23 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., μετά από ένοπλη ληστεία με «άρωμα» τρομοκρατίας που σημειώθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στο Δίστομο. Οι ληστές κράτησαν όμηρο έναν υπάλληλο της τράπεζας, τον οποίο στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι διέφυγαν με σκάφος στην Κορινθία. Την προκήρυξη απεργίας-αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, σε όλα τα επίπεδα, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, αρχής γενομένης από τις 30 Αυγούστου και μέχρι τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Αύξηση του ποσοστού της παραγωγής που μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά με αποζημίωση από την ΕΕ και κονδύλι για προωθητικές ενέργειες με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης, είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών. Για οργάνωση παραγωγών η ΕΕ θα χρηματοδοτεί την απόσυρση έως και 10% της παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο. Μέριμνα και για τους παραγωγούς μη μέλη οργάνωσης. Για προωθητικές ενέργειες η Ελλάδα παίρνει 317.215 ευρώ. Τα έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου.

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 17:00 το απόγευμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Την έγκριση νέων εγγραφών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, για την περίοδο 2014-2015, αποφάσισε, με κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, μετά την παραλαβή σχετικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας 11 μηνών.

Κόσμος:Υπέρ της εφαρμογής ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης στο Ιράκ, με αποκεντρωμένη εξουσία μακριά από τη Βαγδάτη, τάσσεται με άρθρο του στην Washington Post ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος» ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κυρώσεις στους υποστηρικτές των τζιχαντιστών στη Συρία επέβαλε η Ουάσινγκτον. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουλίου περίπου 24 άνδρες της Δύναμης Δέλτα -καταδρομείς του στρατού των ΗΠΑ- έφτασαν με βαριά οπλισμένα ελικόπτερα Black Hawk στην Ακρίσι, μια μικρή πόλη κοντά στη Ράκα, στις όχθες του Ευφράτη.

Στο ρωσικό έδαφος επέστρεψαν, σύμφωνα με το Reuters, τα πρώτα φορτηγά από το κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και που την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εισβολή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων. Στην ουκρανική πρωτεύουσα το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ.Ένα 4χρονο αγόρι από το Ισραήλ έχασε τη ζωή του από βλήμα όλμου που προήλθε από τη Γάζα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα το «πληρώσει ακριβά» και τόνισε ότι το Ισραήλ θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απόφαση της Ρωσίας να περάσει το ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου και τη συνοδεία των διεθνών παρατηρητών καταδικάστηκε ως παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε» είπε ο Πούτιν στην Μέρκελ. Συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οικονομία:Το συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί τους πιλότους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κηρύξει απεργία, στο αποκορύφωμα της περιόδου των θερινών διακοπών, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους περιήλθαν σε αδιέξοδο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιδράσει με «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί δράση τον Σεπτέμβριο.

Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε διορθώσεις των τιμών υπολογισμού του φόρου για 4.000 οικισμoύς που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Ακόμη, θα διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγώντας ταχύτερα την έκπτωση.

Αθλητισμός:Με το πόδι στο... γκάζι από πέρσι συνεχίζει η εκπληκτική Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, η οποία με 2-1 συνολικό σκορ (1-1 το πρώτο παιχνίδι στο Μπερναμπέου) κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στην συμπολίτισσα Ρεάλ, στην άτυπη ρεβάνς του τελικού του Champions League. Πρεμιέρα με νίκη, αλλά και πολύ άγχος για τη Μπάγερν Μονάχου, που επικράτησε 2-1 της Βόλφσμπουργκ σε ματς με το οποίο ξεκίνησε η φετινή Μπουντεσλίγκα. Πολύ σπουδαίο ματς με το «καλημέρα» στην Premier League, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη Λίβερπουλ τη Δευτέρα, κλείνοντας την αυλαία της 2ης αγωνιστικής.

Με τη βαριά κληρονομιά του περσινού πρωταθλήματος, ίσως του πιο συναρπαστικού στην ιστορία της διοργάνωσης, ανοίγει το Σάββατο η «αυλαία» της Primera Division για την περίοδο 2014-15. Με τον Ολυμπιακό αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διατηρήσει τα κεκτημένα και να προσθέσει ακόμη έναν τίτλο, στην ήδη πλούσια συλλογή του, αρχίζει αύριο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται και η «μάχη» για τις ομάδες που θα παίξουν στα πλέι οφ με έπαθλο την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Από κει και πέρα και με δεδομένο ότι θα υποβιβασθούν τέσσερις ομάδες, αναμένονται εξαιρετικά αμφίρροπες αναμετρήσεις, καθώς οι περισσότερες συμμετέχουσες στο πρωτάθλημα «βράζουν στο ίδιο καζάνι» και υπόσχονται αγωνία και συνεχείς διαφοροποιήσεις στην «επικίνδυνη ζώνη».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1305:Aποκεφαλίζεται o Σκωτσέζος επαναστάτης Γουίλιαμ Γουάλας από τους Άγγλους σε φυλακή του Λονδίνου, κατηγορούμενος για προδοσία.

1910:Σε πανηγυρική συγκέντρωση ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

1914:Η Ιαπωνία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία και βομβαρδίζει το Κινγκντάο στην Κίνα.

1923:Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάνης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1942:Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.

1990:Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ανακοινώνουν ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα έχουν ενωθεί.

2004:Διπλός ο θρίαμβος για τα ελληνικά χρώματα από νωρίς το πρωί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η νεαρή αθλήτρια από την Πρέβεζα, Αθανασία Τζουμελέκα κάνει όλη την Ελλάδα να παραμιλάει κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο βάδην. Το βράδυ ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά στους κρίκους την πρώτη θέση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1912:Γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Τζιν Κέλι. Το 1951 βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στη χορογράφηση ταινιών.

1949:Γεννιέται ο Αυστραλός τραγουδιστής της ροκ μουσικής, Ρικ Σπρίνγκφιλντ.

1952:Γεννιέται η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, κατά κόσμο Βασιλική Παπαθανασίου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1926:Πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη γυναίκες από όλο τον κόσμο.

1945:Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: