02 Σεπτεμβρίου, 2014

2/9/2014 - ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Ο πόλεμος, το αίμα και το μίσος στην ανατολική Ουκρανία οδηγούν αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της χώρας που ξέραμε ως Ουκρανία και στη δημιουργία ενός νέου κράτους, της Νέας Ρωσίας. Το θέμα φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, αλλιώς το «συστημικό» Forbes δεν θα το έθιγε. Ο χάρτης μάλιστα που κυκλοφορεί με ταχύτητα φωτός στο διαδίκτυο δείχνει και τα εδάφη που διεκδικούν οι ρωσικής καταγωγής πληθυσμοί.

Και η ιστορική αλήθεια είναι, ότι αυτά τα εδάφη είναι ρωσικά, όπως ρωσικό είναι και το ίδιο το Κίεβο, η πρώτη πρωτεύουσα των Ρώσων. Η Μέρκελ κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο στην Ουκρανία, ώρα να φεύγει από τη μέση, πριν προκαλέσει αυτή η πρώην ανατολικοευρωπαία Πρώσα και οι σύμμαχοί της από τις βαλτικές χώρες νέο παγκόσμιο πόλεμο. Δώστε στη Ρωσία αυτό που της ανήκει, για να μην φτάσουν για μια ακόμη φορά τα ρωσικά τανκς στους δρόμους του Βερολίνου…

«Ίσως υπάρχει μια λύση για το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να χρειαστεί μια στρατιωτική εμπλοκή και χωρίς την περαιτέρω επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Να «δώσουμε» την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσία, όπως την Κριμαία, και έτσι γρήγορα το υπόλοιπο κομμάτι της Ουκρανίας να μπει στην Ευρώπη, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές» σημειώνει στο άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes o Μαρσέλ Μίχελσον.

Το άρθρο αυτό σε ένα κορυφαίο πλην καθεστωτικό μέσο ενημέρωσης Δύσης στην Ουκρανία αποκτά ιδιαίτερη αξία αφού εκφράζει ένα κομμάτι της αμερικανικής πολιτικής σκηνής που δεν θέλει περαιτέρω εμπλοκή στην Ουκρανία, ούτε θεωρεί ότι η Ουκρανία είναι το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Μίχελσον υπάρχει απροθυμία στις δυτικές χώρες να εμπλακούν σε ένα πόλεμο στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να αρχίσουν να πλήττουν την ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης.

Παράλληλα το εμπάργκο της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τον εξαγωγικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προξενώντας μεγάλο πλήγμα τόσο στην ανεργία όσο και συνολικά στην οικονομία της Ευρώπης. Όλο και περισσότεροι αναλυτές, σημειώνει ο Μίχελσον, ότι προτείνουν να «παγώσει» η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, με την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία να ελέγχονται από τους Ρώσους και την υπόλοιπη Ουκρανία να είναι στην αγκαλιά της Ευρώπης.

Ο Ούρλιχ Σπεκ από το Carnegie Europe που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας τονίζει ότι τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία είναι τόσο πολύ εκτεθειμένα που καμία Ευρώπη και καμία Αμερική δεν μπορεί να τα προστατεύσει. Όμως ο Ούρλιχ Σπεκ σημειώνει και κάτι πιο σημαντικό. Κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι απέτυχε να πείσει τον Πούτιν να κάνει πίσω στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε εν λευκώ στο όνομα όλης της Δύσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: