στην Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την ανάπτυξη, έστειλε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπορούν να δουν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού «ανέβηκαν» το πρωί της Κυριακής στο Τaxisnet, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων είχε ανακοινώσει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα. «Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του.

Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της» αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Αθλητισμός:Την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό φέρεται να επιθυμεί πλέον διακαώς ο Μεχντί Αμπέντ, καθώς αν και πριν το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου φαινόταν ότι η Νιούκαστλ υπολογίζει στον 22χρονο Αλγερινό, τελικά δεν έχει παίξει σε αγώνα premier league, παρά μόνο σε έναν του Λιγκ Καπ. Στο δεύτερο μέρος της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, την Κυριακή, ο Παναθηναϊκός καλείται να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί πηγαίνοντας στα Χανιά, όπου τον περιμένει ο Πλατανιάς (20:30). Παράλληλα ξεχωρίζει η αναμέτρηση ανάμεσα στην εντυπωσιακή – στο ξεκίνημα Καλλονή που δοκιμάζεται στην Τρίπολη με τον «ευρωπαίο» Αστέρα (16:00), που προέρχεται από την ισοπαλία με τη Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. 

Τέλος χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, θα γίνουν οι αγώνες: Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικός - Πανιώνιος και Νίκη Βόλου – Εργοτέλης (18:15).H Γιουβέντους ήταν η νικήτρια στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, καθώς νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Μίλαν, χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Κάρλος Τέβες στο 71ο λεπτό της αναμέτρησης και διατήρησε το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής. Βαθμούς κι εντυπώσεις μοιράσθηκαν, Τσεζένα κι Εμπολι στην εναρκτήρια αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική του Campionato. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, όμως στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν κι έφτασαν στην ισοφάριση, παίρνοντας έναν πολύτιμο βαθμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1949:Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Δυτική Γερμανία, από τις τρεις κατοχικές δυνάμεις που την ελέγχουν (Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ).
1974:Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος.
1985:Η Madonna φτάνει για πρώτη φορά στο Νο 1του βρετανικού chart με το album της “Like a virgin”.
1991:Η αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ ανακοινώνει, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, την δημιουργία της αποκληθείσας Dream Team, που αποτελείτο από τους εντυπωσιακότερους παίκτες του NBA.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1950:Bill Murray, αμερικανός ηθοποιός.
1972: Liam Gallagher, τραγουδιστής των προσφάτως διαλυμένων Oasis.
ΘΑΝΑΤΟΙ
19 π.Χ:.Βιργίλιος, ρωμαίος ποιητής.
1832:Sir Walter Scott, σκοτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: