14 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η φορολόγηση των επιδομάτων  βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε το 2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002. Στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δράσεις της Υπηρεσίας. Ο υπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται συνεχής και εμφανής παρουσία της Τροχαίας στο δρόμο για την πρόληψη και όχι το 'σύστημα ενέδρα', δηλαδή κρυμμένοι αστυνομικοί και περιπολικό πίσω από τους θάμνους ή μετά από στροφές με σκοπό την εκ των υστέρων τιμωρία».

Ως άκαρπη και κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζει τη συνάντηση με τους υφυπουργούς Παιδείας Αλ. Δερμετζόπουλο και Κ. Κουκοδήμο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Στην εντατική νοσηλεύονται δύο παιδιά, ένα αγόρι 11 ετών και ένα επτάχρονο κορίτσι, τα οποία τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής βεγγαλικών στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου. Ποινή κάθειρξης 12 ετών επέβαλε τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι συνήγοροι του τέως δημάρχου προανήγγειλαν προσφυγή κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο. Για απόφαση σκοπιμότητας κάνει λόγο ο κ. Παπαγεωργόπουλος. 

Κόσμος: Μετά από χρόνια διχασμού, η Εκκλησία της Αγγλίας ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ της ανάληψης από γυναίκες του αξιώματος του επισκόπου. Με την απόφαση αυτή, ανατρέπεται μία παράδοση αιώνων που απαγόρευε στις γυναίκες να γίνονται επίσκοποι. Οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τη Δευτέρα περιοχές της Ντέιρ αλ Ζορ, της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Συρίας, που έλεγχαν οι σύροι εξεγερμένοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται να επικυρώσει την Τρίτη την τοποθέτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά τη στιγμή που η αντιπαράθεση αυτή λαμβάνει τέλος, μία άλλη έχει ανάψει για τα καλά.

Αφορά στα άλλα δύο «υψηλά αξιώματα», τις θέσεις της επικεφαλής διπλωματίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και στόχος είναι να βρεθούν οι διάδοχοί τους στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.Την πρόθεσή του να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις έως το 2017 υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά την παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης.Χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Αμερικής έχουν εδώ και χρόνια εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πλέον είναι: να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω στις χώρες προέλευσης ή να τα βάλουν στην περιπέτεια (θανάσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις) να τα φέρουν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή; 

Οικονομία: Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τις πληροφορίες ότι συζητούνται με την τρόικα και προωθούνται δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ιδιαίτερα όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. «Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δηλώνει και πάλι ότι για μας το θέμα των παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και των παρεμβάσεων στα εργασιακά, έχουν ΚΛΕΙΣΕΙ με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί ως τώρα και ήδη εφαρμόζονται» τονίζει. Λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο ΤΑΧΙSnet. 

Το μεσημέρι όμως το σύστημα εμφάνισε προβλήματα, τα οποία αποδίδονται στη μαζική υποβολή δηλώσεων, οι οποίες είχαν φτάσει μέχρι το απόγευμα της 160.000. Η πορεία του προϋπολογισμού και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίωρης συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, «έγινε μια εποικοδομητική κουβέντα, πολύ καλύτερη σε σχέση με την πρώτη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους Τόμσεν, Κοστέλο και Μαζούχ». 

Αθλητισμός: Περισσότεροι από 250 χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να υποδεχθούν την Τρίτη την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ θα προσγειωθεί με ειδική πτήση περίπου στις 09:00 στο αεροδρόμιο του Τέγκελ και θα μεταβεί απευθείας για να συναντήσει τους φιλάθλους της. Αυτό υπολογίζεται να γίνει κατά τις 11:00, ενώ στο καλωσόρισμα της «μάντσαφτ» θα είναι και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ.

Μπορεί ο Τόμας Μίλερ να ήταν καταλυτικός παράγοντας της Γερμανίας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του τροπαίου έδειξε την άσχημη πλευρά του εαυτού του. Σε ερώτηση νεαρής δημοσιογράφου σχετικά με το «χρυσό παπούτσι» της απάντησε χυδαία ότι «μπορείτε να χώσετε το χρυσό παπούτσι στον…..». «Χρυσάφι» θα βάλει στα ταμεία της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τη συμφωνία της με την Adidas για τις φανέλες της ομάδας. Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα βάλουν στα ταμεία τους το ποσό των 942 εκατομμυρίων ευρώ για δεκαετή συμφωνία.

  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1789:Η Γαλλική Επανάσταση ξεκινά με την πτώση της Βαστίλης και μετέπειτα καθιερώνεται η 14η Ιουλίου ως εθνική γιορτή της Γαλλίας.

1992:Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά επί της πλατείας Συντάγματος από την «17 Νοέμβρη». Την ζωή του χάνει ο άτυχος περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1918:Ingmar Bergman, Σουηδός σκηνοθέτης από τους σημαντικότερους και επηρεαστικότερους όλων εποχών.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904:Anton Chekhov, σημαντικός Ρώσος δραματουργός.








Δεν υπάρχουν σχόλια: