15 Απριλίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Ιερά Μονή των Ποιμένων: Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄ αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ. 


Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών.  Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και έκτισαν εκκλησίες και μοναστήρια. Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς.

Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο. Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού.  Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες.  Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του.

Ο Ναός τής Θείας ΑναλήψεωςΕκεί η Αγία Ελένη είχε ανεγείρει μεγαλοπρεπή Ναό, ο οποίος κατεστράφη από τούς Πέρσες τό 614. Σήμερα υπάρχει ένα οκταγωνικό πέτρινο κουβούκλιο, καί μιά μεγάλη αυλή πού περικλείεται από πέτρινη μάνδρα. Ο χώρος ανήκει σέ ένα μουσουλμανικό τέμενος καί διαχειρίζεται από έναν μουσουλμάνο Έφορο. Τήν ημέρα τής Αναλήψεως μέσα στήν αυλή καί γύρω από τό πέτρινο κουβούκλιο στήνονται δύο σκηνές, μία τών Ορθοδόξων καί μία τών Αρμενίων. Επίσης στήνονται τέσσερεις τέντες. Δύο μεγάλες, τών Ορθοδόξων καί τών Αρμενίων, καί δύο μικρές, τών Κοπτών καί τών Ασσυρίων.

Τήν ώρα πού τελούν τήν θεία Λειτουργία οι Ορθόδοξοι, τελούν συγχρόνως τίς δικές τους «λειτουργίες» τά άλλα δόγματα μέσα στήν ίδια αυλή. Χωρίζονται μόνον από τίς τέντες. Ο ήχος βέβαια δέν μπορεί νά απομονωθή, γι' αυτό καί τό όλο γεγονός θυμίζει χάβρα Ιουδαίων. Όταν πλησιάζη κανείς τήν αγία Τράπεζα πού τελείται η θεία Λειτουργία τών Ορθοδόξων, τότε απομακρύνονται οι άλλες φωνές καί μπορεί νά συγκεντρωθή περισσότερο στήν θεία Λειτουργία. Η θεία Λειτουργία τελείται στά ελληνικά, καί υπάρχουν δύο χοροί, ένας στά ελληνικά καί ένας στά αραβικά.

Ο Απόστολος καί τό Ευαγγέλιο λέγονται στά ελληνικά καί τά αραβικά. Εκεί υπάρχει  τό κουβούκλιο του τόπου τής Αναλήψεως. Όλα τά δόγματα μπορούν νά προσκυνήσουν. Όταν όμως θυμιάζη ο Ιερεύς ενός δόγματος, δέν πρέπει νά παρευρίσκονται πιστοί από άλλα δόγματα. Η αγία Τράπεζα τών Ορθοδόξων, είναι ένα πέτρινο ιερό, τό οποίο από τήν μία πλευρά είναι στρωμένο μέ ιερά καλύμματα καί χρησιμοποιείται ως Αγία Τράπεζα. Στήν μέση έχει ένα υπερυψωμένο πέτρινο χώρισμα καί από τήν άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ως πρόθεση καί ως διακονικό.

Η πορεία τού πάθους: Από τις φυλακές και το πραιτώριο, τις δώδεκα στάσεις, τα παρεκκλήσια του Ναού της Αναστάσεως ο προσκυνητής φθάνει στόν Γολγοθά καί στόν Πανάγιο Τάφο.

Νεκρά Θάλασσα:  Η νεκρά θάλασσα είναι γνωστή σε όλους για τα ιδιαίτερα στοιχεία που περιέχει, εξαιτίας των οποίων, κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει σ΄ αυτή. Σε αυτό άλλωστε το γεγονός οφείλεται και το όνομά της, το νερό της είναι πολύ σημαντικό για πολλούς καθώς έχει ιαματικές ιδιότητες. Την ερυθρά θάλασσα, την οποία συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη και μας θυμίζει την διάβασή της από τους Ισραηλίτες μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο.

Το τοπίο γύρω μας είναι πολύ γραφικό. Μετά από πολύωρη διαδρομή θα φτάσουμε στο Εϊλάτ προς το ενυδρείο που αξίζει κανείς να θαυμάσει. Το περίφημο αυτό ενυδρείο είναι  πολύ γνωστό ανά τον κόσμο και προσελκύει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη. Το ενυδρείο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες, η καθεμία από τις οποίες έχει και από ένα θέμα. Στην πρώτη θα δούμε διάφορα ζώα της θάλασσας μέσα σε σύγχρονα ενυδρεία. Ψάρια πολλών ειδών, μικρά, μεγάλα και με διάφορους χρωματισμούς. Παράξενα ψάρια, πολλά από τα οποία θα δούμε για πρώτη φορά και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του προσκυνητή. Τα χρώματά τους είναι άξια θαυμασμού ενώ, παρατηρούμε και πολλά σπάνια είδη ψαριών το καθένα με τη δική του ιδιαιτερότητα.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπάρχουν καρτέλες με το όνομα και το είδος του κάθε ψαριού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πολλά φυτά της θάλασσας, τα οποία προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά μέσα στα ενυδρεία.Επίσης, κοράλλια με έντονα χρώματα, κοχύλια διαφόρων σχημάτων και πλούσιες, πολύχρωμες ανεμώνες, επίσης θα συναντήσουμε τα άλλα μεγάλα ενυδρεία τα οποία “φιλοξενούν”καρχαρίες και μεγάλα ψάρια, παρατηρώντας τα, διακρίνει κανείς τη δυναμικότητά τους αλλά και την επιβλητικότητά τους.

Προχωρώντας στην αίθουσα των ερπετών για τα οποία μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την σπανιότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Πιο πέρα θα αντικρίσουμε διάφορα είδη χελωνών, οι οποίες απολαμβάνουν την τροφή τους που οι φροντιστές τους με ιδιαίτερη περιποίηση τους παρέχουν. Μετά από όλα αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλο χώρο όπου θα δείτε τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κατεβαίνοντας  αρκετά σκαλιά κάτω από την επιφάνεια της ερυθράς θάλασσας και εκεί με μεγάλο θαυμασμό θα δείτε πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών στο βυθό της θάλασσας. Η θέα είναι εκπληκτική, βλέποντας αγέλη μικροσκοπικών ψαριών να κολυμπούν και να “ταξιδεύουν” στο βυθό της θάλασσας. Άλλα πάλι ψάρια ξετρυπώνουν από τα πολύχρωμα κοράλλια, τα οποία αποτελούν το σπίτι τους ή το καταφύγιό τους. 

Ψάρια μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα, με ιδιαίτερους χρωματισμούς και ποικίλα σχέδια.Την ομορφιά όλων αυτών έρχεται να συμπληρώσει το φυσικό φως του ηλίου, οι ακτίνες του οποίου φτάνουν μέχρι το βυθό και τον φωτίζουν. Δέν υπάρχει εκεί κάποιο προσκύνημα, αλλά μόνον τά ίχνη τής δικαίας ανταποδόσεως τού σοδομιτικού αμαρτήματος. Πάντως απ' ό,τι φαίνεται καί η Νεκρά Θάλασσα κοντεύει νά πεθάνη, αφού υποχωρεί καί συρρικνώνεται κάθε χρόνο πολλά μέτρα.

Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως.

Ο Πανάγιος Τάφος: Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως είναι το Ιερότερο προσκύνημα όλου του Χριστιανικού κόσμου. Είναι κτισμένος επάνω στο λόφο του Γολγοθά. Κτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ.Ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως δεν είναι ένα ενιαίο κτήριο, αλλά πολλά και διάφορα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους.

Ο εσωτερικός χώρος του Ναού περιλαμβάνει εκκλησίας, παρεκκλήσια, προσκυνήματα, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια, διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους. Ο Ναός έχει καταστραφεί πολλές φορές, ενώ στην σημερινή του μορφή βρίσκεται μετά την επισκευή του από τις μεγάλες δυνάμεις του 1800 (Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία) αλλά και αργότερα με δαπάνες του Ελληνικού δημοσίου. Οι δαπάνες αυτές από το ελληνικό κράτος συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

1.Το Ιερό Κουβούκλιο - ο Πανάγιος Τάφος:  Βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό ή αλλιώς τον Ιερό Ναό των Ορθοδόξων, ακριβώς στον τόπο του Τάφου του Χριστού μας. Ο αρχικός Τάφος είχε, προφανώς, την μορφή των ιουδαϊκών λαξευμένων σε βράχο ταφικών μνημείων. Μετά όμως την ανακάλυψη του από την Αγία Ελένη, ο βράχος αυτός διεμορφώθηκε αναλόγως και το μνημείο έμεινε ελεύθερο.

Την σημερινή του μορφή το ιερό Κουβούκλιο την πήρε το 1810, όπως μαρτυρεί η επιγραφή στην πρόσοψή του: ΑΝΩΚΟΔΟΜΗΘΗ ΤΟ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΟΛΟΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΔΙ' ΕΛΕΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ, ΑΩΙ': ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΝΗ κατασκευή αυτή αντικατέστησε παλαιοτέρα, η οποία κατεστράφη από την πυρκαγιά του 1808. Η πρόσοψη του ιερού Κουβουκλίου διαμορφώνεται στην ανατολική του πλευρά, όπου υπάρχει και η μοναδική είσοδος. Αύριο η συνέχεια......

Δεν υπάρχουν σχόλια: