10 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ο Σπύρος Λυκούδης αναφέρει ότι συνυπογράφει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, λέγοντας ωστόσο ότι «το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό». Την ώρα που κατατίθενται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι τα κείμενα δεν είναι ομοειδή και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν με τις υπόλοιπες, αντιθέτως τονίζει ότι μπορούν να προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση. Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της σημειώνει πως η ΔΗΜΑΡ «απομακρύνθηκε από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα», κάνει λόγο για «διάλογο κωφών» εντός του κόμματος μετά την εκλογική συντριβή και τονίζει πως «η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού».

Ένας 59χρονος ιατρός χειρουργός, διευθυντής τμήματος κλινικής νοσοκομείου της Αθήνας, συνελήφθη από την Αστυνομία για κακουργηματική δωροληψία και απόπειρα εκβίασης. Ο γιατρός συνελήφθη έπειτα από καταγγελία ότι απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τον περασμένο Μάιο απαιτούσε εκβιαστικά από άλλο νοσηλευόμενο ασθενή χρηματικό ποσό 1.500-2.000 ευρώ.

Κόσμος: Το θάνατο τριών ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό 27 φιλορώσων ενόπλων ανακοίνωσε το Κίεβο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν μετά το Σλαβιάνσκ να ανακαταλάβουν το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, ανέφερε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό». Αμερικανικές πηγές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μιλά για «χαμηλού βαθμού» ουράνιο που δεν εγείρει σημαντική απειλή.

«Τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις»: Σε αυτό τον ασυνήθιστα σκληρό τονό εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την οργή του για την υπόθεση κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, μετά τις αναφορές και για δεύτερη υπόθεση που βαρύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη δυσφορία της κυβέρνησης για την υπόθεση, αν και σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται υπερβολές» από το Βερολίνο. Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Πέμπτη μεγάλο τμήμα της Ιαπωνίας προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις, καθώς ο εξασθενημένος αλλά ακόμη επικίνδυνος τυφώνας Νεογκούρι έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα και οι ρουκέτες της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη κλιμακώνονται, με τον αριθμό των πληγμάτων να πολλαπλασιάζεται: Το Ισραήλ έπληξε 320 στόχους, οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν τις 200 από την έναρξη της επιχείρησης ενώ οι παλαιστινιακές πηγές μιλούν για 61 νεκρούς. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την νέα κρίση, «στην κόψη του ξυραφιού» βλέπει την περιοχή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ελάχιστη ορατή κινητικότητα για διπλωματική διέξοδο.

Οικονομία: Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 6,47%. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο και ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, επεσήμανε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ικανοποίηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το 3ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ το ποσό, το επιτόκιο και η υπερκάλυψη της έκδοσης του τριετούς ομολόγου αναφοράς. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η απόδοσή θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% - 3,65% και θα αντληθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Ούγκο Λιορίς ανακοίνωσε η Τότεναμ. Ο διεθνείς Γάλλος τερματοφύλακας, που συμμετείχε με την Εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με τα «σπιρούνια». Ο 27χρονος είχε αποκτηθεί το 2012 από την Λιόν και μετράει 78 εμφανίσεις με την αγγλική ομάδα. Η παρέμβαση της Νιγηριανής κυβέρνησης στις αποφάσεις της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας παραβίασε τη νομοθεσία της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA), η οποία προχώρησε σε αποβολή της αφρικανικής χώρας.

Η Αργεντινή επικράτησε στα πέναλτι με 4-2 της Ολλανδίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ, την ερχόμενη Κυριακή στις 22:00 στο Μαρακανά, απέναντι στην Γερμανία, όπου θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της. Οι Οράνιε και η Αλμπισελέστε δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ούτε στην παράταση με το σκορ να μένει στο 0-0. Έτσι, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι με τον Ρομέρο να αποκρούει τις εκτελέσεις των Φλαρ και Σνάιντερ, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό έπειτα από 24 χρόνια.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάσσουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Giorgio de Cirico, Ιταλός ζωγράφος.

1911: Στρατής Τσίρκας, σημαντικός συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1099: Ελ Σιντ, ήρωας της Ισπανίας και τρανός πολεμιστής, που πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαλέντσια, πρωτεύουσα αραβικού κράτους στην Ιβηρική.




Δεν υπάρχουν σχόλια: