28 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Για ορισμένους η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η μάχη δίνεται ψήφο-ψήφο. Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι κανένας από τους νυν ευρωβουλευτές δεν επανεκλέγεται. Σπάει κάθε ρεκόρ ο Μανώλης Γλέζος. Ικανοποιημένο εμφανίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Από τις αρχές του 2013 έχουν απομακρυνθεί 500 υπάλληλοι για ποινικές η πειθαρχικές υποθέσεις, για πλαστά δικαιολογητικά ή παράνομες προσλήψεις. «Είναι πλέον σαφές ότι οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν γίνονται αποδεκτές» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θετική στάση απέναντι σε μια συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς, υπεράσπιση των αποφάσεων της κυβέρνησής του και απόδοση ευθυνών στην ΕΕ για την άνοδο της ακροδεξιάς - Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην Deutsche Welle. Τη θέση του για το ζήτημα που φαίνεται ότι ανοίγει σχετικά με τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μπόνους, ενδεχομένως με κάποια αναδιαμόρφωση (30 αντί 50 έδρες), προκειμένου να μην καταθρυμματιστεί το πολιτικό σκηνικό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς και η καταβαράρθωση της ΔΗΜΑΡ δίνει εκ των πραγμάτων στον Ευ.Βενιζέλο κεντρικό ρόλο για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργά βήματα έως το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο. Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ δεν λείπουν φωνές που επιθυμούν το Συνέδριο να αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την ενίσχυσή του.

Κόσμος: Με διάσταση μεταξύ Ευρωβουλής και των «28» ξεκινά η αναζήτηση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν: Η διάσκεψη των προέδρων της Ευρωβουλής πρότεινε τον Γιούνκερ ως πρώτο για αναζήτηση πλειοψηφίας, αλλά οι «28» επιφυλάσσονται και ζητούν διαβουλεύσεις με το Στρασβούργο. Πίσω από το «ας μιλήσουμε» των ηγετών, βρίσκεται η αντίθεση του Λονδίνου στον φεντεραλιστή Γιούνκερ - η οποία έκανε και την Μέρκελ να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. Έντονα αντιδρά το Λουξεμβούργο. Λίγες εβδομάδες μένουν μέχρι τη σέντρα του Μουντιάλ της Βραζιλίας και οι διαδηλώσεις για την ακριβή διοργάνωση συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην πρωτεύουσα, ομάδα ιθαγενών που διαμαρτύρεται για τον τρόπο που οριοθετείται η γη τους συγκρούστηκε με δυνάμεις της Αστυνομίας. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πόδι από βέλος. Οι εικόνες θύμιζαν άλλες εποχές.

Στρατιώτες και αεροπορικές επιδρομές έξω από πόλεις, αυτονομιστές νεκροί, απαγωγή ξένων αξιωματούχων: Οι εικόνες από την Ουκρανία θυμίζουν πλέον ζώνες του πλανήτη που έχουν βυθιστεί σε εμφύλιο χάος. Ο Ποροσένκο, πριν ακόμη αναλάβει επίσημα την προεδρία, βλέπει τα ανατολικά σε «κατάσταση πολέμου» και καλωσορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο Κλίτσκο καλεί σε δωρεές για τον στρατό. Το Κίεβο βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ δύο εναλλακτικών γεμάτων ρίσκο. Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας έχουν ξεκινήσει τη διάλυση καταυλισμού περίπου 650 μεταναστών στο Καλαί, στις βόρειες γαλλικές ακτές. Μετά την καταγραφή περιστατικών ψώρας στον καταυλισμό, ομάδες υποστήριξης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες υγιεινής αλλά είχαν επικρίνει την προαναγγελθείσα αστυνομική επιχείρηση.

Οι ηγέτες των «28» ξεκινούν την επανεξέταση των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στον απόηχο των ευρωεκλογών που κατέγραψαν την άνοδο ευρωσκεπτικισμού. «Χρειάζεται συνεννόηση για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα σε ευρωπαϊκό και τι σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ. Σχετικά με το ζήτημα του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Ρομπάι ανέλαβε τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες στην Ευρωβουλή.

Οικονομία: Στις 29 Μαΐου θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους δικαιούχους, με εξαίρεση των συντάξεων του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου. Συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Ενέργειας επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ είχε το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η διασφάλισή της μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό. Αιφνιδιαστική αύξηση κατέγραψε τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία, αν και το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,7%. 

Συγκεκριμένα, τον Μάιο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 24.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που εκτιμούσαν πως θα αυξάνονταν κατά 15.000.

Αθλητισμός: Ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, τον Ανχελ Κορέα, απέκτησε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας ανακοίνωσε την απόκτηση του 19χρονου φορ από τη Σαν Λορέντζο, αντί έξι εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο της μεταγραφολογίας βρίσκεται ο Κώστας Μανωλάς, με τον Ολυμπιακό σύμφωνα με πληροφορίες να μην είναι έτοιμος να τον παραχωρήσει εκτός αν πιάσει το ποσό που επιθυμεί. Ποιο είναι αυτό; Τα 10 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι το ποσό που θέλουν οι «ερυθρόλευκοι» και είναι διατεθειμένοι να δείξουν υπομονή ποντάρωντας μάλιστα στις εμφανίσεις του διεθνή αμυντικού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο συνδρομητικό κανάλι της NOVA, αναφέρθηκε στο θέμα αντικατάστασης του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας δηλώνοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα ονόματα που γίνεται προσέγγιση», ενώ εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της γαλανόλευκης. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα Μανιάτη - Κατσουράνη, τονίζοντας ότι «το θέμα έχει λήξει».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΜΑΪΟΥ)

1871: Συντρίβεται η «Κομούνα των Παρισίων».

1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία.

1979: Υπογράφεται η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: