19 Αυγούστου, 2014

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ

 

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν φέρεται να έλεγε ότι δύο πράγματα είναι άπειρα σ' αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, δεν ήξερε ότι καθημερινά θα τον δικαίωνε η ελληνική εφορία. Οι άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν το παν για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί για όλα. Να προκαλέσουν χάος χωρίς λόγο, να τρομοκρατήσουν τους πάντες χωρίς αιτία και να ταλαιπωρήσουν εφοριακούς και φορολογούμενους, όπως ο αμόρφωτος δεκανέας με τα «καψόνια» στον στρατό.

Τα περιστατικά είναι τόσα πολλά και αλλεπάλληλα που η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια. Μέσα σε μια ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, αναστατώθηκε το σύμπαν. Η εφορία «πάγωσε» τις επιστροφές φόρου που προκύπτουν από τη δήλωση εισοδήματος. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι ενδεχομένως ορισμένοι από τους δικαιούχους πιθανόν να μην πληρώσουν τον φόρο ακινήτων, που η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το κράτος έτσι κατακρατεί αχρεωστήτως καταβληθέντα φόρο και διδάσκει νέα συναλλακτικά ήθη, στηριζόμενο σε υποψίες. Η βλακεία κορυφώνεται με το μπλόκο στη φορολογική ενημερότητα σε όσους δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, που όμως η πρώτη δόση καταβολής του λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου. Και περνά κάθε όριο, για να δικαιωθεί ο Αϊνστάιν που έλεγε ότι η ανθρώπινη βλακεία εκτείνεται στο άπειρο, με τις κατ' οίκον έρευνες εφοριακών.Πρόκειται για την πλέον φαεινή ιδέα που ακούστηκε μέχρι τώρα για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

H εικόνα με συνεργεία εφοριακών να αναποδογυρίζουν καναπέδες, να ξηλώνουν πατώματα και να σκάβουν τους τοίχους αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς με χρυσές λίρες και δεσμίδες ευρώ ή δολαρίων, τα λέει όλα. Ιστορίες για γέλια και για κλάματα, με εφοριακούς οπλισμένους με λοστούς και αντικλείδια. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η εφορία, χωρίς πανοπλίες εκστρατείας, μπορεί να έχει στον υπολογιστή της όλο το προφίλ του κάθε φορολογούμενου.

Από το ύψος των καταθέσεων, τον αριθμό των μετοχών που κατέχει, τον αριθμό των θυρίδων που διατηρεί στις τράπεζες, μέχρι τον τύπο των αυτοκινήτων και των σκαφών που αγόρασε ή το ξενοδοχείο που έκλεισε και τα αεροπορικά εισιτήρια που πλήρωσε. Αλλά είπαμε, το παράλογο έχει άλλη χάρη. Και η εφορία κάνει το παν για να γίνει η πιο μισητή υπηρεσία του Δημοσίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: