09 Ιουλίου, 2014

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

 

Την περασμένη Τετάρτη 2 Ιουλίου το βράδυ η έπαυλη στο εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών στην Κηφισιά είχε βάλει τα καλά της. Θα δεχόταν έναν υψηλό καλεσμένο και όλα έπρεπε να είναι τέλεια.... Όντως, είχε αρχίσει να νυχτώνει, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (έχοντας κάνει στη διάρκεια της ημέρας τις συνήθεις αντιπολιτευτικές καταγγελίες) διάβαινε την είσοδο για το δείπνο που είχε συμφωνηθεί ότι θα έπρεπε να μείνει (στην Ελλάδα;) μυστικό.

Εμπνευστής της συνάντησης ήταν ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και το «μενού» περιελάμβανε τις πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη 10 Ιουλίου - και όχι μόνο. Στο τραπέζι κάθισαν ελάχιστα άτομα, όχι περισσότερα από έξι. Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον μέντορά του Γ. Δραγασάκη και ο κ. Πελεγρίνης από έναν στενό συνεργάτη του. Σε ρόλο οικοδεσπότη (δικό του γαρ το σπίτι), ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Θ. Δημόπουλος.

Ο κ. Πελεγρίνης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός με την υπόθεση του κτιρίου Υπατία, που δόθηκε το 2011 στους λαθρομετανάστες, έχει συνταχθεί προ πολλού ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτή τη φορά πάλι ο ίδιος υποψήφιος. Οι τρεις υποψήφιοι για την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι Ναπολέων Μαραβέγιας, Γεώργιος Χρούσος και Θεόδωρος Φορτσάκης.

Το ενδιαφέρον (και παράδοξο;) είναι ότι ο κ. Πελεγρίνης έχει αναλάβει την προώθηση, ως διαδόχου του, του κ. Μαραβέγια, ο οποίος δεν είναι άγνωστος. Προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαραβέγιας τοποθετήθηκε με πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου πριν από τις εκλογές του 2012 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον (έτερο φίλο του κ. Βενιζέλου) Αθ. Τσαυτάρη. Εως και τώρα συνεχίζει να αρθρογραφεί υπέρ των «συναινέσεων» ανάμεσα σε όλα τα «δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια του δείπνου ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα του κ. Μαραβέγια, εφόσον είχε προηγηθεί και η απόφαση των κομματικών οργάνων για ανοίγματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλους χώρους, στην προσπάθεια να κερδίσει την εξουσία. Τονίστηκε μάλιστα ότι για την επικράτηση του κ. Μαραβέγια θα είναι κρίσιμες οι ψήφοι που προέρχονται από την Ιατρική Σχολή.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε τα επιχειρήματα και, χωρίς να πει ούτε ναι ούτε όχι, δεν θέλησε να δεσμευτεί. Άφησε όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού άλλωστε εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τέτοια θέματα παρατηρούνται πάντοτε λεπτές ισορροπίες. Πάντως το δέλεαρ από την πλευρά των συνομιλητών του ήταν γενικότερα η «επόμενη μέρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας βρέθηκε εν όψει της προοπτικής να πιστωθεί το κόμμα του μια σημαντική νίκη στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, που θα τον βοηθήσει στη μάχη των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Επίσης, παρά τις ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις, θα μπορούσε αυτή η ευκαιρία να αποδειχθεί ένα κρίσιμο τεστ για τις συμμαχίες που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και συνδιαλεγόμενος με δυνάμεις και πρόσωπα προερχόμενα από τον μνημονιακό χώρο.  Πέραν τούτων, η συζήτηση «ακούμπησε» και τα ζητήματα των ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΛΚΕ), που είναι ίσως τα πιο φλέγοντα, καθώς ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το θέμα αυτό πρόσφατα πήρε κι άλλη διάσταση, καθώς έπειτα από πολύμηνη έρευνα το ΣΔΟΕ εντόπισε μεγάλο σκάνδαλο ερευνητικών προγραμμάτων ύψους 82.000.000 ευρώ από στελέχη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ήδη έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το ποιοι μπορεί να βρεθούν στην πορεία εμπλεκόμενοι, ίσως και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκαλώντας έκπληξη...
  
ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΕ ΕΜΠ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αλλάζει η σκυτάλη της διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία εκλογής νέου πρύτανη στα δύο ιδρύματα. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποψήφιοι είναι οι καθηγητές Ναπολέων Μαραβέγιας (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), Θεόδωρος Φορτσάκης (Νομική Σχολή) και Γεώργιος Χρούσος (Ιατρική Σχολή), οι οποίοι σήμερα καλούνται σε ανοιχτή ακρόαση μέσω διαδικτύου. Στην ίδια διαδικασία θα υποβληθούν σήμερα, στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος, και οι τρεις υποψήφιοι του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) Βασίλης Μάγκλαρης (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ) και Δημήτρης Τσαμάκης (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ).

Οι πανεπιστημιακοί που διεκδικούν τον πρυτανικό θώκο θα παρουσιάσουν δημόσια τις θέσεις τους στους συναδέλφους τους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η τελική φάση των εκλογών, δηλαδή η ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος. Στο Πολυτεχνείο δεν έχει οριστεί ακόμα το πότε θα προσέλθει στις κάλπες η πανεπιστημιακή κοινότητα, αν και πιθανώς αυτό θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως δεν αποκλείεται να συμπέσουν οι εκλογές στο ΕΜΠ με αυτές στο Καποδιστριακό τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο οι νυν πρυτάνεις των ιδρυμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Σίμος Σιμόπουλος (ΕΜΠ) δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: