13 Μαΐου, 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 90 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διέταξε τη Δευτέρα την Τουρκία να πληρώσει 90 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την επακόλουθη διχοτόμηση της νήσου. Λίγο πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η ποινή «δεν μας δεσμεύει και δεν έχει καμία αξία».

Πρόκειται για ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ και μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει ποτέ επιδικάσει το Δικαστήριο. Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η πάροδος του χρόνου δεν διαγράφει την ευθύνη (της Τουρκίας) για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία καλείται να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στους συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση «για τους εγκλωβισμένους ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας».

Το δικαστήριο σημείωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της Κύπρου να καθορίσει τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης. Στην απόφαση της 10ης Μαΐου 2011, με την οποία το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας». Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει περίπου 30.000 στρατιώτες στο νησί και είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη βόρεια Κύπρο ως ξεχωριστή οντότητα.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εκτιμούν ότι 165.000 Ελληνοκύπριοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το βόρειο τμήμα του νησιού και 45.000 Τουρκοκύπριοι από το νότιο τμήμα, αν και οι δύο πλευρές λένε ότι οι αριθμοί είναι υψηλότεροι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: