31 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μια 57χρονη υπάλληλος της Εφορίας Ψυχικού και ένας 53χρονος λογιστής συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε υπόθεση χρηματισμού. Θετική διάθεση για διάλογο επικράτησε στη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, όπως τόνισαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Βίτσας και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θ.Θεοχαρόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξαν σημεία στα οποία διαπιστώθηκε συναντίληψη και εξετάστηκε η δυνατότητα ανάληψης κοινής δράσης σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. Εκφράστηκε, μάλιστα, η διάθεση να κλειστεί νέο ραντεβού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι που άφησε πίσω του 11 νεκρούς, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων, μετά την απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά να θέσει τη δικογραφία στο αρχείο. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ότι είναι ντροπιαστική η δικαστική απόφαση για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Για «μαύρη ημέρα που δίνει σήμα στην ασυδοσία» έκανε λόγο ο κ. Βούτσης. Ένας 60χρονος Ρομά έχασε τη ζωή του έπειτα από ένοπλη συμπλοκή που σημειώθηκε -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- το πρωί της Πέμπτης στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Ο 60χρονος είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Διαβατών, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Κόσμος: Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισε υπέρ μίας απόφασης που ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση μήνυσης κατά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι, αναφερόμενοι στη μεταρρύθμιση για την Υγεία -το γνωστό Obamacare-, ισχυρίζονται ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις προεδρικές του αρμοδιότητες. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου σήμερα μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας. Σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Βεγγάζη. Ξένοι πολίτες, ανάμεσά τους και Έλληνες, εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Απομακρύνει τους διπλωμάτες της η Ισπανία και οι Φιλιππίνες τους χιλιάδες πολίτες της, μετά από αποκεφαλισμό ενός άνδρα και βιασμό μιας νοσοκόμας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν την Πέμπτη τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή. Οργισμένη για την επιλεκτική χρεοκοπία που ήρθε μετά από την αποτυχία των συνομιλιών για τα κερδοσκοπικά funds, η Αργεντινή κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάσταση, αποκαλώντας τον αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο». Η επόμενη ημέρα στην Αργεντινή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Οι εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία και την Ολλανδία, αλλά και Ρώσοι ειδικοί κατάφεραν για πρώτη φορά, μετά από αρκετές απόπειρες, να φτάσουν στον τόπο συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, στην ανατολική Ουκρανία. Οι έρευνες των ειδικών θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό σορών που παραμένουν στο σημείο της συντριβής, αλλά και στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Λίγο μετά την άφιξή τους ακούστηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής ισχυρές εκρήξεις, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οικονομία: «Τρέχει» η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxis, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πληροφορούνται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι σταδιακά διαθέσιμα από την 1η Αυγούστου. Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων σε περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 είναι ασαφή και προκειμένου να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη σύγχυση στους φορολογουμένους, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέχονται συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Την ανάγκη δραστικής μείωσης του κόστους τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ στη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια.

Αθλητισμός: «Διπλό» Ελληνικό ενδιαφέρον στο Europa League απόψε, καθώς Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης μπαίνουν στη «μάχη» του Γ' προκριματικού γύρου απέναντι σε Σαράγεβο (21:30) και Μάιντς (21:30) αντίστοιχα. Οι δυο ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται εκτός έδρας, θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν ένα σκορ που θα τους δίνει το δικαίωμα να ελπίζουν σε πρόκριση στις ρεβάνς στην Ελλάδα σε μια εβδομάδα.

Σε γεμάτη Λεωφόρο θα υποδεχθεί ο Παναθηναϊκός τη Σταντάρ Λιέγης την ερχόμενη Τρίτη, αφού η πράσινη ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι τα εισιτήρια για τον αγώνα ρεβάνς με τους Βέλγους εξαντλήθηκαν. Οι Πράσινοι μετά το 0-0 που απέσπασαν στο Βέλγιο έχουν το πάνω χέρι για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League και στην προσπάθειά τους θα έχουν στο πλευρό τους για 12ο παίκτη τον κόσμο της ομάδας. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποχαιρέτησε και επίσημα με ανακοίνωσή της τον Τάκη Φύσσα, οποίος επί σειρά ετών εργάστηκε στην Εθνική ομάδα ως τιμ μάνατζερ. Η θέση πλέον καταργείται, με απόφαση του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού Κλαούντιο Ρανιέρι.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΙΟΥΛΙΟΥ)

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη

1922:Ο, 18χρονος τότε, Ralph Samuelson γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει θαλάσσιο σκι.

1960:Ο Παναθηναϊκός νικά την ΑΕΚ 2-1 σε αγώνα μπαράζ και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της νεοσύστατης Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

1976:Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ προτείνει την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1992:Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, συμμετέχοντας στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνει 370 κιλά στο σύνολο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1914:Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Louis de Funes που διακρίθηκε για τις ξεκαρδιστικές του κωμωδίες δράσης.

1969:Γεννιέται ο αξιόλογος τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1920:Πεθαίνει ο Ίων Δραγούμης, πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: