25 Αυγούστου, 2014

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΡΚΚ


Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Μάιο του 2013, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήριζε το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ως την πλέον δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση στην Ευρώπη. Η δε Ε.Ε. συμπεριλαμβάνει επίσης το ΡΚΚ στον δικό της κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλα αυτά, όμως, μοιάζουν αίφνης να ανήκουν στο παρελθόν. Η Ευρώπη ανησυχεί πλέον για τη στρατολόγηση πολιτών της από τους «τζιχαντιστές» του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το ΡΚΚ έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο για να σταματήσει η πρόελασή τους και οι σφαγές των χριστιανών στο Ιράκ.

Μάλιστα, αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να το φανταστεί μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες: Αμερικανικά μαχητικά βομβαρδίζουν τους «τζιχαντιστές» και ανοίγουν τον δρόμο στους μαχητές του ΡΚΚ, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία και, οσονούπω, η Γερμανία τους τροφοδοτούν με σύγχρονα όπλα. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, ενώ οι «πεσμεργκά» του βορείου Ιράκ έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν την προσφορά των άλλοτε άσπονδων ομοεθνών τους από την Τουρκία, αλλά και των κουρδικών ομάδων πολιτοφυλακής της Συρίας, που είναι «αδελφή» οργάνωση του ΡΚΚ.

Η εξέλιξη αυτή στέλνει ένα μήνυμα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Τελ Αβίβ. Η τουρκική ηγεσία, ο νέος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (ορκίζεται την ερχόμενη Πέμπτη) και ο αντικαταστάτης του στην πρωθυπουργία Αχμέτ Νταβούτογλου, πιθανότατα κατανοούν ότι πλέον το κύρος και η ισχύς του ΡΚΚ έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε δεν είναι πλέον του χεριού τους. Οι δε Ισραηλινοί και ο Μπέντζαμιν Ντετανιάχου οφείλουν να αντιληφθούν ότι κάποια στιγμή, ξαφνικά, η «τρομοκρατική» Χαμάς μπορεί να βρεθεί στη θέση που είναι σήμερα το ΡΚΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: