14 Μαΐου, 2014

ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ: «ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΩΣ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ»

 

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, κάλεσε τη Μόσχα να μη χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως ένα νέο είδος όπλου κατά του Κιέβου. «Είμαστε έτοιμοι για μία προσέγγιση βασισμένη στην αγορά και η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως έναν άλλο ή έναν νέο τύπο ρωσικού όπλου» δήλωσε ο Γιάτσενιουκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ζητεί από την δημόσια ουκρανική εταιρεία Naftogaz να προπληρώσει το φυσικό αέριο που η ρωσική εταιρεία θα παραδώσει τον Ιούνιο στην Ουκρανία, το οποίο κοστολογείται σε 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια. «Εκδόθηκε το τιμολόγιο της προπληρωμής, το οποίο βασίζεται σε έναν όγκο παραδόσεων ύψους 114 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο» σημείωσε ο Κουπριάνοφ, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει περιθώριο έως τις 2 Ιουνίου για να προχωρήσει στην προπληρωμή.

Πρόσθεσε ότι οι οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 3.505 δισεκατομμύρια δολάρια. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό και σχετικά αντικειμενικό επιχείρημα για να χρησιμοποιηθεί η ρήτρα της προπληρωμής στο συμβόλαιο» σχολίασε. Τη Δευτέρα, η Gazprom είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήδη από τις 3 Ιουνίου αν το Κίεβο δεν ρυθμίσει έως τότε εκ των προτέρων τις οφειλές του για τον μήνα αυτόν.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία αναζητούν ημερομηνία και τόπο για την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης που θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Σιζόν είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου στην Αθήνα, με αφορμή τη συμμετοχή του επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, άλλη πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η 16η Μαΐου δεν αποτελεί πιθανή ημερομηνία.

Το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ για τις αγορές φυσικού αερίου, είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρόκειται για μια υποστήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές του ανάγκες, και η αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος αυτών» εξήγησε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στην μεταφορά του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΕ, αν τα ουκρανικά αποθέματα δεν είναι πλέον επαρκή. Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος είπε: «Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του Μαΐου ώστε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: