27 Ιουνίου, 2014

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Φοβούμεθα ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» των μισθολογικών απολαβών και των εργασιακών σχέσεων μέσω των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων. Εως έναν βαθμό είναι αναπόφευκτο σε μια δημοκρατική χώρα. Αρκεί βέβαια και οι πολιτικοί και οι δικαστές στο πλαίσιο των διακριτών εξουσιών τους να έχουν συνείδηση έκαστος για την εξουσία που ασκεί, των ορίων της... Καθώς κρίνονται όλοι. Και οι πολιτικοί και οι δικαστές. Ιδίως όταν πρόκειται για συνταγματικές και νομικές έννοιες με έντονα και ισχυρά αξιολογικά στοιχεία.

Διαφορές σε κάθε κρινόμενη υπόθεση υπάρχουν, που φυσικά δικαιολογούν και διαφορετικές αποφάσεις. Δεν είναι προφανώς όλα ίδια και όμοια. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν πρέπει να υιοθετούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ιδίως στην ερμηνεία αόριστων νομικών εννοιών που υπεισέρχονται έντονα και πολλαπλά αξιολογικά κριτήρια. Αυτό είναι ευθύνη των δικαστηρίων. Τα προβλήματα βέβαια της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα «ειδικά μισθολόγια» λ.χ. δεν αφορούν μόνο τους δικαστές, αλλά και τους ενστόλους και τους καθηγητές και τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους διπλωμάτες κ.λπ. Μια καθολική συμμόρφωση είναι υποχρεωτική για την κυβέρνηση, εάν δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένη εκλογική πελατεία, ειδικού βάρους.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί τα ζητήματα που προκύπτουν από τις δικαστικές αποφάσεις να αντιμετωπίζονται επιλεκτικά ή αποσπασματικά και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ή χωρίς ταυτόχρονα ένα ευρύτερο κοινωνικό αίσθημα δικαίου για πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.λπ.). Υπό μιαν έννοια όλοι έχουν δίκιο. Εάν όμως έχουμε μπει σε μια φάση σταδιακής αποκατάστασης λαθών και αδικιών, αυτή πρέπει να γίνει με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις μιας συντεταγμένης πορείας και όχι «με ό,τι και όπως τύχει»... Αυτό στην πορεία μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα.

Και βέβαια επειδή «τίποτα δεν είναι τζάμπα», πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά; Με νέα μέτρα; Και ποια; Με παράταση «προσωρινών»; Μέσω της... αναμενόμενης γρήγορης ανάπτυξης; Με νέα δανεικά; Πώς; Η κυβέρνηση οφείλει κάποια απάντηση, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας όλοι...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: