16 Αυγούστου, 2014

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ


Πολυμέτωπη είναι η προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρές εκκρεμότητες και να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκηνή. Και, φυσικά, να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα της επιτρέψουν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποτρέψει πρόωρες εκλογές.

Αλλά μόνο εύκολη δεν είναι η ευόδωση της κυβερνητικής προσπάθειας. Και όσο κι αν ηχεί περίεργα, η δυσκολία δεν βρίσκεται τόσο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές μας, όπου δικαιολογείται η προσδοκία αισιόδοξων εξελίξεων, αλλά στις επιδόσεις της κυβέρνησης, μια και ορισμένες πρωτοβουλίες της αποδεικνύονται απίστευτα αποτυχημένες.

Παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, που έχει προκαλέσει σοβαρό κόστος στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η ηγεσία της πίστευε ότι διαμορφώνονταν προοπτικές επικράτησής της στην πολιτική σκηνή. Αλλά αντί η κοινή γνώμη να ασχολείται με τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που της προκάλεσε η ανευθυνότητα όλων όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Γι' αυτό και στους όποιους άμεσους ή και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει πάση θυσία νέα φαινόμενα επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, όπως αυτά του ΕΝΦΙΑ. Διότι όσο θετική κι αν είναι η προοπτική μιας κάποιας ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, τελικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν την ίδια ώρα ο πολίτης διαπιστώνει ότι οι κυβερνώντες τού φορτώνουν νέα και εξωφρενικά ακριβά χαράτσια.

Αρα μαζί με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί (τρόικα, χρέος, μαύρες τρύπες ασφαλιστικού και εκλογή Προέδρου), η κυβέρνηση οφείλει ταυτόχρονα να προστατευθεί από τον εαυτό της. Που ίσως είναι και το δυσκολότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: