13 Ιουνίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Στις ειδικές ανακρίτριες Ι.Κλάπα και Μ.Δημητροπούλου απολογείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Πάνω από ένα τόνο ηρωίνης έχουν κατασχέσει άνδρες του Λιμενικού Σώματος στη διάρκεια διπλής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής στην Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 10 άτομα, μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφίας αστυνομικού με «σιδηρογροθιά», ο οποίος βρισκόταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στη διάρκεια του ξυλοδαρμού των απολυμένων καθαριστριών. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι δεν πρόκειται για σιδηρογροθιά, αλλά για «γάντι με ελαστικές κοκάλινες απολήξεις», που πάντως δεν αποτελεί εξάρτημα της στολής και για το λόγο αυτό ο αστυνομικός ελέγχεται πειθαρχικά.

Κατέληξε μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο 38χρονος τον οποίο άγνωστοι πυροβόλησαν σε είσοδο πολυκατοικίας τα ξημερώματα στη Νέα Σμύρνη. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στο Δρομοκαΐτειο οδηγήθηκε τα ξημερώματα η 49χρονη που συνελήφθη χθες, όταν βρέθηκε στο διαμέρισμά της στο Παγκράτι, η σορός της μητέρας της μέσα σε μπαούλο, τυλιγμένη σε μουσαμάδες για να μην προκαλεί δυσοσμία.

Κόσμος: Ο δημοσιογράφος Λοράν Ζοφρέν ανέλαβε τη διεύθυνση της Liberation, φέρνοντας μαζί του ως «προίκα» πακέτο χρηματοδότησης 18 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική και συντακτική αναδιάρθρωση της γαλλικής εφημερίδας. Την ελεγχόμενη από φιλορώσους ενόπλους Μαριούπολη έχουν περικυκλώσει οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού σε επιχείρηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα και «κατέληξε επιτυχώς», σύμφωνα με το Κίεβο, στον αποκλεισμό της πόλης στην Αζοφική. Σύμφωνα με την πλευρά των φιλορώσων, σκοτώθηκαν πέντε ένοπλοι.

Με την κατάληψη δύο πόλεων στο ανατολικό τμήμα του Ιράκ συνεχίζουν την ταχεία επέλασή τους οι τζιχαντιστές της ISIL, ενώ η Βαγδάτη -την οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο- μοιάζει να βρίσκεται σε παράλυση. Στη μάχη εναντίον των σουνιτών τζιχανιστών φέρεται, σύμφωνα με αναφορές, να ρίχνεται και το (σιιτικό) Ιράν, στέλνοντας τρία τάγματα σε υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, και οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα δράσουν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχομενα πλην χερσαίας επέμβασης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος του Λονδίνου εναντίον της υποψηφιότητας του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει πως «κανείς δεν ψήφισε τον κύριο Γιούνκερ για την ηγεσία της επιτροπής». Εκστρατεία «σεβαστείτε την ψήφο μας» με στόχο όσους αντιτίθενται στον Λουξεμβούργιο, συνεχίζονται οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ρομπάι με την Ευρωβουλή.

Έκπληκτος έμεινε ο γενικός γραμματέας του καταλανικού ακροδεξιού κόμματος Plataforma por Catalunya (PxC), Ρόμπερτ Ερνάντο, όταν είδε μουσουλμάνες και γυναίκες από τη Λατινική Αμερική να συμμετέχουν στη συγκέντρωση τροφίμων που το κόμμα του έκανε για τους «νοικοκυραίους του σπιτιού που έχουν ανάγκη».

Οικονομία: Σε δύο «κύματα» θα καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση σε 50.000 δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς, εφόρους, αναπληρωτές εφόρους και αναπληρωτές δικαστικών αντιπροσώπων που μετείχαν στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε σήμερα, Παρασκευή, κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι - που αποτελεί υψηλό 9 μηνών - λόγω ανησυχιών για μείωση της προσφοράς του, καθώς απειλείται η σταθερότητα στο Ιράκ.

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας συνέχισε την ανοδική πορεία του κατά το α' τρίμηνο 2014, φθάνοντας στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 96,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 100% μέχρι το τέλος του έτους. Το 2007 το ισπανικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 36,3% του ΑΕΠ, αλλά έκτοτε αυξήθηκε κάθετα.

Αθλητισμός: Αλλαγή δεδομένων φαίνεται ότι υπάρχει στην υπόθεση παραμονής του Γκόρντον Σίλντενφελντ στον Παναθηναϊκό, καθώς ενώ όλα έδειχναν ότι ο Κροάτης αμυντικός θα αποτελέσει παρελθόν, τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στους «πράσινους». Σύμφωνα με την αυστριακή ιστοσελίδα «sportnet.at», ο υψηλόσωμος στόπερ σκέφτεται να απαντήσει θετικά στο «τριφύλλι» και μένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Ντιναμό Μόσχας στην οποία ανήκει ο παίκτης. Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ένα μεταγραφικό σενάριο, έρχεται να... ταράξει τα νερά του Θερμαϊκού!

Και αυτό γιατί μέσα στη λίστα των ποδοσφαιριστών που παρουσιάζονται να απασχολούν τον «Δικέφαλο» του Βορρά, είναι και αυτό το Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος ανήκει στη Νάπολι. Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα που εμπλέκεται στο μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ και μάλιστα η είδηση έρχεται από την Ιταλία, όπου σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Sky Sports». Στο Μπέλο Οριζόντε βρίσκεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής η Εθνική Ελλάδας, αφήνοντας πίσω της το Αρακαζού που αποτέλεσε τον σταθμό προετοιμασίας της εν όψει της δικής της πρεμιέρας στο Μουντιάλ που θα γίνει το Σάββατο (19:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στην Κολομβία. Οι διεθνείς προπονήθηκαν για τελευταία φορά στο Αρακαζού και στη συνέχεια αρκετός κόσμος ξεπροβόδισε την ελληνική αποστολή κατά την αναχώρηση για τον «Όμορφο Ορίζοντα».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13/6/2014)

1930: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πρώτη αποικία γυμνιστών.

1968: Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, που αποτελεί και τον πρώτο πύργο στην πόλη, στην γωνία των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Φερνάντο Πεσσόα, Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: