29 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία, εντείνουν το μεταναστευτικό ρεύμα από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα με στόχο άλλες χώρες της ΕΕ. Το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό εντόπισε 138 μετανάστες στη Σύμη, άλλοι 7 εντοπίστηκαν από σκάφος της Frontex στη Σάμο και 37 στη Ρόδο. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας πρόκειται να λάβει η Αστυνομία εν όψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβούλιου της Αθήνας. Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που ορκίζονται είναι ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης και η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Έντεκα μήνες μετά το τέλος της δικαστικής έρευνας για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, μια νέα νομοθετική πρόταση ενδεχομένως να φέρει τα πάνω-κάτω στο νομικό υπόβαθρο της υπόθεσης. Πρόκειται για την πρόταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, που έρχεται να αλλάξει το σκηνικό για την τιμωρία των κατηγορουμένων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Πελοποννήσου, μεταξύ Λακωνίας και Μήλου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 85χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Στο λιμάνι της Ζακύνθου έφθασε το βράδυ της Πέμπτης η θαλαμηγός του εμίρη του Κατάρ, σεΐχης  Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.

Κόσμος: Ενδείξεις για έκρηξη στο ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα της Ισλανδίας ανέβασαν ξανά στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενα προβλήματα, μεταξύ άλλων στην ενάερια κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν ηφαιστειακή τέφρα. Τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία προανήγγειλε ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ, λίγο μετά την ανάλογη έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά απευθείας στους ενόπλους της Ουκρανίας, ο Πούτιν εξήρε τις στρατιωτικές τους επιτυχίες και κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου». Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει υποχωρήσει στο Τομπρούκ καθώς στην Τρίπολη κυριαρχούν οι συγκρούσεις, υπέβαλε την παραίτησή της ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση που θα «αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λιβυκό λαό». Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος, με ομάδες πολιτοφυλακής να ελέγχουν την πρωτεύουσα και να έχουν αποκαταστήσει το «Εθνικό Κογκρέσο» ως παράλληλο Κοινοβούλιο.

Η καλή εμφάνιση του επικεφαλής της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ στο πρόσφατο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για την ανεξαρτησία της περιοχής φαίνεται ότι έδωσε μικρή ώθηση στους οπαδούς του «ναι», σύμφωνα τουλάχιστον με την τελευταία δημοσκόπηση. Το «όχι» πάντως είναι σταθερά μπροστά με 53%. Δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και την Συρία. Σχετικά με την αντιμετώπιση των τζιχανιστών παραδέχτηκε πως ακόμη δεν υπάρχει διαμορφωμένη αμερικανική στρατηγική.

Οικονομία: Σταδιακή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των Ταχέως Αναπτυσσόμενων Αγορών (ΤΑΑ) που ξεπερνά το 4,5% αναμένεται για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της ΕΥ η οποία καλύπτει 25 αγορές των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία, την παγκόσμια επιρροή και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται διαρκώς.

Μετά την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ στην οποία υπογραμμιζόταν η ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο που υιοθετούνται οι πολιτικές για αναδιαρθρώσεις χρέους (reprofiling) και η Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association - ΙCMA) καταθέτει σήμερα Παρασκευή  προτάσεις για την εισαγωγή νέων ρητρών που διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις χρέους. Η Ένωση έχει καταρτίσει με τη βοήθεια μεγάλων δικηγορικών γραφείων ρήτρες συλλογικής δράσης βασιζόμενες στα πρότυπα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Να διευκολύνει φορολογούμενους με ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές που δικαιούνται παράλληλα επιστροφές φόρων σχεδιάζει η κυβέρνηση και η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κ.Σαββαΐδου. Με αποφάσεις που θα εκδοθούν άμεσα θα ανασταλούν οι συμψηφισμοί ασφαλιστικών οφειλών με επιστροφές φόρων έως τις αρχές του 2015, ενώ οι συμψηφισμοί για φορολογικές οφειλές θα γίνονται μόνο για το ποσό της τρέχουσας δόσης.

Αθλητισμός: Ο Απόλλων Λεμεσού έκανε το... θαύμα του μέσα στη Μόσχα και συντρίβοντας 4-1 τη Λοκομοτίβ προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League. Το πρώτο ματς στη Λευκωσία είχε λήξει ισόπαλο 1-1, αλλά το βράδυ της Πέμπτης στη ρωσική πρωτεύουσα η ομάδα του Χριστάκη Χριστοφόρου ήταν εντυπωσιακή. Στις καθυστερήσεις έχασε η Ομόνοια την πρόκριση!

Η ομάδα του Κώστα Καϊάφα ηττήθηκε 2-1 από τη Ντιναμό Μόσχας στο ΓΣΠ της Λευκωσίας στο 93' κι ενώ έως τότε η πρόκριση ήταν σε κυπριακά «χέρια» καθώς το πρώτο ματς είχε τελειώσει ισόπαλο 2-2. Δεν άντεξε η ΑΕ Λεμεσού στο Λονδίνο. Έκαναν «χαρακίρι» Τβέντε και Τσβόλε. Μια παραλίγο δυσάρεστη είδηση θα είχε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τη… χαρά της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League, κερδίζοντας 4-0 τη μολδαβική Ζίμπρου. Συγκεκριμένα, ο προπονητής της ομάδας, είχε ατύχημα με το αυτοκίνητό του, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα.

Αφού ξεπέρασε το μουδιασμένο ξεκίνημα, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός, δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στη Μίντιλαντ στη ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League. Μετά το 4-1 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι «πράσινοι» νίκησαν και στη Δανία με 2-1 και προκρίθηκαν άνετα στους ομίλους της διοργάνωσης. Ο Νάνο έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα στο 55΄, ο Ιγκμπουν στο 73΄ ισοφάρισε με πέναλτι, αλλά στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κλωναρίδης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

Το 29 αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Το 1921 στη Γερμανία, η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταπολεμηθεί η οικονομική κρίση.

Το 1922 οι Τούρκοι πυρπολούν τη Σμύρνη.

Το 1924 το αερόστατο "Γκραφ Ζέππελιν" ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά το 1941...Χίτλερ και Μουσολίνι πραγματοποιούν συνάντηση στο Βερολίνο για να σχεδιάσουν αντίδραση στην αμερικανική βοήθεια προς τους Συμμάχους.

Το 1944 ξεκινά ενεργά η Εθνική Αντίσταση της Σλοβακίας με τα 60.000 στρατεύματα της χώρας να στρέφονται κατά των Ναζί.

Το 1959 ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές

Το 1966 οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 1992 στη γερμανική πόλη Ροστόκ, χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν κατά της ρατσιστικής

Το 2004 κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του αττικού ουρανού, η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Το 1931 γεννιέται στη Νέα Ιωνία ο λαϊκός τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης.

Το 1935 γεννιέται ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Το 1941 γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το 1958 γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον

ΘΑΝΑΤΟΙ

Το 1982 πεθαίνει η Σουηδή ηθοποιός, Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Το 1987 πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, Λι Μάρβιν.

Το 1991 πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών, από οξύ καρδιακό επεισόδιο, ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Αλέκος Σακελάριος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: