22 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Προβλήματα λειτουργίας θα δημιουργήσει σε πολλά πανεπιστήμια η εφετινή αύξηση των εισακτέων τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «η αναλογία διδασκομένων και διδασκόντων θα είναι απαγορευτικά υψηλή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των Συμβουλίων των ΑΕΙ. «Γύρισα το κεφάλι να δω ποιος είναι και είδα τον κατηγορούμενο. Τότε με χτύπησε κοντά στην καρωτίδα» κατέθεσε στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο 17χρονος μαθητής από το Παλαιό Φάληρο που δέχθηκε πέρυσι επίθεση με μαχαίρι από φερόμενα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, συνελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ εκτελούσε καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας (security) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Στην ανάγκη συνένωσης όλων των υγιών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να προασπισθεί ο δημόσιος πλούτος αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, από το Ρέθυμνο όπου περιόδευσε. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να μην αποδεχτούν το δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας, αλλά να απαντήσουν στο δίλημμα «Ελλάδα ή Μέρκελ».

Για επιλεκτικό ενδιαφέρον ορισμένων ΜΜΕ για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Κουμουνδούρου, με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «επιλέγει να καταρτίσει τα ψηφοδέλτιά του για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με γνώμονα την ανάδειξη των συμμαχιών που έχει χτίσει όλη την προηγούμενη περίοδο».

Κόσμος: Μία επιστολή που συντάχθηκε όσο ο Τιτανικός βρισκόταν εν πλω, με ημερομηνία 14 Απριλίου 1912, ημέρα που το πλοίο έπεσε πάνω στο παγόβουνο πρόκειται να δημοπρατηθεί σε λίγες ημέρες στη Βρετανία. Στην ίδια δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου προσφέρεται και ένα σπάνιο μενού της δεύτερης τάξης που χρησιμοποιήθηκε ως καρτ ποστάλ. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και δηλώνει ότι στην προσεχή σύνοδο της G7 θα προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από το φυσικό άεριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα λέει ότι θα στραφεί προς Ανατολάς για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές αερίου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί να «τιμωρήσει» τις εταιρείες Visa και Mastercard διότι εφάρμοσαν τις στοχευμένες αμερικανικές κυρώσεις.

Θρήνος, οργή και αγανάκτηση κατακλύζουν τους γονείς των μαθητών που βρίσκονται στο νησί Τζίντο της Νοτίου Κορέας, περιμένοντας να αναγνωρίσουν τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων. Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο του φέρι μποτ Sewol ξεπέρασε τους 120 (έχει φτάσει τους 121, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή). Ήδη εννέα μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί επειδή εγκατέλειψαν νωρίς το πλοίο. Την ίδια ώρα, οι δύτες συνεχίζουν και ανασύρουν πτώματα από το κουφάρι του πλοίου και τα ερωτηματικά παραμένουν.

Οι νεπαλέζοι οδηγοί σέρπα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις αναβάσεις στο Έβερεστ για φέτος, αποτίοντας φόρο τιμής στους 16 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή από μια χιονοστιβάδα. Η απόφασή τους προκαλεί προβλήματα στην ορειβατική σεζόν, καθώς εκατοντάδες ξένοι ορειβάτες βρίσκονται ήδη στους καταυλισμούς του βουνού, έχοντας πληρώσει χιλιάδες δολάρια για να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρσι τον Ιούνιο είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης.

Οικονομία: Αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest), υπέβαλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος «ENEL GROUP».

Σε ανοδική τροχιά, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, κινήθηκε την Τρίτη η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά με ηπιότερους ανοδικούς ρυθμούς και χαμηλότερο τζίρο. Υπεραπόδωσαν οι μετοχές της Πειραιώς, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.260,72 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,97%.

Αθλητισμός: Με κοινή τους επιστολή προς την Αστυνομία και την ΕΠΟ, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ζήτησαν κάποιες διευκολύνσεις με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των οπαδών που θα παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες στο ΟΑΚΑ. Το αίτημα αυτό έγινε μετά από την μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων.

Πλέον και με την προσωρινή απόφαση του Ειρηνοδικείου, διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης ασκεί από την τρίτη ο Πάνος Στεφανίδης. Το δικαστήριο με την απόφαση 669/3753/2014 απεφάνθη υπέρ της πρωτοβουλίας του ΑΣ Αρης και της ΚΜΑ για την αντικατάσταση του ως τώρα υπηρεσιακού προέδρου της ΠΑΕ απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Λάμπρος Σκόρδας ζητώντας προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Το πρωί της Παρασκευής (25/4) αναχωρεί η αποστολή του «Δικεφάλου» για την Αθήνα και το απόγευμα θα γίνει η τελευταία προπόνηση στο ΟΑΚΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1912: Η «Πράβδα» αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1915: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα σε πεδίο μάχης. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις επιτίθενται με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στο νομό Κορινθίας με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και 3.000 να καταστραφούν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1724: Emmanuel Kant, φιλόσοφος γερμανικής καταγωγής και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού.

1904: Robert Oppenheimer, γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός που υπήρξε και ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας.

1922: Charlie Mingus, Αμερικανός μπασίστας από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: