31 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ορκίζονται στις 3 το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Θεόφιλος Λεονταρίδης και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ο Νικόλαος Ταγαράς. Κλειστή θα μείνει η κοιλάδα των Τεμπών την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Απριλίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες της απαραίτητης εξαμηνιαίας συντήρησης των βράχων της περιοχής από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 6 το πρωί προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορά στα σκάφη αναψυχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο στον Πειραιά με πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Εκπρόσωποι των ναυτεργατών συναντώνται με τον υπουργό, Μ. Βαρβιτσιώτη. Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις στη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου προκαλούν αναταράξεις στη συγκυβέρνηση.

Ήδη, από τη ΝΔ αποτελεί παρελθόν ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η στάση Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη στην ψηφοφορία προκάλεσε εκνευρισμό στην Χαρ. Τρικούπη, όχι όμως και διαγραφές. Μπαράζ επαφών Βενιζέλου-Σαμαρά στο Μαξίμου. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του λιμενικού σώματος σε θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων μετά τον εντοπισμό τριανταδιάμετρου σκάφους στο οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιβαίνουν περίπου 400 μετανάστες από Συρία και Αίγυπτο.

Κόσμος: Δικαστήριο του Τελ-Αβίβ καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ σε μια νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά σκάνδαλο ακινήτων. Ο Ολμέρτ κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία, κατηγορία που βαρύνει για πρώτη φορά πρωθυπουργό του Ισραήλ. Μεταξύ του κεντροδεξιού UMP και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μοιράζονται ως «λάφυρα» οι δεκάδες δήμοι που έχασαν οι Σοσιαλιστές στις κάλπες τοπικής αυτοδιοίκησης, με την κυβέρνηση να προτίθεται να διαχειριστεί την ηχηρότατη ήττα με ανασχηματισμό.

Οι φωνές στο Παρίσι για «θυσία» του πρωθυπουργού Ζαν - Μαρκ Ερό δυναμώνουν από κάθε πλευρά, με τις πρώτες εξελίξεις να θεωρούνται ζήτημα ωρών - ο γάλλος πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα εντός της ημέρας. Στην πρώτη υψηλόβαθμη επίσκεψη στην Κριμαία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφτασε στη Συμφερόπολη, μαζί με επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης. Παράλληλα, στη συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Παρίσι είχε φανεί πως δεν υπάρχει καμία προσέγγιση Μόσχας και Δύσης για την ουκρανική κρίση.Μετά την πολιτική θύελλα των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε από τις σαρωτικές διαδηλώσεις, έφτασε στο σκάνδαλο με τις μίζες και κορυφώθηκε με την πολεμική για τον «σουλτάνο» που κλείνει το Διαδίκτυο, ο Ερντογάν και το κόμμα του ανεμίζουν πλέον τη νίκη τους στις κάλπες ως απόδειξη πως η «καρδιά της Τουρκίας» τούς ανήκει.

Ενώ τα ποσοστά του AKP - που φαίνεται να κρατά και την Άγκυρα - ενισχύονται, ο Ερντογάν πανηγυρίζει με απειλές προς τους αντιπάλους του, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν». Ενώ πλησιάζει η στιγμή που τα μαύρα κουτιά του άφαντου Boeing της Malaysia Airlines θα σταματήσουν να εκπέμπουν, οι αυστραλιανές αρχές -που έχουν αναλάβει την έρευνα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό - αναφέρουν πως η αναζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί το αεροπλάνο. «Δεν θα βάλουμε χρονικό όριο, όλα δείχνουν ότι το αεροπλάνο έπεσε στην περιοχή» λέει ο αυστραλός πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής, κανένα αντικείμενο που περισυνελέγη δεν έχει διαπιστωμένα συνδεθεί με το αεροσκάφος.

Οικονομία: Να συνεχίσει τις προσπάθειες για έξοδο από την οικονομική κρίση παρότρυνε την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, κατά την συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Αθλητισμός: Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΠΑΕ Άρης την περασμένη Παρασκευή (28/3). O Παναθηναϊκός έχει βρει στο πρόσωπο του Μάρκους Μπεργκ τον επιθετικό του ηγέτη και φυσικά τον... εκτελεστή του έτσι σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε διαδικασία πώλησής του, παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού για την απόκτησή του. Τα αποκαλυπτήρια για τη νέα εμφάνιση της εθνικής Αγγλίας έκαναν ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Τζο Χαρτ, ο Στίβεν Τζέραρντ, ο Ντάνιελ Στάριτζ, ο Τζακ Γουίλσιρ, ο Ρος Μπάρκλεϊ, ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της επανάστασης στη Λειβαδιά.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύεται με Όσκαρ για τη μουσική της αγγλικής ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1596: Rene Descartes, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Η ρήση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» χρεώνεται σε αυτόν.

1732: Joseph Haydn, Αυστριακός συνθέτης που ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: