14 Ιουνίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΛΟ


Στη Μήλο αφίχθη σήμερα,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την ανακήρυξη της Μήλου σε Ιερά "Νήσο". Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, από τον Δήμαρχο και της πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Κυκλάδων. 

"Μακαριώτατε, καλώς ήρθατε σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές για το νησί της Μήλου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σύρου καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο. Σε άλλο σημείο ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσωπική του συμβολή, για την συντήρηση και προβολή του παλαιοχριστιανικού μνημείου των κατακομβών. 

Αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεδρεύει της Γ΄ Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα:"Οι κατακόμβες της Μήλου Παλαιοχριστιανικό Μνημείο μοναδικής θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας" η οποία πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου. 

Ο Μακαριώτατος θα εορτάσει αύριο τα Ονομαστήριά του στο νησί της Μήλου και θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

                                       Γ΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο-14 Ιουνίου 10:00 π.μ. 


Έναρξη Ημερίδας:


Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Μήλου κ.
Δωροθέου Β΄

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μήλου κ . Γερασίμου Δαμουλάκη

Χαιρετισμός του Εκπροσώπου της «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.»

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

Α.«Η νήσος Μήλος αγάλλου, εν’ σοι κατέχουσα, τας σεπτάς Κατακόμβας» του Χαραλάμπους Μπαμπούνη, Καθηγητού Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Β.«Οι Κατακόμβες ως τόποι λατρείας» του Παναγιώτου Γιαννοπούλου, Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινολογίας του Universite de Louvain

Γ.«Κατακόμβες και παλαιοχριστιανικά Μαρτύρια. Αρχαιολογική και θεολογική προσέγγιση» της Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δ.«Οι Κατακόμβες της Μήλου. Τα αρχαιολογικά δεδομένα» της Αικατερίνης Δελλαπόρτα, Προϊσταμένης Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Ε.«Η εξόρυξη, διαχρονικός πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης της Μήλου» του Θωμά Ανδρουλάκη, Διευθυντού Βιώσιμης Ανάπτυξης της φιλοξενούσης την Ημερίδα S&B.

Η Ημερίδα, τις εργασίες της οποίας μπορεί να παρακολουθήσει οιοσδήποτε το επιθυμεί, διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της «S&B Bιομηχανικά Oρυκτά A.E.», η οποία εφέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας στην Μήλο με πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική προσφορά.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Σάββατο-14 Ιουνίου

Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

7:00 μ.μ. Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ συνοδευομένου υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ .Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ .Νεκταρίου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Κορίνθου κ . Διονυσίου, Μεσσηνίας κ .Χρυσοστόμου, Θηβών κ. Γεωργίου, Παροναξίας κ .Καλλινίκου, Ιλίου κ .Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Λαγκαδά κ .Ιωάννου, Ιερισσού κ .Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, προς τούτο προσκληθέντων, στα Προπύλαια του Ναού, κατά την οποία τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, και εν συνεχεία ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου.

Μετά το πέρας του Εόρτιου Εσπερινού, στον αύλειο χώρο του Ναού θα λάβει χώρα πνευματική πολιτιστική εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν :

α.Η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

β.Το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του δεκαθεσίου Δημοτικού Σχολείου Μήλου, υπό τη διεύθυνση του διδασκάλου κ . Πέτρου Τζάτση

γ.Το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντος και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Μήλου, υπό την διεύθυνση της κας Ευγενίας Τσώνη,

δ.Η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου και

ε.Η παιδική χορωδία του Δήμου Μήλου «ΜΗΛΙΩΝ ΤΕΧΝΕΣ» υπό την διεύθυνση της κας. Αργυρώς Κυρίτση.

Παραδοσιακή δοχή προς όλους τους παρισταμένους από τα μέλη της «Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής».

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Κυριακή-15 Ιουνίου: ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΩΣ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ

7:15π.μ. Έναρξη Όρθρου

7:45π.μ. Πρωθιεραρχική χοροστασία

8:30π.μ.Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ . Ιερωνύμου Β΄ άγοντος κατά την αυτήν ημέρα τα Ονομαστήριά Του.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β΄ θα προσφωνήσει τον Μακαριώτατο και από του Άμβωνος, ενώπιον και του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, θα αναγνωσθούν: τα Συνοδικά Έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακηρύξεως της Μήλου ως
ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ.

Στον Ναό θα βρίσκονται σε προσκύνηση οι περίπυστες Θεομητορικές εικόνες της Παναγίας Κορφιάτισας, Προστάτιδος της νήσου Μήλου, και της Παναγίας Οδηγητρίας, Πολιούχου Κιμώλου, ως και τα ιερά λείψανα του Αγ.  Παντελεήμονος (τιμία κάρα) και της Οσίας Μεθοδίας (τιμία κάρα), τα οποία θα διακομιστούν προς ευλογία των πιστών από την Άνδρο και την Κίμωλο.

Τους εόρτιους ύμνους θα αποδώσει η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου, τα μέλη της οποίας θερμώς ευχαριστούμε. Την Θεία Λειτουργία θα αναμεταδώσει η ΝΕΡΙΤ, προς την διεύθυνση της οποίας ευχαριστίες οφείλονται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

Πρωτοπρ. Γιαννούλης Μαρκαντώνης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μήλου Εμμανουήλ Μαρκαντώνης, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ»

ΤΕΛΕΤΑΡΧΗΣ: Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, Αρχιερατικός Επίτροπος ιεράς νήσου Τήνου ΤΟΙΣ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΣΙΝ ΟΦΕΙΛΕΤΙΚΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ο Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ . Δωρόθεος Β΄ και ο Δήμαρχος Μήλου κ . Γεράσιμος Δαμουλάκης ευχαριστούν από καρδίας όλους ανεξαιρέτως τους Συλλόγους και Φορείς της Μήλου, τα μέλη των οποίων με την ολοπρόθυμη και αυθόρμητη συνεισφορά τους συνεργούν στην τελέσφορη περαίωση των εκδηλώσεων.

Το Λιμενικό Σώμα, την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α .Ε.», την Ναυτιλιακή Εταιρία Aegean Speed Lines, την οικογένεια Λεωνίδα Ευγενίδη-Δημητριάδη, την οικογένεια Θεοδώρου Βενιάμη, τον Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, την Luxury Concierge Exclusive Services Arion Resort & Spa, το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμεναρχείο και το Αεροδρόμιο Μήλου, τους δραστηριοποιουμένους στην Αθήνα Πατριωτικούς Συλλόγους, τον Πανελλήνιο Σύλλογο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΝΗΣΟΥ ΜΗΛΟΥ», τον Σύνδεσμο των Απανταχού Μηλίων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και την «Ένωση των εν Αθήναις Μηλίων».

Ωσαύτως τους Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς και μαθητές των Σχολείων της Μήλου, καθώς και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του νησιού. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι σύμπλεγμα τριών-κατά βάσιν-στοών γεμάτων με τάφους, που έχουν σκαφτεί στα πλευρά και το δάπεδο του υπόγειου αυτού ταφικού συγκροτήματος. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο, σκαμμένο στον λόφο έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλεως της Μήλου, κοντά στο χωριό Τρυπητή.

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λουδοβίκος Ρος (Ross) που μελέτησε το μνημείο το 1843, έκρινε από διάφορες επιγραφές πως οι Κατακόμβες ανήκουν στον 2ο μ. Χ. αιώνα ίσως και στον 1ο. Χρησιμοποιήθηκαν σαν νεκροταφείο αλλά και σαν τόπος λατρείας από την αρχή που διαδόθηκε η νέα θρησκεία μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ . Εκτείνονται σε 184 μέτρα μήκος, και αριθμούν 291 τάφους. Στις πλευρές των υπόγειων διαδρόμων, οι τάφοι έχουν την μορφή αρκοσολίων (Arcosolia) και σκεπαζόντουσαν με πλάκες που τώρα λείπουν διότι οι τάφοι έχουν συληθεί.

Στο κέντρο του θαλάμου «των Πρεσβυτέρων», της Β΄ Κατακόμβης, ο υπερυψωμένος τάφος, πιθανόν να ανήκει σε εξέχον πρόσωπο της χριστιανικής κοινωνίας. Χρησιμοποιήθηκε και για Αγία Τράπεζα (Mensa martyrum).Στα τύμπανα των αρκοσολίων αλλά και μεταξύ των τάφων υπάρχουν κοιλώματα όπου τοποθετούσαν λυχνάρια. Φαίνονται ακόμη τα ίχνη καπνού. Επίσης διακρίνονται ίχνη διακοσμήσεων όπως χρωματιστές ταινίες και λουλούδια και χριστογράμματα και επιγραφές.

Η υγρασία και ο χρόνος έχουν επιφέρει την καταστροφή των και λίγα πράγματα μπορεί κανείς να δεί σήμερα. Η σημαντικώτερη επιγραφή είναι εκείνη «των Πρεσβυτέρων», η οποία ακόμη και τώρα διαβάζεται εν μέρει. Την παραθέτομε όπως την διάβασε και αντέγραψε ο καθηγητής Λουδοβίκος Ρος: «Εν Κυρίω. Οι πρεσβοίτεροι, οι πάσης μνήμης άξιοι Ασκλήπις και Ελπίζων κε Ασκλήπις κε Αγαλίασις διάκονος και Ευτυχία παρθενεύσασα κε Κλαυδιανή παρθενεύσασα και Ευτυχία η τούτων μήτηρ, ένθα κείντε.

Και επί γέμι το θηκίον τούτο, ενορκίζω υμάς τον ώδε εφεστώτα άνγελον μη τις ποτε τολμή(ση) ενθάδε τινα καταθέσθε. Ιησού Χριστέ βοήθει τω γράψαντι πανοικί».Τα ονόματα των πρώτων χριστιανών, που εμφανίζονται στις επιγραφές των Κατακομβών της Μήλου, ερμηνεύονται από τους ερευνητές ως ανήκοντα σε εκχριστιανισμένους Ιουδαίους.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι σε μονόγραμμα του Χριστού, το σύμβολο Α-Ω (η Αρχή και το Τέλος), είναι γραμμένο ανάποδα, δηλαδή Ω-Α, πράγμα που εξηγείται μόνον εάν εγράφη από Ιουδαίο, αφού οι Ιουδαίοι γράφουν από δεξιά προς τα αριστερά. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι το αρχαιότερο και το σημαντικότερο πρωτοχριστιανικό προσκύνημα στην Ελλάδα. Έχει κηρυχθεί από το 1936 διατηρητέο μνημείο.




 




Δεν υπάρχουν σχόλια: