05 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

Μετά την ολιγόωρη προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επίταξη των υπηρεσιών τους. Νωρίτερα η ΓΕΝΟΠ είχε ανακοινώσει την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε η απεργία σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Την ανησυχία της εκφράζει η ομοσπονδία των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) με αφορμή έγγραφο του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με το οποίο δίνονται οδηγίες για την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014, σε υφιστάμενες Υπηρεσίες, των πρώην δημοτικών αστυνομικών που τοποθετούνται προσωρινά σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 1Κ/2014 που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης της ΝΕΡΙΤ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Κόσμος: Πλημμύρες έπληξαν την περιοχή Ναβάρα στη βόρεια Ισπανία, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν και προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών. Ιδιαίτερα επλήγη η μικρή πόλη Ελιθόνδο κοντά στην Παμπλόνα. Νερά κατέκλυσαν τους δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και αυτοκίνητο βυθίστηκαν. Οι αρχές διέσωσαν αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί.

Δύο υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματικοί του στρατού καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του επισκόπου της Αργεντινής τo 1976 κατά τη διάρκεια της αιματηρής στρατιωτικής δικτατορίας. Ο επίσκοπος της Αργεντινής ήταν γνωστός ως «ο επίσκοπος των φτωχών» και είχε υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων υπέστησαν πολιτικές διώξεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983.

Αύξηση στην τιμή των καυσίμων που θα φτάνει έως και 75% αποφάσισε η κυβέρνηση της Αιγύπτου. Η αύξηση - μαμούθ, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα, έρχεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρύνει το δημοσιονομικό βάρος που προκαλείται από τη διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της.

Μεγάλο πλήγμα στη δημοτικότητα του Σαρκοζί έφερε η πρόσφατη δικαστική του περιπέτεια για το πολιτικό του παρελθόν, καθώς το 65% των Γάλλων (σχεδόν δύο στους τρεις) δεν θέλουν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017. Εν τούτοις ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει στο 70% εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα το κάνει τελικά.

Χιλιάδες κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνόδευσαν την Παρασκευή στην τελευταία του κατοικία τον νεαρό Παλαιστίνιο που δολοφονήθηκε, σε μία πράξη αντιποίνων - όπως εκτιμάται - για την απαγωγή και το θάνατο τριών έφηβων Ισραηλινών, μέσα σε κλίμα έντασης που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, η Αίγυπτος μεσολαβεί για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οικονομία: Σαφάρι καταθετών, με δέλεαρ καινοτόμα προϊόντα, επιπλέον ευκολίες στην καταβολή των τόκων και στην προσθαφαίρεση χρημάτων, αλλά και βελτιωμένα επιτόκια για όσους χρησιμοποιούν το Internet πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να επενδύσουν στο απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας. Επίσης, ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που επιτρέπει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομή φυσικού αερίου της χώρας.

Οι οφειλές του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Οργανισμού στο 31ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Επίσης κατήγγειλαν ότι το έργο του ΟΑΕΔ συρρικνώνεται και μετατοπίζονται αρμοδιότητες σε ιδιώτες, όπως τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας.

Αθλητισμός: Στην Αθήνα βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Ερίκ Αμπιντάλ προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος αμυντικός έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα λίγο μετά τις 1:30 και άμεσα αναμένεται να μεταβεί σε ξενοδοχείο, ούτως ώστε να ξεκουραστεί και το πρωί θα περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν μεταβεί στα γραφεία της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ και βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πειραιώτες.

Η τετράδα του Μουντιάλ συμπληρώνεται σήμερα με δύο Αμερικανοευρωπαϊκές «μάχες», που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Αργεντινή του Μέσι αντιμετωπίζει το πολύ δυνατό Βέλγιο (19:00) και η έκπληξη Κόστα Ρίκα παίζει με την Ολλανδία (23:00).  Εκτός Μουντιάλ τέθηκε ο Νεϊμάρ για τη Βραζιλία. Οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν κάταγμα στον 3ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Ο Νεϊμάρ τραυματίστηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα της «σελεσάο» με την Κολομβία που έληξε 2-1 υπέρ της πρώτης, για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Eν τω μεταξύ μέχρι και «δολοφόνο» χαρακτηρίζουν βραζιλιάνικα Μέσα τον Χουάν Καμίλο Σούνιγκα, που έκανε το αντιαθλητικό φάουλ, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Δεν ήθελα να τον τραυματίσω»....
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1811: Ο Σιμόν Μπολιβάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1934: «Ματωμένη Πέμπτη» στο Σαν Φρανσίσκο όπου η αστυνομία πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και χάνουν την ζωή τους δύο από αυτούς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1889: Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: