26 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας εν όψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού απόψε (ώρα 20:00), ενώ στην Αθήνα αναμένονται περίπου 21.000 οπαδοί της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Το ΟΑΚΑ είναι ήδη σιδηρόφρακτο και 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή. Στις Αφίδνες, όπου συγκεντρώνονται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα γίνεται ο έλεγχος εισιτηρίων. Έφοδος της αστυνομίας σε σύνδεσμο της ομάδας στην Ομόνοια.
   
Το ιδρυτικό συνέδριο του πρώτου πολιτικού σχήματος για τα δικαιώματα των ζώων, του «Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου», το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, πραγματοποιούν την Κυριακή κύπριοι ζωόφιλοι. Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους 21 ευρωβουλευτές που αναλογούν στη χώρα μας.    Στην τελική ευθεία της προεκλογικής καμπάνιας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται πλέον κόμματα και υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Σε εβδομαδιαία βάση φτάνουν στα κομματικά επιτελεία μετρήσεις που γίνονται για τις 13 περιφέρειες. Η ΝΔ «βλέπει» προβάδισμα σε έξι περιφέρειες, μάχη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική και άλλες δύο περιφέρειες, ενώ το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξεί για τέσσερις περιφέρειες. Την απόφαση να δοθεί δίμηνη παράταση στην αξιολόγηση των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο, επανέλαβε ότι η κινητικότητα - διαθεσιμότητα δεν συνδέεται με απολύσεις και τόνισε ότι δεν υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν.

Κόσμος: Στη Μαλαισία έφτασε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου στη Μαλαισία από το 1966.
   
Τη δολοφονία ενός πρώην συνταγματάρχη του στρατού της Βραζιλίας, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι βασάνισε και σκότωσε πολιτικούς κρατούμενους την περίοδο της δικτατορίας, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας. Τον περασμένο μήνα ο Μαλάες είχε δηλώσει ότι ουδέποτε λυπήθηκε που σκότωσε «τόσους πολλούς ανθρώπους, όσους ήταν επιβεβλημένο» και που βασάνισε «πολλούς» κρατούμενους.

Διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στις ιταλικές ακτές 1.500 παράνομοι μετανάστες το τελευταίο 24ωρο με πλoία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum. Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, μέχρι αργά απόψε αναμένεται να έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον άλλοι πεντακόσιοι μετανάστες προερχόμενοι από λιμάνια της Λιβύης, οι οποίοι με πλοία του θα μεταφερθούν στις ιταλικές ακτές.
   
Με τις πρόωρες εκλογές φλερτάρει η Σλοβενία, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Η πρωθυπουργός, Αλένκα Μπράτουσεκ έχασε την ηγεσία του κεντροαριστερού κόμματός της «Θετική Σλοβενία» (PS) μετά από έντονη κομματική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της, σε μια πολιτική εξέλιξη που είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνησή. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το κόμμα επέλεξε τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα στη θέση του νέου ηγέτη του PS.
   
Να κινηθούν γρήγορα προς την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία συμφώνησαν οι ηγέτες των G7. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάθε χώρα των G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις, όπως και η εφαρμογή τους. Η ανακοίνωση των G7 δεν δίνει καμία λεπτομέρεια για τις κυρώσεις, ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα.

Οικονομία: Λύση στις ασάφειες για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων αλλά και αλλαγές στην διαδικασία και στον τρόπο καταβολής του, επιχειρεί να φέρει το υπουργείο Οικονομικών με δύο αποφάσεις του. Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στη στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, με δράσεις κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στοχεύει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου θα εισρεύσουν πόροι 20,8 δισ. ευρώ.

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης. Την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο έτος για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εισπραξιμότητα να αγγίξει το 100%.

Αθλητισμός: Δεδομένη θεωρείται η συμφωνία του προπονητή της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας, Λουίς Φαν Γκάαλ, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ολλανδικά ΜΜΕ, καθώς πρόκειται όπως αναφέρουν ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία της διάσημης αγγλικής ομάδας μετά τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Βραζιλία το καλοκαίρι. Ωστόσο εκπρόσωπος των Άγγλων, μιλώντας στο «Sky Sports» ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και πως αν κλείσουν νέο προπονητή αυτός θα ανακοινωθεί επίσημα.
   
Σε αυτά τα 82 χρόνια «ζωής» του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν συμβεί πολλά αξιοσημείωτα γεγονότα, διαβάστε κάποια από αυτά, ενώ ενημερωθείτε και για τα ρεκόρ των τελικών. Αισίως τα 82 έτη ζωής έφτασε φέτος ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια διοργάνωση, που στο παρελθόν πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να επιβιώσει. Άλλωστε, μόνο τις 71 φορές διεξήχθη τελικός και τις 70 απονεμήθηκε Κύπελλο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Αθήνα μετά από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1937: Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει την βασκική πόλη Guernica.

1986: Πυρηνική καταστροφή στο Chernobyl. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1798: Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος.

1889: Ludwig Wittgenstein, Αυστριακός φιλόσοφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: