09 Μαΐου, 2014

ΕΚΘΕΣΗ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

 

Ο.Η.Ε.: O Αντώνης Σαμαράς παραβιάζει το Σύνταγμα  

Είναι η έκθεση κόλαφος του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην Ελληνική κοινωνία, που κυριολεκτικά έθαψαν! Προσέξτε την ημερομηνία έκδοσης στο πρωτότυπο έγγραφο της έκθεσης, που έχει στην κατοχή του το ΕΚ Κεντρικό Δελτίο. 27 Μαρτίου του 2014. Προφανώς από τότε γνώριζε και η κυβέρνηση την ύπαρξή της. Και όμως, δεν «άνοιξε μύτη» στη χώρα μας! Ουδείς ασχολήθηκε με την έκθεση του ΟΗΕ. Στην ουσία θάφτηκε! 

Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Στην έκθεση ο ΟΗΕ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, και πως έχει παραβιάσει, όχι μόνο μια σειρά από υποχρεώσεις του Κράτους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θέτει το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά και υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, που υποτίθεται ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται, ως κράτος-μέλος! 

 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Σέφας Λούμινα, όπως αναγράφεται στην έκθεση, «εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη υποστήριξης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, λόγω της κρίσης του δημόσιου χρέους που τα επηρεάζουν και στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που εγκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης» !

Στην έκθεση του ΟΗΕ περιγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία, σωρεία παραβάσεων του Συντάγματος και των Διεθνών Συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα: Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών έχει παραβιαστεί, με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (άρθρο 22 (1) του Συντάγματος), ενώ ειδικά η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Το ίδιο ισχύει και με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), με την αύξηση της ανεργίας. Ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Επίσης, οι μαζικές περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας και η εισαγωγή των τελών χρήσης ,έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μην είναι σε θέση να απολαμβάνει το ελάχιστα απαραίτητο επίπεδο του δικαιώματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας  όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. 

Αλλά πάνω απ΄ όλα, φαίνεται ότι με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται, δεν τηρείται το άρθρο 25 , παράγραφος 1, που αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων. Να λοιπόν γιατί η έκθεση του ΟΗΕ θάφτηκε και από την κυβέρνηση και από τα κατεστημένα ΜΜΕ. 

Διαπιστώσεις και συστάσεις 

Η έκθεση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ διαπιστώνει, ότι το Μνημόνιο, ιδίως τα άκαμπτα μέτρα λιτότητας, έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Τα μέτρα έχουν ωθήσει την οικονομία σε ύφεση και γενικά υπονόμευσαν την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα. 

Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας (ιδίως μεταξύ των νέων), σε έλλειψη στέγης, σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό (με περίπου 11 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας), και σοβαρά μειωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Επίσης, ο ΟΗΕ έχει τονίσει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετεί, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στα πλαίσια αυτά, ο οργανισμός συνιστά στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα. 

• Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων", για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Και το κυριότερο, τη διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος. 

Για το θέμα αυτό, ο ΟΗΕ συστήνει στους διεθνείς δανειστές, να υποστηρίξουν τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας, να διεξάγει ένα ανεξάρτητο, διαφανή και πολυσυμμετοχικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, και να εξετάσουν περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτραπεί στη χώρα να μειώσει το χρέος της σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: