24 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος, συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην περιοχή του Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για διακίνηση και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών.

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες νοσηλευτών που ζητούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και ασθενών που έθεσαν θέμα πολύωρης αναμονής προκειμένου να εξεταστούν, στους οποίους απάντησε σε έντονο ύφος.

Το ζήτημα της Θράκης δεν προσφέρεται για καιροσκοπισμούς, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Είναι απαράδεκτο να δίνεις σε μία θρησκευτική μειονότητα εθνικά χαρακτηριστικά. Δείχνει επικίνδυνη άγνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Πέμπτης έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό τριών ναυτικών, μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου, που ναυάγησε 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης. Σώοι εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις ναυτικοί.

Εντός των επόμενων 20 ημερών - με τη βοήθεια του συστήματος Άτλας - θα έχει γίνει η συνολική καταγραφή των ανασφάλιστων, οι οποίοι εκτιμώνται από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα διατεθούν 13 εκατ. ευρώ, που έχουν επιστρέψει στα ταμεία του κράτους από τα σκάνδαλα και τις μίζες για τα εξοπλιστικά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Κόσμος: Στην Αργεντινή δεν αργεί πολύ να γίνει πολιτικό οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, με έντονη σε αρκετές περιπτώσεις αντιπαράθεση μεταξύ περονιστών και μη. Αυτό συνέβη και με τα «κοπλιμέντα» που πολύ συχνά κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες, όταν περπατούν στο δρόμο. Αφορμή, η θέση που διατύπωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαουρίσιο Μάκρι, ότι αυτού του είδους τα «πειράγματα» είναι καλοδεχούμενα....

Εκτός του ελέγχου των φιλορώσων που το είχαν καταλάβει βρίσκεται, σύμφωνα τουλάχιστον με την ουκρανική κυβέρνηση, το δημαρχείο της Μαριούπολης. Επιδρομή σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ. Θέσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ λαμβάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν για την έναρξη του Μουντιάλ και η Βραζιλία διαπιστώνει ότι το γύρο του κόσμου δεν κάνουν φωτογραφίες από τα έτοιμα - έστω και με προβλήματα- στάδια, αλλά από τα επεισόδια στις φαβέλες του Ρίο, τα οποία «κατέβηκαν» στην παραλία της Κόπακαμπάνα. 

Τουλάχιστον τρία άτομα, ξένοι υπήκοοι, σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός φρουρού ασφαλείας μέσα σε διεθνές νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, ανακοίνωσαν αφγανικές πηγές ασφαλείας. Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε από το Τόκιο ότι τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για την Κίνα) «καλύπτονται» από την συνθήκη ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σε θαλάσσιες περιοχές. «Δεν τραβάμε νέες κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία: Σε 101 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας οι οποίες έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες εφορίες. Μεγαλύτερα είναι τα χρέη των εταιρειών εσωτερικού και της ακτοπλοΐας, ενώ μικρότερες είναι οι οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι ξεκινά πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό οφειλών δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχαλάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η απόφαση αφορά σε οφειλές των δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νοτίου Πηλίου και Ζακύνθου, οι οποίες θα αποπληρωθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόροι που δικαιούνται οι εν λόγω ΟΤΑ.

Αθλητισμός: Ο Τάσος Κάκος του συνδέσμου Κέρκυρας ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που θα γίνει το Σάββατο (26/04, 20:00, OTESPORT) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Έλληνας διεθνής διαιτητής είναι ο «εκλεκτός» της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας για τη σημαντική αυτή αναμέτρηση και μάλιστα θα είναι η τέταρτη φορά που ο Κερκυραίος ρέφερι θα διευθύνει έναν τελικό.

Τους στόχους τους δικούς του και των συμπαικτών του για τον μεθαυριανό τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ανέλυσε ο Σλοβάκος επιθετικός του ΠΑΟΚ Μίροσλαβ Στοχ με δηλώσεις που έκανε στο προπονητήριο της Νέας Μεσημβρίας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη.Προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε 1-0 τη Μπάγερν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το γκολ πέτυχε ο Μπενζεμά στο 19ο λεπτό και οι Βαυαροί καλούνται να ανατρέψουν της εις βάρος τους κατάσταση στη ρεβάνς της επόμενης Τρίτης (29/4) στο Μόναχο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1915: Η σύλληψη 200 Αρμενίων από νεότουρκους αποτελεί την απαρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατ. ανθρώπους μέσα σε διάστημα 8 χρόνων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1952: Jean-Paul Gaultier, Γάλλος μόδιστρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1783: Grigori Orlov, Ρώσος αξιωματικός που προσπάθησε να ξεσηκώσει τους υπόδουλους Έλληνες ενάντια στους Οθωμανούς.

2004: Estee Lauder, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: