14 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πιθανή χαλαζόπτωση ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα στη νότια νησιωτική χώρα. Αυξημένες νεφώσεις και πρόσκαιρη καταιγίδα προβλέπεται για σήμερα, Μ.Δευτέρα, στην Αττική, ενώ πρόσκαιρες βροχές ενδεχομένως θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος. Ως «απρόκλητη και ωμή» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) την επίθεση που δέχτηκαν απεργοί εμποροϋπάλληλοι και σωματεία-μέλη της ΟΙΥΕ που διαμαρτύρονταν για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή από δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ερμού. 

Η ΟΙΥΕ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία» και μιλά για «κυβερνητικό αυταρχικό κατήφορο». Παρά την απόρριψη της τροπολογίας που παρουσίασε η Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου που θα προβλέπει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, προβληματισμό προκαλεί στην Κουμουνδούρου η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «σε περίπτωση που εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο». Εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης. 

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Έλληνες, ενώ βρήκαν 60 κιλά ηρωίνης θαμμένα σε περιοχή του Ασπροπύργου. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήδη ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Νότη Μαριά, ο οποίος θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, καθώς και η συμπόρευση με την «Πυρίκαυστο Ελλάδα» του Κώστα Ζουράρι και το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» του Γιώργου Κόκκα. 

Κόσμος: Σε υψηλούς τόνους αρνείται η Ρωσία πως υποκινεί την ένταση στην επαρχία του Ντονέτσκ στην Ουκρανία, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να λέει πως δεν υπάρχουν ρώσοι πράκτορες στην επαρχία και να «ζητά εξηγήσεις για αναφορές πως ο αρχηγός της CIA επισκέφθηκε το Κίεβο». Η Μόσχα δεν επιδιώκει την διάσπαση της Ουκρανίας, υποστήριξε, λέγοντας πως χρειάζεται αλλαγή του ουκρανικού Συντάγματος μετά από διαβούλευση με τις ανατολικές περιφέρειες της χώρας.  

Χωρίς σημάδια πως οι φιλορώσοι ένοπλοι προτίθενται να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει στο Σλαβιάνσκ, η ουκρανική ηγεσία επαναλαμβάνει πως προετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους - αλλά δηλώνει και ανοικτή στη διενέργεια δημοψηφίσματος, βέβαιη για αποτέλεσμα υπέρ της ενιαίας Ουκρανίας. «Πόλεμος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπυρωθείσα κρίση, με τον ρώσο πρεσβευτή εναντίον όλων - και τη Κίνα ουδέτερη - να αρνείται πως η Μόσχα υποκινεί τις ταραχές. Νέα σύγκληση των υπουργών Εξωτερικών των «28».

Λιγότερα ξόδεψαν πέρυσι οι δυτικές χώρες για εξοπλιστικά προγράμματα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους «μεγάλους παίκτες» - Ρωσία, Κίνα και Σαουδική Αραβία - που συνέχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους. Διεθνώς, οι εξοπλιστικές δαπάνες μειώθηκαν αλλά μόνο λόγω της μείωσης από τις ΗΠΑ - αν εξαιρεθεί η Ουάσινγκτον, καταγράφεται συνολική αύξηση 1,8%. Τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη έπληξε πολυσύχναστο σταθμό λεωφορείων στα προάστια της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Αμπούζα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 35 νεκρούς. H έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν αρκετοί Νιγηριανοί ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και ταξί για να πάνε στη δουλειά τους. 

Για την επίθεση θεωρείται ύποπτη η Μπόκο Χαράμ. Έκκληση στους ευρωπαίους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, απευθύνει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς. «Οι εκλογές αφορούν όλους εκείνους που επιζητούν τη βελτίωση της κατάστασης στην ΕΕ, είτε επιθυμούν μία συντηρητική Ευρώπη, ή επιθυμούν μία αριστερή Ευρώπη» τονίζει χαρακτηριστικά. 

Οικονομία: Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα είναι οι ανάδοχοι στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συγκληθεί για τη Μεγάλη Τρίτη το ΔΣ της τράπεζας, το οποίο θα συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της για τις 10 Μαΐου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση νέων μετοχών.

Η ελληνική οικονομία άρχισε πάλι να αναπτύσσεται, ωστόσο το χρέος παραμένει υψηλότατο, επισημαίνουν γερμανοί οικονομολόγοι, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της υπερβολικής αισιοδοξίας στην ελληνική κρίση. Το Bronze Tourism Award στην κατηγορία «Αθλητικός Τουρισμός» για την διοργάνωση του Spetses Μini Marathon απέσπασε η εταιρεία Communication Lab, από τον νεοσύστατο θεσμό των «Tourism Awards», που διεξάγονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. 

Αθλητισμός: Ο Σταύρος Μάνταλος ορίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, να διευθύνει τον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, που θα γίνει μεθαύριο στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό. Όσον αφορά τον έτερο επαναληπτικό ημιτελικό, που θα γίνει επίσης μεθαύριο στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ, διαιτητής ορίσθηκε ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου). Ανακούφιση προκάλεσαν στο «στρατόπεδο» της Ατλέτικο Μαδρίτης τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα ο Ντιέγκο Κόστα.

Ο 25χρονος επιθετικός δεν έχει υποστεί κάποια σοβαρή ζημιά στο γόνατο από τη σύγκρουση που είχε με το δοκάρι στο χθεσινό παιχνίδι με τη Χετάφε. Μια από τις πολλά υποσχόμενες μεταγραφικές επιλογές του χειμώνα για τον ΠΑΟΚ, ο Ολλανδός Χέντβιχες Μαντούρο, πιθανότατα ολοκλήρωσε την φετινή του δραστηριότητα κι ίσως τον κύκλο του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ιταλία, φανερώνουν πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας ακόμα θεραπεία για να μπορέσει να ξαναμπεί σε γήπεδο

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ) 

1924: Ιδρύεται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης).

1970: Ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται και φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

2003: Η τραγωδία των Τεμπών όπου 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1906: Samuel Beckett, Ιρλανδός συγγραφέας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969.

1926: Έλλη Λαμπέτη, ηθοποιός.

1947: Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1936: Κωνσταντίνος Δεμερτζής, νομικός πανεπιστημιακός καθηγητής και πολιτικός.






Δεν υπάρχουν σχόλια: