07 Απριλίου, 2014

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, προκειμένου να σβήσει μια νέα φωτιά που άναψε στα ανατολικά της χώρας. Φιλορώσοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις, επιθυμώντας να δημιουργήσουν κλίμα αντίστοιχο με εκείνο στην Κριμαία.

Φιλορώσοι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατάσχεσαν όπλα και η τροχαία έχει αποκλείσει τις εισόδους στην πόλη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. "Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα", αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν και τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Σε μήνυμά του στο Facebook ο Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος σε συνεργασία με τον Πούτιν «διέταξαν και πλήρωσαν διαδηλωτές για να δημιουργηθεί νέο αποσχιστικό επεισόδιο στα ανατολικά της χώρας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πολύ μικρές ομάδες ατόμων, οι οποίες και θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Στη βιομηχανική πόλη Ντονέτσκ περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλασσόταν από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο περίπου 50 άτομα κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο. Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική. Κρατούσαν μάλιστα πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχο επεισόδιο σημειώθηκε και στο Χάρκοβο με μικρή ομάδα διαδηλωτών να μπαίνει σε κυβερνητικό κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Η αστυνομία δεν επενέβη. Αντίθετα, στο Λουχάνσκ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση έξω από κτίριο της Αστυνομίας. Εκεί κρατούνταν 15 φιλορώσοι ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ στα πλάνα φαινόταν και αστυνομικός να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: