19 Μαΐου, 2014

19/5/2014 - BLOOMBERG: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ «ΚΑΘΑΡΟΣ» ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

Αποφασιστική νίκη ή, έστω, ισχυρό προβάδισμα δεν έλαβε κανένα κόμμα, από τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τον Bloomberg. Το ειδησιογραφικό πρακτορείο συγκεφαλαιώνει το συμπέρασμά του στο εξής χαρακτηριστικό: σε τοπικές κοινωνίες (άρα σε κατά τόπους Δήμους) επικράτησαν τα πρόσωπα και όχι οι κομματικοί σχηματισμοί, ενώ στις τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) η επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψήφιου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Όπως αναφέρει ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκης και Εξωτερικής Πολιτικής: «Τα αποτελέσματα δείχνουν τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Στο εν λόγω άρθρο υποσημειώνεται η κυριαρχία της ΝΔ στις Περιφέρειες, αλλά και την αποτυχία της στο Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, εκεί που συνωθούνται οι περισσότεροι Ελληνες ψηφοφόροι. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σχόλιο του Bloomberg είναι ότι καίτοι οδηγεί τις δημοσκοπήσεις απέτυχε να κάνει μεγάλη... διαδρομή στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, σε μια περιοχή όπου παράγεται το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδας.

«Ο Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει στις Ευθρωεκλογές χαρακτήρα δημοψήφισματος» αναφέρει το Bloomberg «επιδιώκει τη στήριξη του κόσμου για να καταργήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συνδέονται με το διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας. Η απόρριψη των όρων του δανείου μπορεί να οδηγήσει την Τρόικα στην Ελλάδα με σκοπό να τραβήξουν το... βύσμα και συνάμα να διακόψουν την οικονομική στήριξη». Όπως αναφέρεται στο άρθρο μια αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και τούτο διότι η αντιπολιτευτική του ρητορική θα είναι αναβαπτισμένη και πιο ισχυρή έτσι ώστε να οδηγήσει τα πράγματα σε πρόωρες εκλογές».

Από την άλλη η αστάθεια στις αγορές παραμένει αδιάπτωτη, όσο διαρκούν οι δύο εβδομάδες των εκλογών. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα της Triton Asset Management «αυτή η αστάθεια θα παραμείνει μια εβδομάδα ακόμα. Η πολιτική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων επηρεάζει τις αγορές, δεδομένου ότι επηρεάζουν -δυνητικά- και την ελληνική πολιτική σταθερότητα».



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: