29 Ιουλίου, 2014

29/7/2014 - ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

 

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανίας, αποφάσισαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας. Οι τέσσερις ηγέτες των ισχυρότερων κρατών της Δύσης είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή από τη γαλλική προεδρία. Οι πέντε ηγέτες — Φρανσουά Ολάντ, Μπαράκ Ομπάμα, Αγγελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι — εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ώστε αυτοί να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε λαμβάνει μέτρα για να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων, οι δυτικοί ηγέτες διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εάν και κατά πόσον η Ρωσία παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές, ένα θέμα που έχει έρθει στο προσκήνιο εντονότερα μετά την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. «Υπό αυτές τις συνθήκες οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ηδη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ έχουν προτείνει την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μια απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τόνι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά επίσης και θέματα που αφορούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Λιβύη. Επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να παραδώσει πιο ισχυρούς εκτοξευτήρες πυραύλων στους αυτονομιστές της Ουκρανίας. Είπε επίσης ότι ο ίδιος πιστεύει υπάρχουν και άλλα πυραυλικά συστήματα Μπουκ (SA-11) στην Ουκρανία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων ανταρτών. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμη παραμένει ασαφές το ποιος ακριβώς "τράβηξε τη σκανδάλη" και κατέρριψε το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines. Αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, κατά το παράδειγμα της Ευρώπης, εντός της εβδομάδας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: