06 Μαΐου, 2014

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ: ΝΕΚΡΟΙ 22 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΔΥΟ ΕΩΣ ΕΠΤΑ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

 

Οι σοροί 18 μεταναστών έχουν ανασυρθεί, μέχρι στιγμής, από το εσωτερικό ενός σκάφους το οποίο αναποδογύρισε στα ανοιχτά της Σάμου τα ξημερώματα της Δευτέρας. Νωρίτερα, είχαν βρεθεί στη θάλασσα τα πτώματα τεσσάρων μεταναστών, δύο γυναικών, ενός άντρα κι ενός μικρού αγοριού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 22. Οι μετανάστες κατάγονταν από τη Συρία, την Ερυθραία και τη Σομαλία. Στο συνοδευτικό σκάφος, το οποίο δεν ανατράπηκε, επέβαιναν οι διακινητές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά δήλωση των διασωθέντων, στα δύο σκάφη επέβαιναν 60-65 άτομα, οπότε υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Η αναζήτηση των δύο έως επτά αγνοούμενων συνεχίζεται στη θαλάσσια περιοχή. Στο εσωτερικό του σκάφους βρέθηκαν οι σοροί 10 γυναικών, πέντε αντρών, δύο αγοριών και ενός κοριτσιού. Μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Ηδη, έχουν διασωθεί 36 άτομα (32 άντρες, 3 γυναίκες και ένα παιδί), που είναι καλά στην υγεία τους, και έχουν μεταφερθεί στη Σάμο. Μεταξύ των διασωθέντων, είναι και ένα τρίχρονο αγοράκι το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας με συμπτώματα υποθερμίας. Το σκάφος αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», σκάφος της Frontex - το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί - τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ την επιχείρηση συνέδραμαν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, το οποίο εντόπισε τη σορό του μικρού παιδιού στη θάλασσα, και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σκάφη, στα οποία επέβαιναν οι μετανάστες και οι διακινητές τους, ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με τέσσερις κυβερνήτες και ένα μικρό κότερο. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές και οι άνεμοι πνέουν με ένταση πέντε μποφόρ.

Το χρονικό. Σκάφος της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής που συμμετέχει στη μικτή επιχείρηση «Ποσειδών» υπό το συντονισμό του FRONTEX, ενημέρωσε το πρωί το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ότι εντόπισε δύο ανατραπείσες λέμβους και μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, δεσμεύτηκε το το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», σημαίας Μάλτας, και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης περισυνέλεγησαν 36 παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, 3 γυναίκες και 1 ανήλικο αγόρι) που μεταφέρθηκαν με πλωτό σκάφος στη Σάμο.

Ενας διασωθείς άντρας, καθώς και ένα ανήλικο αγόρι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ το παιδί στη συνέχεια διεκομίσθη με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο των Αθηνών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: