30 Απριλίου, 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ


Συνέντευξη σε μαθητές της πρώτης λυκείου από τη Νέα Ιωνία παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Νικόλαο Μαργέτη και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου Αρχιμανδρίτη Τίτο Γαρεφαλλάκη επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσαν για την ερευνητική εργασία που ετοιμάζουν με θέμα "Ο Σύγχρονος ρόλος ενός Βυζαντινού Μνημείου - Ομορφοκκλησιά".

Η ερευνητική εργασία έχει ξεκινήσει από την αρχή του διδακτικού έτους και ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος που στηρίζεται κυρίως σε βιβλιογραφική αναζήτηση. Στο δεύτερο μέρος που είναι σε εξέλιξη οι μαθητές επικεντρώνονται στην εξέταση των αιτιών που καθιστούν το ναό κλειστό για το κοινό. Οι μαθητές έχουν συναντηθεί ήδη με το Δήμαρχο Γαλατσίου, τον π. Τίτο και την υπεύθυνη εποπτεύουσα αρχαιολόγο της 1ης ΕΒΑ κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν στην διπλωματική εργασία του Αρχιεπισκόπου για την Ομορφοκκλησιά και του ζήτησαν να τους μιλήσει για τη σημασία που έχει για τον ίδιο αυτός ο ιστορικός ναός. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στην ομορφιά του ναού και στην ιστορία του λέγοντας πως "η βυζαντινή τέχνη ξεχωρίζει για την εσωτερική της διακόσμηση. Ύστερα από τόσους αιώνες, ο ναός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Η αρχαιολογική υπηρεσία επικαλείται πως θέλει να φυλάξει το ναό, αλλά είναι άλλο πράγμα προσέχω και άλλο απομονώνω".

Οι μαθητές αναφέρθηκαν στην περυσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ομορφοκκλησιά και ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε πως πρόκειται για μεγάλη ευλογία που λειτούργησε σε έναν τέτοιο ναό με τόσους αιώνες ζωής.  Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν για τις σχέσεις της Εκκλησίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, γιατί, όπως είπαν, "στην εποχή μας διατυπώνεται επανειλημμένως η άποψη ότι ενδεχομένως στοιχεία του πολιτισμού, τμήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ευρίσκονται σε αντιδικία με τα θρησκευτικά μνημεία και ιδίως με την αποστολή των τελευταίων ως μνημείων τελέσεως της θείας λατρείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιπτώσεις του ναού της Ροτόντα και η ιστορική Μονή Οσίου Λουκά στη Λιβαδειά.  Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση και πως το βάρος πέφτει και στις δύο πλευρές. Πρέπει εμείς να προσέχουμε και να συντηρούμε τους ναούς, αλλά και το κράτος δε μπορεί να απαγορεύει τη λειτουργία". Στη συνέχεια και με αφορμή το σχόλιο των παιδιών για την μονή Οσίου Λουκά, εξήγησε στα παιδιά πως έπεισε την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη να ανοίξει η μονή του Οσίου Λουκά. "Χρειάζεται ένα σημείο επαφής" υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και υποχώρηση και από τις δύο πλευρές".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία στην έρευνά τους, καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους και τους είπε πως "όσοι έχουν όρεξη για δουλειά δεν χάνονται ποτέ". Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα προσπαθήσει τον Μάιο να τελέσει αγρυπνία στην Ομορφοκκλησιά για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: