22 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». «Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας» τόνισε. Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να δει το νέο δήμαρχο.

Συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων διοργανώνει η ΟΛΜΕ στις 12:30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα προηγηθεί στις 8:30 πορεία από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έως το υπουργείο. Αντιδρώντας στην υπερσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στα σχέδια για κατασκευή φυλακών υψίστης ασφάλειας, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) ξεκινά κινητοποιήσεις από σήμερα, Τρίτη, μέχρι και την Παρασκευή.

Με πυρετώδεις ρυθμούς η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες για συνεργούς του Μαζιώτη, χτενίζοντας περιοχές στα Πατήσια, καθώς ολοκληρώθηκαν οι΄έρευνες στο διαμέρισμα στο Μαρούσι. Ο εντοπισμός της Πόλας Ρούπα αποτελεί, ωστόσο, πρώτη προτεραιότητα. Στις έρευνες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και συνεργών του, ψάχνοντας ενδεχομένως για κάποιο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν.

Κόσμος: Πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Ινδονησία εν όψει της ανακοίνωσης από την Εκλογική Επιτροπή του νικητή των προεδρικών εκλογών. Πάνω από 250 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο βασικών υποψηφίων. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Τρία από τα θύματα ήταν ξένοι, «σύμβουλοι» όπως τους περιγράφουν οι Αρχές.

Το δρόμο για την Κουάλα Λουμπούρ πήραν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. Τους καταγραφείς παρέδωσε στους μαλαισιανούς ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι που τα παρέλαβε είπε ότι τα δύο «κουτιά» ήταν σε καλή κατάσταση. Στο Κάιρο στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας με την ελπίδα οι επαφές του Τζον Κέρι με τον ΓΓ του ΟΗΕ να οδηγήσουν σε εκεχειρία Ισραηλινών-Χαμάς. 

Πάντως, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε ότι η οργάνωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία. Αλλά και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η μάχη θα συνεχιστεί «όσο είναι απαραίτητο». Η αστυνομία της Ν.Κορέας επιβεβαίωσε ότι η σορός που είχε βρεθεί στις 12 Ιουνίου σε αγροτική περιοχή 300χλμ νότια της Σεούλ ανήκει στον επιχειρηματία Γιο Μπγιουνγκ Έουν, ιδιοκτήτη του φέρι Sewol, το οποίο έγινε υγρός τάφος για 304 ανθρώπους.

Οικονομία: Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την υπο - δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το σχέδιο διατάξεων για την μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, διατάξεις σχετικές με την κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις, διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Διατάξεις για το καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και φορολογικές διατάξεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Στην τρίτη συνεχόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μέσα στο 2014 θα προχωρήσει την Πέμπτη το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, θα παρουσιάσει από την Πόλη του Μεξικού τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς.

Αθλητισμός: Τη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες στην Κύπρο γνώρισε ο Εργοτέλης, αφού έχασε με 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους ήταν ο Τόμας Ντε Βινσέντι, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ του αγώνα στο 5ο και το 38ο λεπτό του παιχνιδιού. «Δυναμώνει» εν όψει Παναθηναϊκού η Σταντάρ Λιέγης, η οποία προχώρησε σε μια ακόμα προσθήκη στο ρόστερ της αφού έκανε δικό της τον Ροντρίγκο Ρόχο.

Η ομάδα που θα συναντήσει ο Παναθηναϊκός στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League συμφώνησε σε όλα με τον Ουρουγουανό αριστερό μπακ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Φίνιξ Μετά από 16 χρόνια στη Μπαρτσελόνα ο Τσάβι λέει «αντίο» και φεύγει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής (MLS) για λογαριασμό της Νιου Γιόρκ Σίτι, η οποία έχει ήδη αποκτήσει τον πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Νταβίντ Βίγια, αλλά και τον Φρανκ Λάμπαρντ.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1943: Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη την βόρειο Ελλάδα μέχρι τον Αξιό ποταμό. Ο τραγικός απολογισμός των εκατό νεκρών διαδηλωτών ανάγκασαν τον Hitler να αναστείλει την απόφασή του αυτή «επ’ αόριστον».

1965: Πρόστιμο της τάξεως των 5 λιρών επιβλήθηκε σε τρία μέλη των Rolling Stones από δικαστήριο του Λονδίνου. Οι Mick Jagger, Brian Jones και Bill Wyman κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1887: Γεννιέται στο Αμβούργο ο Γερμανός φυσικός Gustav Hertz, ο οποίος το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel.

1955: Γεννιέται στο Wisconsin ο Αμερικανός ηθοποιός Willem Dafoe, ο οποίος το 1986 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Platoon του Oliver Stone. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ο Dafoe πρωταγωνίστησε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1934: Πεθαίνει ο διαβόητος ληστής τραπεζών John Dillinger. Πρόσφατα το ληστρικό του έργο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Michael Mann όπου τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στην ταινία «Δημόσιος κίνδυνος».

1992: Αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 ετών πάσχοντας από καρκίνο του πνεύμονα o Αμερικανός ηθοποιός Wayne McLaren. Ο McLaren ξεκίνησε να ενσαρκώνει τον κεντρικό χαρακτήρα του πασίγνωστου cowboy της καμπάνιας Marlboro από το 1976 ενώ συνήθιζε να καπνίζει ενάμιση πακέτο τσιγάρων την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: