04 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: «Πολιτικά εμπρηστική ενέργεια», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς σε διάβημα που επέδωσε αντιπροσωπεία του κόμματος στην πρεσβεία της Αγγλίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ ζητείται η άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του. Εξιτήριο από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης πήρε η αμερικανίδα τουρίστρια που είχε τραυματιστεί σοβαρά από αυτοσχέδιο βεγγαλικό το βράδυ της Ανάστασης, στη Σαντορίνη. Η 51χρονη θα συνεχίσει την αποκατάστασή της στην Αμερική.

«Η εμπειρία του ατυχήματος είναι η χειρότερη αλλά και η καλύτερη στη ζωή μου. Πρόκειται για κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μόνο στα όνειρά μου θα μπορούσα να φανταστώ την ευγένεια των ανθρώπων που συνάντησα στη Κρήτη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου» δήλωσε η ίδια. «Αυτό, αν είναι η πραγματική βούληση του κόσμου, δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο.

Η χώρα αυτή τη στιγμή καταστρέφεται πολιτικά. Δεν έχει πλαίσιο αναφοράς. Οδηγούμαστε σε διλήμματα τεράστια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει την εικόνα της δύναμης των κομμάτων στην τελευταία δημοσκόπηση για το Έθνος της Κυριακής.  

Να πει «όχι στο χρέος, στο ευρώ, στη φτώχεια και στην ανεργία» καλεί το λαό ο Αλέκος Αλαβάνος στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσα μέλη και στελέχη του «διατηρούν κάτι από τις παλιές τους αξίες» να στηρίξουν το «Σχέδιο Β».

«Αριστερά δεν είναι η θλιβερή εικόνα που δίνουν κάθε μέρα τα διαφορετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή και το ίδιο στέλεχος με διαφορετικές απόψεις ανά βδομάδα» τόνισε. Δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) σε όλη τη χώρα, θα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και θα εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος» από τις 5 έως τις 9 Μαΐου.

Κόσμος: Έλαμψε στο ρόλο του κωμικού ο Μπαράκ Ομπάμα στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, αποδεικνύοντας πως τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται ορισμένες φορές στα αστεία - και καλύτερα από προέδρους. Περίσσιος αυτοσαρκαρμός και αρκετό χιούμορ έδωσαν την απαραίτητη αθωότητα σε σχόλια εφ' όλης της ύλης, από τα πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας μέχρι τον Βλαντιμίρ Πούτιν.«Κερασάκι» ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, που εντυπωσίασε ως πρωταγωνιστής σε βίντεο.

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις συγκρούσεις και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού να ρίχνουν σε δεύτερη μοίρα τις όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης υπήρχαν από την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Η ένταση διαχύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Μαριούπολη και το Λουχάνσκ, ενώ o ουκρανός πρωθυπουργός επέρριψε στις δυνάμεις ασφαλείας «που έμειναν αδρανείς» την ευθύνη της αιματοχυσίας στην Οδησσό.

Πολύνεκρο δυστύχημα με 23 νεκρούς και 20 τραυματίες σημειώθηκε στην Αϊτή, όταν φορτηγό που μετέφερε 50 μικροεμπόρους και τρόφιμα ανατράπηκε στην περιοχή Ροζό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το φορτηγό ήταν υπερφορτωμένο και οι επιβάτες ήταν στοιβαγμένοι ανάμεσα στα τρόφιμα. Ημέρα εθνικού πένθους για τα εκατοντάδες άτομα που ανασύρθηκαν νεκρά από κατολίσθηση στο Αφγανιστάν κήρυξαν οι αρχές της χώρας, την ώρα που εκτιμούν πως τα θύματα μπορεί να είναι έως και 2.500.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» και ανέφερε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Έτοιμες να βοηθήσουν τους πληγέντες δηλώνουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Οικονομία: Με 24ωρη απεργία σήμερα, Κυριακή απαντά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στη λειτουργία των καταστημάτων λόγω της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» στον σταθμό Νερατζιώτισσα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, από το 26% που είναι σήμερα στο 20% και για το μέλλον ακόμα και 15%, βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη θα συζητήσει η κυπριακή Βουλή την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στην συνομολόγηση οδυνηρού μνημονίου και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής, συνεχίζονται την Κυριακή, τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Στο ντέρμπι της ημέρας, ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ (20:30) και με νίκη θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην ειδική βαθμολογία, που ισοδυναμεί με συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League.

Παράλληλα, ο Αστέρας Τρίπολης θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο, σε μία εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση (18:15).  Για πέμπτη φορά στην ιστορία της και δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια, η Νάπολι στέφθηκε κυπελλούχος Ιταλίας, καθώς στον τελικό που διεξήχθη στο "Ολίμπικο" της Ρώμης νίκησε 3-1 τη Φιορεντίνα, στη σκιά των πυροβολισμών που έπεσαν πριν τη σέντρα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ινσίνιε που πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του σε διάστημα οκτώ λεπτών (11΄,17΄), ενώ το τρίτο γκολ σημείωσε ο Μέρτενς στις καθυστερήσεις (92΄) κι ενώ η ναπολιτάνικη ομάδα αγωνιζόταν πλέον με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ινλερ στο 79' με 2η κίτρινη. Οι "βιόλα" το μόνο που είχαν καταφέρει ήταν να μειώσουν στο 28΄ με τον Βάργκας.

Σοβαρά επεισόδια και πυροβολισμοί στη Ρώμη πριν από την έναρξη του ιταλικού του Κυπέλλου Ιταλίας, μεταξύ της Φιορεντίνα και της Νάπολι. Ένας οπαδός της Νάπολι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε, ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις τραυματίες, ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός. Για την ιστορία, η Νάπολι στέφθηκε Κυπελλούχος, αφού επικράτησε με 3-1 της Φιορεντίνα.

  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΜΑΪΟΥ)

1979: Η Margaret Thatcher γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέπτεται την Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1929: Audrey Hepburn, ηθοποιός αγγλικής και βελγικής καταγωγής.

1939: Amos Oz, σημαντικός Ισραηλινός συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1980: Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος της χώρας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: