05 Μαΐου, 2014

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

«Από τη Σύνοδο δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα, ωστόσο σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση, όπως αυτή που επικρατεί τώρα στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος και να προσφέρονται δυνατότητες του», τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς σε  συνέντευξή του ενόψει της επικείμενης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου στη Βιέννη.

Κυρίαρχο θέμα των διαβουλεύσεων της Συνόδου θα αποτελέσει η κατάσταση στην Ουκρανία και οι δυνατότητες για αποκλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με τον Κουρτς, η Αυστρία υπήρξε πάντα ένας καλός τόπος για τον διάλογο, ωστόσο κανείς θα πρέπει να συνειδητοποιεί πως σε τέτοιες τεταμένες καταστάσεις δεν υπάρχουν απλές και γρήγορες λύσεις και στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιπλέον χειροτερεύσει.

Ο ίδιος εκτιμά πως θα πρέπει να θεωρηθεί, ως μια μικρή θετική εξέλιξη η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ενώ κανείς δεν έχει συμφέρον για πόλωση μεταξύ των αντιπάλων, όπως δεν θα πρέπει κανείς να ενδιαφέρεται για μια «επανέκδοση» του Ψυχρού Πολέμου.

«Και αυτό, διότι αν κάποιος δεν θέλει πόλεμο, θα πρέπει να απαντά όχι στρατιωτικά, αλλά με πολιτικά μέτρα και οι κυρώσεις είναι μια πολιτική απάντηση» είπε χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην θέλουν πόλεμο αλλά κάνουν ότι μπορούν ώστε να μην βρεθεί ειρηνική λύση στην Ουκρανία και υποστηρίζουν την παράνομη κυβέρνηση του Γιατσένιουκ που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: