03 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, προκειμένου να ελεγχθεί από επιθεωρητές του ιταλικού νηογνώμονα rina, παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρέβελης» που στις 4 το πρωί υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες προσάραξε με 75 άτομα πλήρωμα και 190 επιβάτες στη νησίδα Ασπρονήσι της Θήρας. Διοικητική έρευνα διέταξε η ΕΛΑΣ ύστερα από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επίσκεψη κλιμακίου της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας.

Η αντοχή της κυβέρνησης θα κριθεί από τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς, προειδοποιεί ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενώ στέλνει εσωκομματικά μηνύματα με στίχους του Τίτου Πατρίκιου πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την προεδρία. Ουρές σχηματίζονται και το Σάββατο στη δωρεάν διανομή τροφίμων από παραγωγούς λαϊκών αγορών στον Περισσό.

Έμποροι και παραγωγοί συνεχίζουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, το οποίο ψηφίστηκε επι της αρχής το βράδυ της Παρασκευής. Στο λιμάνι της Σαντορίνης κατέπλευσε το «Πρέβελης», το οποίο τα ξημερώματα προσάραξε στη νησίδα Ασπρονήσι.

Το πλοίο αποκολλήθηκε επιτυχώς με ιδία μέσα κατόπιν ελέγχου που διενήργησε δύτης. Το πλοίο μετέφερε 190 επιβάτες, από τους οποίος ζητήθηκε προληπτικά να φορέσουν σωσίβια και να βγουν στο κατάστρωμα.

Κόσμος: Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς πέρασε το τρίτο του βράδυ υπό κράτηση, σχετικά με τον φόνο της Τζιν ΜακΚόνβιλ το 1972. Ο Τζέρι Κέλι του Σιν Φέιν δήλωσε ότι «η οργή μεγαλώνει για κάθε ώρα» που ο Άνταμς βρίσκεται υπό κράτηση.Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, όπου ένα τουλάχιστον χωριό θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και βράχων, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε.  

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.100, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας Μπαντακσάν, στο βορειο-ανατολικό Αφγανιστάν.Αίσιο τέλος φέρεται να έχει το θρίλερ με την ομηρία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι επτά παρατηρητές που κρατούνταν από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στην Ουκρανία σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές στην Ουάσινγκτον πως δεν έχει λησμονηθεί η υπόθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Ερωτηθείσα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα, εάν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ, η Μέρκελ δήλωσε: «Νομίζω πως η όλη συζήτηση… έχει δείξει πως η κατάσταση είναι τέτοια που υπάρχουν ακόμα ορισμένες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν».

Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε ξανά τα ξημερώματα του Σαββάτου τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μετά από μία ημέρα αιματηρών συγκρούσεων και βίας στην Οδησσό. «Δεν σταματάμε» λέει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρκαγιά στην Οδησσό, δεκάδες οι τραυματίες, στους 130 οι συλληφθέντες. Για «έγκλημα» στην Οδησσό κάνει λόγο η Ρωσία, «παράλογη» η βία λένε οι ΗΠΑ.

Οικονομία:Εντός των ορίων του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναθεώρησε τα οικονομικά μεγέθη ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δίκαιου το υπουργείο Οικονομικών εγκρίνοντας τους νέους προϋπολογισμούς τους. Το θέμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα θέσει επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Χριστίνα Πουτέτση, δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», είναι η νικήτρια το Βραβείου Δημοσιογραφικής Αριστείας της Citi για το 2014.

Αθλητισμός: Στο «Ανφιλντ» θα «κρεμάσει τα παπούτσια του» ο Στίβεν Τζέραρντ, καθώς όπως δήλωσε ο προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς, το καλοκαίρι θα προτείνει στον εμβληματικό αρχηγό των «κόκκινων» να ανανεώσουν την συνεργασία τους, τουλάχιστον μέχρι το 2016. H επιθυμία της επιστροφής του Γιώργου Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του εκεί που ξεκίνησε και αναγνωρίστηκε ποδοσφαιρικά είναι δεδομένη. Ετσι οι πληροφορίες πληθαίνουν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφού θεωρείται απίθανο να συνεχίζει να παίζει στη Φούλαμ και στο πρωτάθλημα Αγγλίας. Βέβαια υπάρχει και η παράμετρος να κρεμάσει τα παπούτσια του ύστερα από το Μουντιάλ της Βραζιλίας...

Το κλασικό ιταλικό ντέρμπι του Σαββατοκύριακου Μίλαν - Ίντερ, αλλά και το μεγάλο ματς Έβερτον - Μάντσεστερ Σίτι, οι τελικοί Κυπέλλου σε Ιταλία (Φιορεντίνα - Νάπολι) και Γαλλία (Ρεν - Γκινγκάμπ), οι ισπανικές «μάχες» τίτλου στην Primera Division για Ατλέτικο και Ρεάλ κόντρα σε Βαλένθια και Λεβάντε αντίστοιχα, ξεχωρίζουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των κορυφαίων διοργανώσεων της Ευρώπης.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΜΑΪΟΥ)

1837: Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που αποτελεί και την πρώτη ανώτατη σχολή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

1932: Ο διαβόητος gangster Al Capone οδηγείται στις φυλακές της Atlanta.

1984: Ο Ιάνης Ξενάκης γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην έδρα της σύνθεσης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1469: Nicolo Macchiavelli, πολιτικός στοχαστής από την Φλωρεντία που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς.

1887: Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελληνίδα ηθοποιός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: