26 Ιουνίου, 2014

26/6/2014 - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΗΓΕΤΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Kαγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν σήμερα μια μακρά συνομιλία με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας «τους ενθάρρυναν να συνεργαστούν» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που, όπως είπε, αφορούσε στην κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και ορισμένων αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν «στις πρώτες ενέργειες των ρωσικών αρχών με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία» και κατόπιν «ενθάρρυναν τον Ρώσο και τον Ουκρανό πρόεδρο να συνεργαστούν, κυρίως για την εφαρμογή ενός μηχανισμού επαλήθευσης της εκεχειρίας με τη στήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη». 

Τους ζήτησαν επίσης να φροντίσουν για «τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων» αλλά και για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται και από τις δύο πλευρές, τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: