26 Απριλίου, 2014

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΕΓΚΩΜΙΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με την απόλυτη στήριξη των αξιωματούχων της Ευρωζώνης αλλά και των εταίρων ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά τον αποκλεισμό της. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η επιφυλακτικότητα που υπήρχε στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους όταν η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να βγει στις αγορές μέσα στο 2014 έχει παραχωρήσει τη θέση της στα εγκωμιαστικά σχόλια. 

Μάλιστα, οι εταίροι δηλώνουν πλέον πεπεισμένοι ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή και αυτό προκύπτει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στον νότο της Ευρωζώνης. Να μη λησμονούμε ότι μετά την Ελλάδα που εξέρχεται σταδιακά στις αγορές μόνο η Κύπρος έχει παραμείνει αποκλεισμένη μετά τις απολύτως επιτυχημένες εξόδους των άλλων μνημονιακών χωρών, δηλαδή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.


Σχεδόν μια βδομάδα μετά τη θετική έξοδο έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του κλίματος υπέρ της χώρας μας. Καταρχήν, η θετική πλέον στάση των Βρυξελλών στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται στην πρόσφατη εντυπωσιακή έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές των δύο συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Πειραιώς και της ALPHA, οι οποίες όχι μόνο βρήκαν τα ποσά που ζητούσαν, αλλά η συνολική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εξέλιξη αυτή ήταν καθοριστική ώστε κοινοτικοί παράγοντες να πιστεύουν ότι αφού τα κατάφεραν οι τράπεζες, δεν υπάρχει λόγος να μην τα καταφέρει και η ελληνική κυβέρνηση. Εξίσου σημαντική ήταν η επιβεβαίωση από την τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και μάλιστα το γεγονός ότι το μέγεθός του ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Στην κοινοτική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η θετική αυτή δυναμική στις αγορές, υπέρ της Ελλάδας, θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2013 από τη Eurostat στις 23 Aπριλίου και φυσικά πολύ περισσότερο όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που δρομολογήθηκε με επιτυχία σηματοδοτεί και την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου Μνημονίου είναι πλέον το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς όσο μικρό και αν ήταν σε δάνεια, θα είχε όρους, συνεχείς αξιολογήσεις, πιέσεις της τρόικας και κάθε τρεις μήνες το ψυχόδραμμα της επόμενης δόσης. 

Μέσα στους επόμενους μήνες και εφόσον συνεχιστεί η ομαλή και σταδιακή επιστροφή στις αγορές η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο και θα γίνει μια κανονική χώρα με τον έλεγχο της οικονομίας της να εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: