30 Απριλίου, 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Η διάθεση των πολιτών έπειτα από 4 χρόνια περιοριστικών πολιτικών είναι να «πάρουν ανάσα» και να «αποκατασταθούν οι αδικίες». Να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση και να μη συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές. Ξέρουν τις δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά το αίσθημα της «ανάγκης αλλαγών» που θα βελτιώνουν τη ζωή τους είναι ισχυρό. Παράλληλα το αίσθημα ότι «δεν πάει άλλο» και «πιάσαμε πάτο» κυριαρχεί. Από την άλλη, επειδή οι πολίτες κάθε άλλο παρά αφελείς είναι ξέρουν ότι υπάρχουν και... χειρότερα. Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί δικαιολογημένους φόβους. Στην αβέβαιη εκλογική διελκυστίνδα που είναι μπροστά μας κερδισμένες θα βγουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που θα εκμεταλλευτούν πολιτικά καλύτερα τις κοινωνικοοικονομικές και ψυχολογικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που μαζί με το ευρύτερο αίτημα της ανανέωσης θα καθορίσουν, εντέλει, τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι πολίτες επιθυμούν αλλαγές πολιτικών, με τρόπο όμως που να μην εμπεριέχουν «υψηλό ρίσκο» πιθανής χειροτέρευσης της κατάστασης. Γι' αυτό όσο λάθος είναι να εκλαμβάνεται η ανάγκη σταθερότητας ως συνέχιση των ακολουθούμενων πολιτικών άλλο τόσο λάθος είναι οι αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική να υποτιμούν το στοιχείο μιας ομαλής και σταθερής εξέλιξης της χώρας, χωρίς τυχοδιωκτισμούς. Σε αυτό το περιβάλλον η ΝΔ ποντάρει στη «σταθερότητα». Επειδή όμως αντιλαμβάνεται την ανάγκη «αλλαγών» επιστρατεύει το «σενάριο αισιοδοξίας» και «γρήγορης εξόδου» από την κρίση. Εμπόδιο όμως έχει την πραγματικότητα της καθημερινότητας των πολιτών που είναι ακόμα διαφορετική... Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην «αλλαγή». Επειδή όμως αντιλαμβάνεται τους «φόβους» των πολιτών, επιχειρεί κατά καιρούς «ρεαλιστικές στροφές». Δυστυχώς, αυτές οι επανατοποθετήσεις δεν έχουν συνέχεια, καθώς οι εσωκομματικές αντιφάσεις του επιβάλλουν συνεχή «μπρος - πίσω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρωπαϊκή διακήρυξή του επανέρχεται στο αμφίσημο «καμιά θυσία για το ευρώ» και σε μία διακήρυξη που «γέρνει» σαφώς προς τις απόψεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ολα αυτά, αντί να ξεκαθαρίζουν, κάνουν πιο περίπλοκη την εκλογική διελκυστίνδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: