07 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υπηρεσιακών μεταβολών (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) των εκπαιδευτικών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των κενών που εμφανίζονται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία. Την αύξηση του διδακτικού χρόνου στα σχολεία αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλος. 

Στο πλαίσιο των αλλαγών, από τον Σεπτέμβριο και κάθε χρόνο το σχολικό έτος θα ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου, θα καταργηθούν ορισμένες αργίες, με παράλληλη θεσμοθέτηση της «λευκής εβδομάδας». «Δεν μπαίνω σε συγκυβέρνηση ούτε με Σαμαρά ούτε με Βενιζέλο» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα Μπαλτάκου δεν έχει κλείσει, αφού δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση στην κυβέρνηση.  

Με μήνυση και ενεργοποίηση του πλέον ακραίου μέτρου, αυτού της σύλληψης δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, αντέδρασε χθες στη δημοσιογραφική κριτική η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που «χαριεντίζονται με την Χρυσή Αυγή» διατύπωσε εκ νέου τη Δευτέρα ο γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, δεν έθεσε θέμα υποψηφιότητας Κρανιδιώτη για την Ευρωβουλή, σημειώνοντας ότι «άλλο το ευρωψηφοδέλτιο κάθε κόμματος κι άλλο η κυβέρνηση».

Κόσμος: Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ξεκινούσε η γενοκτονία περίπου 800 χιλιάδων Τούτσι από τους Χούτου στη Ρουάντα και η χώρα τιμά τη μνήμη των θυμάτων, αγωνιζόμενη μέχρι και σήμερα για την εθνική συμφιλίωση. Ο πρόεδρος της χώρας θα ανάψει έναν φάρο, ο οποίος θα καίει για 100 μέρες, όσες κράτησε και η σφαγή χιλιάδων αθώων. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, προκειμένου να σβήσει μια νέα φωτιά που άναψε στα ανατολικά της χώρας. Φιλορώσοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις, επιθυμώντας να δημιουργήσουν κλίμα αντίστοιχο με εκείνο στην Κριμαία. 

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως Πούτιν και Γιανουκόβιτς ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Στην Ωκεανία θα περάσει τις επόμενες 20 μέρες ο Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και το μόλις οκτώ μηνών παιδί τους, πρίγκιπας Γεώργιος. Η άφιξή τους στη Νέα Ζηλανδία χάρισε ένα μάλλον απρόβλεπτο στιγμιότυπο στους φωτογράφους, αφού παρά τη βροχή και τον αέρα, η Κέιτ κρατούσε στην αγκαλιά της τον Γεώργιο. «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν ότι οι Ούγγροι επιθυμούν η χώρα να είναι στην ΕΕ, αλλά με μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, ο μεγάλος νικητής των εκλογών.Τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα αναδεικνύεται το ακροδεξιό Jobbik. Πώς κατάφερε ο Ορμπάν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του. 

Ο υποψήφιος της κεντροαριστέρας συμμαχίας PAC, Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα, αφού στον β' γύρο εξασφάλισε το 77% των ψήφων έναντι μόλις 22% του Τζόνι Αράγια, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα της απερχόμενης προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια.

Οικονομία: Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές μελλοντικές κινήσεις του, δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Οι στόχοι που είχα θέσει έχουν επιτευχθεί. 

Ξεκινά νέος κύκλος για μένα» περιορίστηκε να δηλώσει. Δημοσίευμα με τίτλο, «η Ελλάδα πλησιέστερα στην ανάσταση των αγορών ομολόγων» φιλοξενεί σήμερα, Δευτέρα, η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι πρόωρη και βιαστική μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η έκδοση ομολόγου, στη σωστή τιμή και υπό λογικές παραχωρήσεις, αναμένεται ότι θα πάει καλά
Την «απεμπλοκή» των φορολογουμένων από τη διαδικασία καταβολής φόρων περιλαμβάνει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Σύμφωνα με τον Χ.Θεοχάρη, μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν φόρους μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους, καθώς κάθε μήνα, ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα παρακρατούν το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και αγροτικά εισοδήματα.

Αθλητισμός: Πανιώνιος, Πλατανιάς, Απόλλων Σμύρνης, Ξάνθη και Βέροια είναι οι 5 ομάδες που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη θέση που οδηγεί απευθείας στη Football League κι εκείνη των μπαράζ παραμονής, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν της Σούπερ Λίγκ που διεξάγεται την Κυριακή 13 Απριλίου. Ο Άρης έχει ήδη αποχαιρετήσει την μεγάλη κατηγορία. Διαβάστε λοιπόν τα σενάρια «σωτηρίας» ή μη... Δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα για τη Σεντ Ετιέν και τη διεκδίκηση της 3ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, καθώς οι «Στεφανουά» παραχώρησαν εντός έδρας ισοπαλία 1-1 στη Νις, στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. 

Σε ό,τι αφορά στην αναμέτρηση της Βαλανσιέν με τη Λιόν, οι «λιονέ» επικράτησαν εκτός έδρας με 2-1 και εδραιώθηκαν στην πέμπτη θέση. Στην δεύτερη θέση του Championnat παρέμεινε η Μονακό, καθώς στον αγώνα που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής, επικράτησε στο Πριγκηπάτο της Ναντ με 3-1.Η Σεβίλη παρέμεινε σε «τροχιά Ευρώπης» καθώς σε αναμέτρηση για την 32η αγωνιστική της Primera Division, συνέτριψε 4-1 την Εσπανιόλ και βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας. 

Στον άλλο αγώνα της μέρας εύκολη ήταν η επικράτηση της Μάλαγα με 4-1 επί της Γρανάδα με δύο τέρματα του Καμάτσο (14΄, 37΄), ένα πέναλτι του Αμραμπάτ το 50΄ και άλλο ένα γκολ του Χουάνμι στο 74΄, οι γηπεδούχοι ανέβασαν τον δείκτη στο 4-0 και το μοναδικό που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν στο 78΄ με τον Ελ Αραμπί.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1923: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των Η.Π.Α.

1943: Πραγματοποιείται η εφεύρεση του πρώτου συνθετικού ναρκωτικού, που δεν είναι άλλο από το LSD.

1948: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Billy Holiday, Αμερικανίδα blues τραγουδίστρια.

1939: Francis Ford Coppola, σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1614: Δομίνικος Θεοτόκοπουλος ή αλλιώς El Greco, σημαντικός ζωγράφος.

1824: Λόρδος Βύρων, φιλέλληνας Άγγλος ποιητής.

2005: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: