11 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τα συνδικάτα πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στην πλ. Κλαυθμώνος συλλαλητήριο κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών, ενώ συμμετέχουν σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στις ράγες του τρένου στον ηλεκτρικό σταθμό της Ομόνοιας έπεσε περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης ένας 60χρονος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΣΤΑΣΥ, ο άνδρας στεκόταν στην αποβάθρα με κατεύθυνση τον Πειραιά και θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στις γραμμές την ώρα που ένα από τα τρένα έμπαινε στον σταθμό. Υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου. Να κλείσουν κάθε συζήτηση για το εάν ο ανασχηματισμός είναι - ή όχι - εκλογικός θέλησαν με τις ομιλίες τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διεμήνυσαν πως το έργο τους έχει ορίζοντα τον Ιούνιο του 2016, αναδεικνύοντας έτσι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, ξεπερνώντας και τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.«Το ΔΝΤ έχει ειδικό τρόπο που εκφράζεται, ζει σε ένα δικό του οικονομικό κόσμο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας την έκθεση του Ταμείου. Σημείωσε, δε, ότι το ΔΝΤ κάνει την έκθεσή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως «ό,τι λέει το ΔΝΤ το κάνουμε εμείς εδώ».

Κόσμος:Απογοητευμένος, αγανακτισμένος και τρομομαγμένος «ως Αμερινός και ως γονιός» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για την αποτυχία να τεθεί χαλινάρι στην οπλοκατοχή, μετά τη νέα τραγωδία στο Όρεγκον με τους πυροβολισμούς σε γυμνάσιο. «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε, καμία άλλη χώρα δεν θα ανεχόταν κάθε εβδομάδα πυροβολισμούς σε σχολεία» είπε, δείχοντας μάλιστα με το δάκτυλο το λόμπι της NRA.

Η ρωσική Gazprom μετέθεσε για τις 16 Ιουνίου το τελεσίγραφο προς το Κίεβο για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους και την συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία στις Βρυξέλλες. Το Κίεβο απέρριψε πρόταση για περιορισμένη μείωση της τιμής του αερίου, επιμένοντας σε νέο συμβόλαιο με την τιμή όπως διαμορφώνεται στην αγορά. 

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα τις εκτιμήσεις της για τη διεθνή ανάπτυξη εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, προβλέποντας ότι η διεθνής οικονομία θα αναπρυχθεί φέτος κατά 2,8%. Οι λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις αποδίδονται επίσης και στα αδύναμα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας του βαρύτερου χειμώνα.Κύμα εκτοπισμένων πυροδοτεί η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους τζιχανιστές της ISIL:

Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο εγκαταλείπουν την πόλη ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές. Με εφαλτήριο την πόλη, οι ισλαμιστές προέλασαν και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Στους δρόμους με τα ταξί τους βγαίνουν οι επαγγελματίες οδηγοί σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο και άλλες πόλεις αντιδρώντας στην ηλεκτρονική εφαμοργή Uber, ένα application που διαμεσολαβεί για υπηρεσίες μετακίνησης αλλά κατά τους οδηγούς ταξί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι οδηγοί ταξί θα προχωρήσουν στη διάρκεια της Τετάρτης σε κινητοποιήσεις είτε με αποκλεισμούς είτε με πολύ αργή κίνηση στο κέντρο των πόλεων.

Οικονομία:Τον Γιάννη Στουρνάρα πρότεινε για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Γενικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό διοικητή αφορά στο πρόσωπο του τέως υπουργού Οικονομικών. Η εισήγηση αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Περίπου 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί έως  τώρα περίπου 1 στις 4 είναι χρεωστική με τον μέσο φόρο ανά φορολογούμενο να ανέρχεται σε 1.013 ευρώ. Καλύτερα των αναμενόμενων κινήθηκαν τα δημόσια έσοδα τον Μάιο, καθώς οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν επηρέασαν την πορεία των φορολογικών εισπράξεων. 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοινώνει αύριο τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καταδεικνύουν ότι η πορεία των δαπανών κινείται ικανοποιητικά, αλλά και ότι κλείνει σταδιακά η «τρύπα» στα έσοδα.

Αθλητισμός: Παρελθόν από την ΑΕΚ και την θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας αποτελεί ο Νίκος Λυμπερόπουλος, όπως ανακοίνωσε η «Ένωση». Oλοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (20:30, Νοvasports1) η αγωνιστική περίοδος στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με την διεξαγωγή του μπαράζ ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Ολυμπιακό Βόλου και με «έπαθλο» μία θέση στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. 

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αγωνίζεται για πρώτη φορά μετά τον τελικό του Champions League και να δείχνει ότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του, η εθνική Πορτογαλίας, συνέτριψε με 5-1 την Ιρλανδία.

  ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1931:Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

1955:Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία αγώνων αυτοκινήτου, όπου κατά τη διάρκεια των «24 ωρών του Le Man» 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1918:Nelson Mandela, εμβληματικός αγωνιστής και πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1922:Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1835:Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός που διετέλεσε διοικητής του Ελληνικού Στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

2004:Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός της χώρας.
 
  



Δεν υπάρχουν σχόλια: