29 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζο επισκέφθηκε την Τρίτη αντιπροσωπεία ενστόλων από όλα τα σώματα προκειμένου να εκφράσει τα παράπονα της για την μη εφαρμογή από την πλευρά της Πολιτείας της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους. Σε 232 άρθρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και να καθαρίσει το τοπίο εν όψει του ραντεβού του Σεπτεμβρίου κυβέρνησης και δανειστών στο Παρίσι.

Η «απελευθέρωση» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΑΕΙ, οι μετεγγραφές των φοιτητών, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το νέο έτος, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα, συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και των Προεδρείων των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και Προέδρων των ΤΕΙ. Στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου οι κάτοικοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες το τριήμερο μπαϊράμι που ακολουθεί τη λήξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου.

Νέα σύσκεψη για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη πρότειναν να μεταστεγαστούν το πολιτικό Πρωτοδικείο, το πολιτικό Εφετείο και οι αντίστοιχες Εισαγγελίες, μόλις πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες, στη Ράλλειο Σχολή. Θετική θεώρησε την πρόταση αυτή το υπουργείο. Νέα σύσκεψη για τη λήψη οριστικών αποφάσεων θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

Κόσμος: Στο στάδιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας περνά η ΕΕ, «βάλλοντας» ταυτόχρονα εναντίον επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων και τεχνολογιών διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Νέες οικονομικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα και οι ΗΠΑ.

Περισσότερα από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε ασταμάτητα τον παλαιστινιακό θύλακα, εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου σχετικά με μία πιθανή εκεχειρία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε νέα ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά στη συνέχεια ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία. Νωρίτερα, η Χαμάς απέρριψε 24ωρη εκεχειρία της PLO.

Να απαγορεύσουν στον ΟΑΣΕ την πρόσβαση στην τοποθεσία κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών απειλούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κιέβου. 

Άμεση προειδοποίηση προς τους παράνομους μετανάστες απηύθυνε την Τρίτη ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.  «Θα σας βρούμε και θα σιγουρευτούμε ότι θα σταλείτε πίσω στη χώρα από την οποία ήρθατε» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, την ώρα που Εργατικοί και Ukip στρέφονται εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι οι περικοπές στα επιδόματα των ευρωπαίων μεταναστών που ανακοίνωσε δεν ήταν αρκετά μεγάλες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επέστρεφε «με χαρά» το βραβείο που του είχε απονείμει  το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress) πριν 10 χρόνια, όπως αναφέρεται σε επιστολή που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο, καλώντας την αμερικανική οργάνωση να καταδικάσει τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οικονομία: Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί. Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» (Greek Yoghurt) δεν μπορεί πια να πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο. Μέσα σε 90 ημέρες από την υποβολή αίτησης των επιχειρήσεων οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να καταβάλουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όταν πρόκειται για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαβαΐδου, με την οποία επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις.

Αθλητισμός: Θύμα απαγωγής έπεσε ο Χουάν Κάρλος Καμπράλ, πατέρας του Κάρλος Τέβες, το πρωί της Τρίτης από το αυτοκίνητό του, στο οποίο βρισκόταν. Συγκεκριμένα στις 7 περίπου το πρωί της Τρίτης, άγνωστοι τον ακινητοποίησαν και τον απήγαγαν μαζί με το αυτοκίνητο, το οποίο όμως βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα. Την αποχώρηση του Κώστα Μανωλά από τον Ολυμπιακό προανήγγειλε με δηλώσεις του στην ιταλική ιστοσελίδα «tuttomercatoweb», ο εκπρόσωπος του νεαρού αμυντικού, Γιάννης Ευαγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει πρόταση της Γιουβέντους είπε «Στην παρούσα φάση δεν έχω κάποια πληροφόρηση για την Γιουβέντους», ενώ κατέληξε λέγοντας: «αυτό που μπορώ να πω είναι πως ο ποδοσφαιριστής θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό». Διπλό μεταγραφικό «χτύπημα» πραγματοποίησε η Κέρκυρα, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόκτηση του 26χρονου Βλαντιμίρ Ντιμιτρόφσκι και του 25χρονου Νεμάνια Ομπράντοβιτς. Ο πρώτος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ ο δεύτερος διετές.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1014:Λαμβάνει χώρα η μάχη στο Κλειδί όπου ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, όχι μόνο συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνουν έναν προς έναν τους 15.000 αιχμαλώτους τους.

1829:Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1981:Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται τη λαίδη Diana Spencer στον ναό του Αγίου Παύλου του Λονδίνου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1883:Γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini.

1919: Γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές που τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία.

1925: Γεννιέται στην Χίο ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους  μουσικοσυνθέτες της χώρας.

 ΘΑΝΑΤΟΙ:

1890:Μετά από συμπτώματα έντονης κατάθλιψης αφήνει την τελευταία του πνοή ο Vincent van Gogh, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του παγκοσμίου στερεώματος. Εδώ απεικονίζεται σε μία κλασική του αυτοπροσωπογραφία.

2004:Αφήνει την τελευταία της πνοή η, εξαιρετική ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Ρένα Βλαχοπούλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: