14 Ιουλίου, 2014

14/7/2014 - ΧΩΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

 

Μέρα συνηθισμένη. Ρουτίνα, τρέξιμο, άγχος. Άγχος να προλάβουμε. Να προλάβουμε τι; Προφανώς δεν ξέρουμε. Προφανώς αγνοούμε. Και κάπου εκεί στο πρωινό μιας ασήμαντης, βουβής, συνηθισμένης, γεμάτης σκοτούρες ημέρας, το μυαλό σταματά, γεμίζει σκέψεις. Σκέψεις φυσικά βουβές, καθαρές και ολίγον συγκεχυμένες. Δίλημμα. Λάπτοπ ή μολύβι; Μα, φυσικά ο παραδοσιακός τρόπος πάντα με εξέφραζε και με έκανε να αισθάνομαι οικεία. Να αισθάνομαι πως δημιουργώ. Πως ζω. Ε, θα το αντιγράψω μετά στο word.

Σκεφτόμουν μια κουβέντα που έκανα με φίλους την προηγούμενη εβδομάδα στα Χανιά. Συζήτηση που αφορούσε την Ελλάδα και τα αισθήματά μας γι' αυτήν. Ή, καλύτερα, τα συναισθήματα; Θα φανεί. Συζήτηση που γίνονταν στις 4 το πρωί μεταξύ χ και χ+1 τζιν. Συζήτηση αυθόρμητη, ειλικρινής, αγνή, καθαρή. Συζήτηση υπό το πρίσμα των κεριών που αναδείκνυαν το σημαντικότερο στοιχείο που δίνει ζωή στον πλανήτη Γη... το νερό... το μοναδικό στοιχείο που εκφράζει τη δύναμη, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, τη ζωή.

Τελικά, τι είναι για εμάς η Ελλάδα; Η απάντηση πολυγνωμική, πολυπρισματική και πολυδιάστατη. Είναι η χώρα που συνηθίσαμε να ζούμε; Είναι μια συνήθεια; Είναι η χώρα του πολιτισμού; Της φιλοσοφίας; Της παγκόσμιας πνευματικής ανάτασης; Η χώρα των μυαλών; Των αθλητικών επιτευγμάτων; Η χώρα της φέτας και του μουσακά; Η ναυαρχίδα των αξιών και της ηθικής; Η χώρα των πολιτικών; Των κομμάτων; Των σκανδάλων; Των offshore; Των μπαταχτσήδων; Των χαμένων ευκαιριών; Ή χώρα μαγαζί γωνία; Ή χώρα θύμα; Ή μήπως είναι η χώρα των εραστών; Των ονειροπόλων βουβών εραστών;

Μήπως είναι όλα αυτά; Ναι, η Ελλάδα είναι όλα αυτά. Είναι το μεσογειακό ταμπεραμέντο που εκδηλώνεται σε όλες του τις εκφάνσεις, και όπως φαίνεται όταν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από οργάνωση, μεθοδικότητα και σκληρή αέναη δουλειά -σε σημείο μοναχισμού- επέρχεται η πτώση. Πτώση που ο ελληνικός λαός υφίσταται τα τελευταία χρόνια χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών αλλά χωρίς αυτό να νομιμοποιεί την παροιμία «τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντέξι». Πτώση που επέφερε πείνα, φτώχεια, βία, πορνεία, γκρίνια, χωρισμούς, καταβαράθρωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, καταστροφή ονείρων, αφανισμό ελπίδας και γενικότερα μηδενισμό προοπτικής.

Και τώρα η λύση; Η αλλαγή πλεύσης που συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας, κουλτούρας, πράξεων, ενεργειών. Ο καθένας από εμάς να μάθει ατομικά να συμμορφώνεται όχι τόσο με τους ισχύοντες θεσπισμένους κανόνες (διότι πολλοί από αυτούς κινούνται έξω από τη λογική) αλλά με μία συμπεριφορά που θα έχει ως στόχο το γενικό καλό και την κοινωνική ανάταση. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει κίνητρο, ελπίδα, φως, νερό, φύση, μουσική, έμπνευση, καρδιά.

Να υπάρξει στόχος για να κατευθυνθεί το βέλος. Και αυτό επέρχεται μόνο μέσα από τον ρομαντισμό και τα όνειρα. Επέρχεται μόνο μέσα από τους εραστές. Τους ανθρώπους δηλαδή που παθιάζονται με αυτό που κάνουν και δίνουν ένα μείγμα αγάπης, αφοσίωσης, ρίσκου, ονείρου και σκληρής δουλειάς ώστε να είναι οι καλύτεροι. Τους εραστές που μεταδίδουν το πάθος του ιδεώδους. Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα των εργατικών εραστών. Διότι τα όνειρα των εραστών δεν σβήνουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: