03 Ιουλίου, 2014

ΣΕ ΙΟΝΙΟ-ΚΡΗΤΗ 20 «ΟΙΚΟΠΕΔΑ» ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

Εντός του τρίτου τριμήνου του έτους θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης έγινε γνωστό ότι θα παραχωρηθούν εννέα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ένα ανοιχτά της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα αφορούν το Ιόνιο.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιριών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιριών παροχής συμβουλών που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρέσβη στο Λονδίνο Κωνσταντίνο Μπίκα και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κυρία Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευθεί. Για να συμμετάσχει μια εταιρία στον διαγωνισμό, θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών και όλα τα δεδομένα για την περιοχή.

Επίσης, για κάθε περιοχή προβλέπεται ξεχωριστή αίτηση, ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος, σε περίπτωση κοινοπραξιών, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιριών με ποσοστό κάτω από 10%. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο φορολογικό καθεστώς, προβλέποντας μειωμένο συντελεστή για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, μήκους άνω των 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP κ. Bernard Colleta και κυρία Veronique Carayon παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των σεισμικών ερευνών με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Οι όροι του διαγωνισμού εξετάζονται, πάντως, από την αγορά. Στελέχη του ενεργειακού κλάδου επισημαίνουν πως ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται να χρειαστούν αλλαγές, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: