30 Ιουλίου, 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στη διάρκεια της σημερινής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σφίγγοντας τον κλοιό των πιέσεων στον Βλαντημίρ Πούτιν προκειμένου να πάψει να υποστηρίζει τις ομάδες των αυτονομιστών στην Ουκρανία. Ανάλογες κυρώσεις κατά της Μόσχας ετοιμάζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών κατέληξαν «σε μια πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη και θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες.

Βάσει της συμφωνίας εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν», επεσήμανε μια διπλωματική πηγή. «Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διχάσει τους Ευρωπαίους και θα είναι μια δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ», σημείωσε.

«Η σημερινή απόφαση ήταν αναπόφευκτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν κατ' επανάληψη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν ήταν αποδεκτές ενέργειες. «Πλέον επαφίεται στη ρωσική ηγεσία να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να αναθεωρηθούν», συνέχισε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα, επιπρόσθετα μέτρα.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια νέα σειρά κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία. «Βρισκόμαστε με την Ευρώπη σε μια διαδικασία εξέτασης νέων κυρώσεων», είπε ο Κέρι στη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν. «Εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα λάβουμε επιπλέον μέτρα και θα επιβάλουμε πιο αυστηρές κυρώσεις σε θεμελιώδεις τομείς της ρωσικής οικονομίας, αν αυτό πρέπει να κάνουμε», σημείωσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτή την πόρτα προς τον «(ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να επιλέξει να πιέσει τους αυτονομιστές» αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης ο Κέρι κατηγόρησε «τους Ρώσους και τους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές τους ότι συνεχίζουν να στέλνουν όπλα, χρήματα και άνδρες στην άλλη πλευρά των συνόρων».«Το βλέπουμε. Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις γι' αυτό», κατήγγειλε ο Κέρι επισημαίνοντας ότι είχε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: