01 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σήμερα, Τρίτη δίνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έδωσαν εφέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών ωστόσο (τα ποσοστά των εφετινών αριστούχων ανά μάθημα και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Με παρεμβάσεις τους σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, θέμα που άνοιξε έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλου. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «στρατηγική αμηχανίας της ΝΔ», ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμαχίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς συγκαλεί σήμερα, Τρίτη στις 13:00 ο Ευ. Βενιζέλος. Στην ατζέντα βρίσκεται «η χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», καθ' οδόν προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης του Οκτωβρίου. Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να συνεννοηθεί, ώστε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτίμησε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. 

Τόνισε ότι «αν το Ποτάμι ήθελε, θα είχε ήδη παρουσία μέσα στη Βουλή και μάλιστα με περισσότερους από δύο ή τρεις βουλευτές». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα ήταν ηθικά πρέπον ένα κόμμα που δεν έχει κατέβει στις εκλογές να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από τις 2 Ιουλίου η ΓΕΝΟΠ με 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, το μήνυμα είναι σαφές: «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε άπραγοι τις εξελίξεις».

Κόσμος: Δημοψηφισμα «εντός των επόμενων μηνών» για ανεξαρτησία θέλει να επιτύχει η ηγεσία των ημι-αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο βόρειο Ιράκ. Γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να διοργανώσει τέτοιο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος των κουρδικών περιοχών Μασούντ Μπαρζανί ανέφερε ότι το Ιράκ είναι ουσιαστικά ήδη διαχωρισμένο. Τις επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στα ανατολικά ξεκίνησαν οι ουκρανικές δυνάμεις λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας από το Κίεβο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις στο Ντονέτσκ και το Κραματόρσκ. Φιλορώσοι ένοπλοι έπληξαν αεροσκάφος των ουκρανικών δυνάμεων, το οποίο όμως δεν καταρρίφθηκε σύμφωνα με το Κίεβο. 

Συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και στο οποίο οι ευρωσκεπτικιστές είναι εξαιρετικά ενισχυμένοι. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς δυσκολία στην προεδρία του σώματος για θητεία δυόμισι ετών. Ο προαλειφόμενος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ιταλικά ΜΜΕ, να εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης χαρτοφυλακίου ειδικά για τη μετανάστευση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ιταλία, η οποία και αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, καλεί επίμονα τις Βρυξέλλες σε δράση. 

Στα γραφεία της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για καταπολέμηση της διαφθοράς κρατείται για ανάκριση ο Νικολά Σαρκοζί. Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς που αφορά αθέμιτη «άσκηση επιρροής» και παραβίαση απορρήτου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν όλα τα γαλλικά ΜΜΕ. Η εξέλιξη απειλεί ευθέως την πρόθεση Σαρκοζί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Οικονομία: Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησαν σε υποχώρηση την ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο μετά από δύο μήνες συνεχούς ανάπτυξης. Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,4 μονάδες από 51,0 μονάδες τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013. Με κέρδη άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη ωθούμενο από τις τοποθετήσεις σε μετοχές των τραπεζών.Στήριξη στους τραπεζικούς τίτλους παρέχει έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία  οι ελληνικές τράπεζες είναι οι κυρίως ωφελημένες από το πακέτο που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος των εγχώριων καταθέσεων.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Σκοντράν Μουστάφι θα συνεχίσει την πορεία της στο Μουντιάλ η εθνική ομάδα της Γερμανίας. Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός τεχνικός, Γιόακιμ Λεβ, «ο Μουστάφι υπέστη μυϊκό τραυματισμό στον οπίσθιο μηριαίο και για την αποθεραπεία του θα απαιτηθούν 2-3 εβδομάδες». Στις δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος περί εγωισμού μερικών παικτών που στοίχισε την πρόκριση στην Ελλάδα απάντησε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για τον αποκλεισμό στη Φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, λέγοντας στο «Radio Noticias» ότι υπήρξαν ποδοσφαιριστές που στο μυαλό τους είχαν τον εαυτό τους κι όχι την πρόκριση όλης της ομάδας στα προημιτελικά! ««Υπήρχαν δυο - τρεις ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρονταν περισσότερο στο να γίνουν οι πρωταγωνιστές και να πετύχουν ένα ιστορικό γκολ» είπε μεταξύ άλλων.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1963:Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το νησί του Σκορπιού.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1899:Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την μεταπολίτευση.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904:Άντον Τσέχοφ, θεατρικός συγγραφέας ρωσικής καταγωγής που υπήρξε από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών.

1923:Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σημαντικός κερκυραίος πεζογράφος.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: