16 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η Mars Hellas ανακοίνωσε την αυτόβουλη προληπτική ανάκληση ορισμένων συσκευασιών σοκολατούχου γάλακτος με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 19/12/2014 και 11/4/2015 που προέρχονται από το εργοστάσιο Milchwerke Mittelelbe GMBH. Λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε 70χρονο πεζό, στην οδό Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, και ο οδηγός εγκατέλειψε το θύμα που ξεψύχησε. Το περιστατικό συνέβη στις 10 το βράδυ της Παρασκευής και η Αστυνομία κάνει έρευνα για να εντοπίσει τον οδηγό του λεωφορείου.

Εννέα λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαφορετικών περιστατικών την Παρασκευή στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Σάμο, στην Ηλεία και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση των Λιμενικών Αρχών. Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο από τα Δυτικά και τα Βόρεια. Η ανάσα δροσιάς που οι περισσότεροι περιμένουν έρχεται τη Δευτέρα με το θερμόμετρο να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου εξέδωσε για το Σάββατο 16 Αυγούστου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κόσμος: Αναζωπυρώθηκε για άλλη μία νύχτα το κλίμα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, με διαδηλωτές να «ταμπουρώνονται» σε κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο πριν εμφανιστούν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Λάδι στη φωτιά ρίχνει η επιλεκτική ενημέρωση από την αστυνομία για το περιστατικό, η οποία δεν δίνει νέα στοιχεία για το θάνατο του νεαρού αλλά δημοσιοποίησε ότι ήταν ύποπτος για ληστεία καταστήματος που είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα.

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος για το αμφιλεγόμενο ρωσικό κονβόι προς τις ουκρανικές περιοχές: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που είχαν μπει σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Μόσχα λέγοντας πως δεν υπήρξε ποτέ εξαρχής τέτοια οχηματοπομπή. Επιφυλάσσεται η Ουάσινγκτον για τις «ανεπιβεβαιώτες αναφορές» περί καταστροφής στρατιωτικών οχημάτων, καταδικάζοντας ωστόσο ως προκλητική τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να «κατέσφαξαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σύμφωνα με μέλος της μειονοτικής ομάδας που έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο και δύο κούρδους αξιωματούχους.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή ρωσική ενέργεια στην Ουκρανία ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ως προς το φλέγον θέμα των κυρώσεων η ΕΕ θεωρεί ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή τους εξακολουθούν να συντρέχουν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κατηγόρησε την Παρασκευή το Ισραήλ ότι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον οικιών ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς παραβιάζοντας την εκεχειρία. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε γνώση «κανενός τέτοιου επεισοδίου».

Οικονομία:Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στον τομέα των συντάξεων μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, όπως ανέφερε ο ίδιος το μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του ειδικού φόρου στις συντάξεις. Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας σε A- και έγινε έτσι ο δεύτερος από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που επαναφέρει το Δουβλίνο στην κατηγορία A, για πρώτη φορά αφότου είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση.

Σχέδιο «πυρόσβεσης» για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 6 έως 8 δόσεις θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδιο για μία «λάιτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αναμορφώνει τις αντικειμενικές αξίες.

Αθλητισμός: Για πρώτη φορά στην ιστορία της premier league, μια σεζόν αρχίζει με τα προγνωστικά μοιρασμένα ανάμεσα σε πέντε ομάδες, απόλυτα ικανές να κατακτήσουν για τον τίτλο. Ετσι οι μπουκμέικερ ανέλαβαν να ανακηρύξουν μόνοι τους το απόλυτο φαβορί κι αυτό είναι η Τσέλσι! Εφτά ματς διεξάγονται το Σάββατο με Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ να παίζουν εντός. Ο Λουίς Σουάρες προπονήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, την επομένη της μερικής άρσης του τετράμηνου αποκλεισμού του από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS).

Το CAS διατήρησε την ποινή αποκλεισμού του από τα επίσημα παιχνίδια, ωστόσο επέτρεψε στον Ουρουγουανό στράικερ να προπονείται και να αγωνίζεται στα φιλικά των «μπλαουγκράνα». Παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να θεωρείται ο Αλεχάντρο Αλφάρο, καθώς συμφώνησε σε όλα με τους «πράσινους». Οι δύο πλευρές τα βρήκαν για τη συνεργασία τους και απομένει η αποστολή εγγράφων για να ολοκληρωθούν και τυπικά της μεταγραφής. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός αναμένεται στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1960:Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1962:Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Εμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968:Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τις «Σαμπρίμς», σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1974:Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω δικτατορίας.

2004:Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χάλκινο και το κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών. Λίγες μέρες αργότερα ο Έλληνας ολυμπιονίκης θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το μετάλλιο θα του αφαιρεθεί. Την ίδια μέρα, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης κατακτούν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888:Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίων των Οθωμανών.

1919:Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας. («Το Λάθος»)

1958:Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), ντίβα της ποπ και ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1977: Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του rock’ n’ roll.

2005: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: