03 Μαΐου, 2014

ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ TΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ Κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

 

Επειδή αυτές τις μέρες πολλά λέγονται και γράφονται παρασκηνιακά σε διάφορα Ιστολόγια για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δια μεταθετού θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τι λένε οι Ιεροί Κανόνες μέσα από κείμενο του Σεβασμιωτάτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου που δυστυχώς κάποιοι βιαστικοί τον έχουν χρήσει ήδη Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
--------------------
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στις 12 Ιουλίου 1998 απήντησε σε διάφορα καίρια ερωτήματα, τα οποία άπτονται σοβαρών εκκλησιαστικών θεμάτων, όπως το μεταθετό των Επισκόπων όπου μεταξύ άλλων έγραφε στην Εγκύκλιό του.....

«Τον τελευταίο καιρό επιτάθησαν διάφορες φήμες περί μεταθέσεώς μου σε άλλη Ιερά Μητρόπολη. Ήδη και στο παρελθόν ακούστηκαν τέτοιες φήμες και μάλιστα κατεγράφησαν και σε φέιγ-βολάν, τα οποία ανώνυμοι κυκλοφόρησαν κατά χιλιάδες σε όλη την πόλη της Ναυπάκτου.

Όμως οι διαδόσεις τέτοιου είδους έχουν ενταθή τον τελευταίο καιρό με δυο συγκεκριμένες παραλλαγές. Η μία ότι θα επιχειρηθή μετάθεσή μου σε άλλη Ιερά Μητρόπολη, χωρίς την θέλησή μου, για πολλούς λόγους, τους οποίους δεν επιθυμώ να εκθέσω σήμερα. Η δεύτερη ότι εγώ ο ίδιος επιθυμώ και προσπαθώ να βρω τρόπο για να μετατεθώ σε άλλη Ιερά Μητρόπολη.

Το θέμα αυτό το θεώρησα κατ’ αρχάς ανάξιο απαντήσεως και σχολιασμού, αλλά όμως η ευρεία κυκλοφορία αυτής της φήμης, εντός και εκτός της Ναυπάκτου και της περιφερείας μας, αλλά και ο σκανδαλισμός ο οποίος πιθανόν θα προκαλήται από τέτοιες πληροφορίες, μου επιβάλλουν να εκφράσω με κάθε σαφήνεια τις απόψεις μου.

Νομίζω ότι και σεις περιμένετε, όπως ακριβώς μου το είπαν μερικοί προφορικά, αφ’ ενός μεν να πληροφορηθήτε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη σας, αφ’ ετέρου δε να απομονωθούν οι διαδίδοντες αυτές τις αβάσιμες πληροφορίες.

1.Οι ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν ή τουλάχιστον δεν ενθαρρύνουν την μετάθεση των Επισκόπων, γιατί ο Επίσκοπος συνδέεται στενά με την συγκεκριμένη Επισκοπή από την στιγμή της εκλογής και χειροτονίας του.
  
Μεταξύ των πολλών Κανόνων θα ήθελα να αναφέρω τον σχετικό κανόνα της Συνόδου της Αντιοχείας. Εκεί λέγεται: “Επίσκοπον από παροικίας ετέρας εις ετέραν μη μεθίστασθαι, μήτε αυθαιρέτως επιρρίπτοντα εαυτόν, μήτε υπό λαών εκβιαζόμενον, μήτε υπό Επισκόπων αναγκαζόμενον. Μένειν δε εις ήν εκληρώθη υπό του Θεού εξ αρχής Εκκλησίαν, και μη μεθίστασθαι αυτής, κατά τον ήδη πρότερον περί τούτου εξενεχθέντα όρον”. (κανών κα’, Αντιοχείας).

Κατά την ερμηνεία του Κανονολόγου Αριστηνού: “Επίσκοπος και υπό λαών βιαζόμενος και υπό επισκόπων αναγκαζόμενος, μη μεθιστάσθω εις παροικίαν ετέραν. Απαγορεύεται καθόλου των Επισκόπων η μετάθεσις, καν υπό του λαού, καν υπό επισκόπου μεταπεσείν εις ετέραν παροικίαν βιάζωνται”.

Αν προσκομίζωνται κανόνες στους οποίους γίνεται λόγος για μετάθεση, όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι και με διάφορες προϋποθέσεις, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό, κατά τις ερμηνείες κανονολόγων, αναφέρεται στην προς καιρό μετάβαση κάποιου επισκόπου σε μια άλλη επισκοπή για διδασκαλία, λόγω υπάρξεως σοβαρού προβλήματος και όχι σε μόνιμη μετάθεση. Έτσι εξηγείται και ο ιδ’ Κανόνας των Αγίων Αποστόλων.

Λέγοντας αυτά δεν μέμφομαι ούτε κατηγορώ άλλους αδελφούς, πού, ενδεχομένως, επιθυμούν μετάθεση, διότι ο καθένας έχει οδηγό την συνείδησή του και εκτιμά τα πράγματα κατά έναν διαφορετικό τρόπο. Απλώς καταγράφω εδώ την παράδοση της Εκκλησίας, όπως εκφράζεται στους ιερούς Κανόνας και εκθέτω την δική μου προσωπική άποψη.

2.Προσωπικά ποτέ δεν πίστευα, ούτε και τώρα πιστεύω στην αναγκαιότητα του μεταθετού των Επισκόπων. Και μάλιστα, από την ημέρα που ο Θεός, δια των Κανονικών ψήφων της Σεπτής Ιεραρχίας, με κατέστησε Επίσκοπο και Μητροπολίτη στην Ιερά αυτή Μητρόπολη ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από τον νου μου ότι θα έλθη καιρός που θα επιδιώξω μετάθεση.

Αντίθετα, μάλιστα, κάθε φορά που κάποιος τολμούσε να μου πη ότι θα έπρεπε στον κατάλληλο καιρό να ζητήσω μετάθεση σε μεγαλύτερη Μητρόπολη προς ωφέλειαν περισσοτέρων Χριστιανών, το απέκρουα, αφ’ ενός μεν γιατί αγάπησα τον τόπο αυτό και τους Χριστιανούς, αφ’ ετέρου δε γιατί σέβομαι τις αποφάσεις των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων, αγαπώ τους Πατέρας της Εκκλησίας και παρουσιάζω την διδασκαλία τους, γράφω για την αξία των ιερών Κανόνων και δεν θα ήθελα να έλθω ποτέ σε αντίθεση με όλους αυτούς.

Πέρα από αυτά δεν νομίζω ότι μια μετάθεση μπορεί να μου προσδώση τίποτε, αφού ούτε την δόξα ποθώ, ούτε ποτέ τα χρήματα αγάπησα στην ζωή, μου αρκεί ότι ο Θεός με την ανέκφραστη φιλανθρωπία Του με κατέστησε Κληρικό και μάλιστα Αρχιερέα της Εκκλησίας Του. Βέβαια, διαδίδεται μετ’ επιτάσεως ότι η Εκκλησία δύναται να με μεταθέση σε άλλη Ιερά Μητρόπολη, χωρίς την δική μου συγκατάθεση, για τους λόγους που εκείνη μπορεί να επικαλεσθή.

Αλλά και αυτό είναι αδύνατον να πραγματοποιηθή, γιατί ο Μητροπολίτης δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, και βέβαια, η Ιερά Σύνοδος δεν προβαίνει ποτέ σε τέτοια ενέργεια άνευ της θελήσεως του ιδίου του Μητροπολίτου, γιατί αυτό αντίκειται στις αποφάσεις των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων.

3.Υπάρχει όμως το σοβαρό ερώτημα ποιοί και για ποιό λόγο διαδίδουν τέτοιες κακόβουλες και ανυπόστατες διαδόσεις. Συγκεκριμένα δυο Κανόνες της Δ’ και ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου κάνουν λόγο για “φατριάζοντες και κατασκευάς τυρεύοντες επισκόπων” (ιη’ Δ’ Οικουμενικής και λδ’ ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου). Ο πολύς Βαλσαμών αναλύει το τυρεύοντες με το “κατασκευάζοντες, κατά το ετυρώθη η καρδία αυτών, αντί του εσκληρύνθη”.

4.Βεβαίως, σε κάθε Ιερά Μητρόπολη υπάρχουν διάφορες δυσκολίες, αναφύονται διάφορα προβλήματα, εκκλησιολογικά, κανονικά και νομικά. Αλλά όλα αυτά αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, ψυχραιμία, και προ παντός με εκκλησιαστικό φρόνημα. Επίσης, στην δική μας Ιερά Μητρόπολη υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα, λόγω των περιορισμένων ορίων της περιφερείας μας και λόγω της συρρικνώσεως του πληθυσμού, ιδιαιτέρως στα ορεινά χωριά της Ναυπάκτου, αλλά και του Αγίου Βλασίου.

Ελπίζω δε κάποτε η Εκκλησία να δη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές Ιερές Μητροπόλεις, όπως και η δική μας, και να προχωρήση σε λύσεις που να τις καθιστούν βιώσιμες, δηλαδή να διευρύνουν τα όρια.

Άλλωστε αυτό προβλέπουν και οι ιεροί Κανόνες (νζ’ Λαοδικείας). Ιδιαιτέρως αυτό πρέπει να γίνη για την δική μας Ιερά Μητρόπολη, η οποία έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση, αφού παλαιότερα ήταν Αρχιεπισκοπή με εννέα Επισκοπές καί, επομένως, δεν είναι ορθό να βρίσκεται σήμερα σε αυτήν την κατάσταση».

Το 2008 επίσης η Μητρόπολη Ναυπάκτου εξέδωσε Ανακοίνωση όπου έγραφε: Από τα πρώτα ήδη χρόνια μετά την ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, διαδόθηκαν φήμες περί μεταθέσεώς του σε άλλη μεγαλύτερη Μητρόπολη, πράγμα που εξανάγκασε τον Μητροπολίτη να δηλώση ότι δεν επιθυμεί την μετάθεσή του.

Έκτοτε παρουσιάζεται το φαινόμενο να συνδέεται η χηρεία μεγάλων Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας με παρόμοιες φήμες περί μεταθέσεως του Μητροπολίτου μας. Βεβαίως, όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη των πραγμάτων διέψευδε κάθε φορά εκείνους που διέδιδαν τις φήμες αυτές. Πρόσφατα εντάθηκαν και πάλι οι φήμες και τα δημοσιεύματα περί μεταθέσεως του Μητροπολίτου σε μεγάλη Μητρόπολη του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Δεν είναι σοβαρό, όμως, συνεχώς και από διάφορες αφορμές να επαναλαμβάνωνται τα ίδια πράγματα. Απλώς υπενθυμίζεται άπαξ δια παντός ότι ισχύουν κατά πάντα τα όσα ο Σεβασμιώτατος έχει δηλώσει στο παρελθόν προφορικώς και γραπτώς περί μη επιθυμίας του να μετατεθή.–

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: