06 Ιουλίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΣΟΧΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


 

Η Εκκλησία απλώνει το χέρι σε όποιον υποφέρει" τόνισε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, όπου βρέθηκε, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από την ως εκ θαύματος διάσωση του Σοχού από το ολοκαύτωμα. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην κεντρική πλατεία του Σοχού συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, όπου τους υποδέχθηκαν κλήρος και λαός της Μητρόπολης, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και ο Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος.

Εκ μέρους της πολιτείας παρέστη ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων. Μετά την επίσημη Δοξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις και στό ιστορικό πλαίσιο της κατά θαυμαστό τρόπο διάσωσης της περιοχής του Σοχού εκ του ολοκαυτώματος του 1944, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την επίτευξη των εκδηλώσεων και ευχήθηκε η Παναγία η Διασώζουσα, να φυλάει και να έχει πάντα υπό την σκέπη της όχι μόνο τον Ιστορικό Σοχό, αλλά και όλη την Μακεδονία και την Ελλάδα.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που το δόθηκε να επισκεφθεί ξανά την Μακεδονία λέγοντας πως "κάθε φορά που επισκεπτόμαστε αυτόν τον χώρο, βλέπουμε καινούργια έργα. Αν είχαμε, βέβαια, μία πανοραμική εικόνα της Εκκλησίας από όλη την χώρα θα βλέπαμε πως οι Ιεράρχες εργάζονται σκληρά. Αν τους δοθεί μια σταγόνα μπορούν να την κάνουν ποτάμι".Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως συχνά τους ανθρώπους τους απασχολούν ερωτήματα, όπως, ποιος είναι ο σκοπός μου;

Ποιά η πορεία μου, Ποιά ζωή είναι επιτυχημένη; και απάντησε πως "το νόημα της ζωής κρύβεται στην αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό με όλη του τη δύναμη και στην αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό του"."Η εκκλησία", προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος "είχε, έχει και θα έχει πάντοτε τον ίδιο προορισμό, να δείξει στον άνθρωπο την πνευματική πορεία, αλλά και να απλώσει το χέρι σε αυτόν που υποφέρει". Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δυσκολίες της εποχής λέγοντας πως "η κρίση δεν είναι σημερινή. Κάθε φορά που ο άνθρωπος εκτρέπεται από το θέλημα του Θεού. 

Κάθε φορά που το πρόσωπο χάνει την αξία του και ευτελίζει την εικόνα του, οδηγούμαστε σε κρίση. Σήμερα αυτό συμβαίνει. Ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και βλέπει τον άλλο όχι ως αδελφό, αλλά ως εχθρό. Η μόνη λύση είναι η μετάνοια, η αλλαγή ζωής". Χαρακτήρισε, επίσης, τέτοιες εκδηλώσεις, αντισώματα για τα προβλήματα της εποχής. Μίλησε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και κάλεσε τους πιστούς να είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες.
  
Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Σοχού τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αριστείδου Χατζηχαρίσκου, κτήτορα και μεγάλου ευεργέτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και στη συνεχεία τα εγκαίνια του Επισκοπείου Σοχού, στο οποίο θα φιλοξενούνται και θα στεγάζονται μεταξύ άλλων και οι πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας του Σοχού. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του νέου χώρου φιλοξενίας νέων της Μητρόπολης Λαγκαδά.

Ο νεόκτιστος αυτός χώρος, δημιουργήθηκε και αποπερατώθηκε με τη φροντίδα πολλών εθελοντών, αλλά και την προσφορά της κ. Χρυσής Βασιλικού, η οποία και τιμήθηκε μετά το πέρας της Τελετής των Εγκαινίων με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Το φιλοξενείο νέων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της προσφοράς του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως, που αποβλέπει στην ψυχική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: