29 Μαΐου, 2014

ΓΙΑ «ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟ ΠΟΛΕΜΟ» ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ωθούν την Ουκρανία σε έναν «αδελφοκτόνο πόλεμο» κι επανέλαβε τις εκκλήσεις της Μόσχας να τερματιστεί η επιχείρηση του στρατού που έχει εξαπολύσει η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών. «Ο λαός (της Ουκρανίας) ουσιαστικά ωθείται στην άβυσσο του αδελφοκτόνου πολέμου» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης του υπουργείου στην οποία παραβρέθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν ονομάτισε συγκεκριμένα καμία χώρα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί τις χώρες της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική κρίση προήλθε από «τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η χώρα όχι ως ένας ενωτικός σύνδεσμος μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του Ευρασιατικού χώρου, κάτι που συνιστά απόλυτα τον φυσικό της ρόλο, αλλά ως υδροκρίτης μεταξύ των χωρών της δύσης και της ανατολής της ευρωπαϊκής ηπείρου». 

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, τις οποίες κέρδισε ο μεγιστάνας της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο, «θα πρέπει να βοηθήσουν να υπάρξει ένα τέλος στην τιμωρητική επιχείρηση», ο όρος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να περιγράψει την επιχείρηση της ουκρανικής κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά.  Επιπλέον ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε κατηγορεί τη Ρωσία για ιμπεριαλισμό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, κάνει λάθος. «Η αντίληψη ενός ρωσικού κόσμου στον οποίο ηγείται το ρωσικό κράτος και η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει να κάνει με ιμπεριαλιστικά σχέδια. Έχει να κάνει με τη διαφύλαξη των πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των πολιτών» σημείωσε, όπως μετέδωσε το Interfax. Στο μεταξύ η κατάσταση στο Ντονέτσκ, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων μαχητών και των ουκρανικών δυνάμεων, παραμένει τεταμένη. 

Στο Ντονέτσκ νέα πυρά ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης και από μια ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο η οποία είναι αποκλεισμένη από την Δευτέρα, μετά τις σφοδρές μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους την Δευτέρα.  Ο δήμαρχος του Ντονέτσκ κάλεσε τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων να μην βγουν από τα σπίτια τους, «ούτε καν στο μπαλκόνι». Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι βιτρίνες τους είναι καλυμμένες με ξύλινες ή μεταλλικές πλάκες για να εμποδιστούν όσοι ενδεχομένως θελήσουν να τα λεηλατήσουν. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν και πολλές υπηρεσίες και γραφεία. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι νωρίς το πρωί είδαν να περνούν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στη ζώνη του αεροδρομίου το οποίο οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαταλάβει από το πρωί της Τρίτης, μετά από σφοδρή μάχη, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. 

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει την πρόσοψη του αεροδρομίου, κατεστραμμένη, με όλα τα τζάμια σπασμένα. Την προηγουμένη πυρπολήθηκε το κλειστό στάδιο Ντρουζμπά, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γάλλος επικοντιστής Ρενό Λαβιλενί έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε επί χρόνια ο Ουκρανός θρύλος του αθλήματος Σεργκέι Μπούμπκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: