01 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την πολιτική ένωση της Ευρωζώνης ζητούν έλληνες πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, νομικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και διευθυντές ινστιτούτων και μουσείων, συντασσόμενοι με γερμανούς και γάλλους διανοουμένους.

Στην Αθήνα αναμένεται πριν από το Πάσχα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε μια κίνηση του Βερολίνου που σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος.

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Μοσχοβισί θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο των Συνόδων του Eurogroup και Ecofin σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη. Εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν εντός της ημέρας από τον ανακριτή που χειρίζεται την ερευνά για το θάνατο του βαρυποινίτη Ι. Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες που διενεργεί το τμήμα Eσωτερικών Yποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν επιβεβαιωμένα και επιβαρυντικά στοιχεία, κατά σωφρονιστικών υπάλληλων των φυλάκων Νιγρίτας.

Σε εξέλιξη είναι στα Χανιά η επιχείρηση μεταφοράς των 331 μεταναστών σε κλειστό χώρο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησής τους. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε μικρό σκάφος ανοικτά των Κυθήρων. Απολύονται από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) οι πρώτοι 77 εργαζόμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν, ύστερα από ελέγχους, να έχουν καταθέσει πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά σπουδών κατά την πρόσληψη τους στην εταιρεία.

Κόσμος: Η αεροπορική εταιρεία της Ν. Κορέας Asiana παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι κάποιο σφάλμα του κυβερνήτη είναι η «πιθανή αιτία» που προκάλεσε το αεροπορικό δυστύχημα στο Σαν Φρανσίσκο με τρεις νεκρούς, το καλοκαίρι του 2013. Μεγάλη υπομονή συνιστά σε όλους ο άνθρωπος που ανέλαβε να συντονίσει την επιχείρηση για την ανεύρευση του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών ή έστω κάποιων ενδείξεων για το πού μπορεί να συνετρίβη.

«Είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή και δεν πρόκειται να λυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο αυστραλός Άνγκους Χιούστον. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ σχημάτιζαν ουρές μέχρι σχεδόν τη λήξη της προθεσμίας για την εγγραφή στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος στον Λευκό Οίκο εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικώς θα ξεπεράσουν το στόχο των 7 εκατομμυρίων εγγραφών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τη στρατηγική της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη και ενώ η Ρωσία διατηρεί την πίεσή της στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα διεξάγεται αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς η Συμμαχία επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ουρανό των βαλτικών χωρών. Μία νέα εκδοχή σχετικά με την τελευταία επικοινωνία του πιλότου (ή του συγκυβερνήτη) με τον πύργο ελέγχου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

Οι τελευταίες λέξεις του πιλότου δεν φέρεται να ήταν «Εντάξει, καληνύχτα», αλλά «Καληνύχτα Malaysian τρία επτά μηδέν».

Οικονομία: Πλήθος νέων υποχρεώσεων περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο Eurogroup, που συνεδριάζει στην Αθήνα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα έχει διατυπώσει θετικά σχόλια για την πρόοδο και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης υπό αντίξοες συνθήκες, ωστόσο επιβάλει νέα μέτρα σε πολλούς τομείς.

Ανακοίνωση στην οποία προσδιορίζονται οι επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες θα εξακολουθήσει να ισχύει η παρακράτηση 20% που προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωση παρατίθεται ο κατάλογος των επαγγελμάτων, ωστόσο, καθώς αργότερα το υπουργείο διευκρίνισε ότι η εν λόγω ανακοίνωση ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, οι επαγγελματίες φαίνεται πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για την υποχρέωση παρακράτησης φόρου... Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.337,68 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,15%. Αρχικά κινήθηκε ανοδικά έως τα επίπεδα των 1.342,70 μονάδων, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,52%.

Αθλητισμός: Ο Κώστας Μήτρογλου βρίσκεται στην Ιταλία όπου ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας προκειμένου να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει εκεί για ακόμη δύο εβδομάδες. Στα δώδεκα έφτασαν τα ύποπτα παιχνίδια τη φετινή σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τα τρία νέα παιχνίδια που αναφέρθηκαν ως «ύποπτα» από την UEFA. «Βυθίζεται» στην Championship η Σάντερλαντ μετά τη εντός έδρας ήττα από τη Γουέστ Χαμ με 2-1.

Οι «μαύρες γάτες» παραμένουν στην προτελευταία θέση, αλλά έχουν πολύ δύσκολο πρόγραμμα έως το τέλος και θα χρειαστούν ένα μικρό θαύμα για να παραμείνουν στην Premier League. Από την άλλη μεριά τα «Σφυριά» έπιασαν το όριο ασφαλείας των 37 βαθμών, 11 μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1/4/2014)

1924: Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης λόγω της συμμετοχής του στο «Πραξικόπημα της μπυραρίας». Για την ιστορία, ας αναφέρουμε πως, θα εκτίσει μόνο 5 μήνες.

1929: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο «Ανδαλουσιανός σκύλος» του Louis Bunuel.

1902: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια και σύντροφος του Κώστα Καρυωτάκη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2006: Χρύσα Ρωμανού, εικαστική καλλιτέχνης της γενιάς του ’60, από τους σημαντικότερους εκφραστές του μοντερνισμού στην χώρα μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: